• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
ivanovbg - майстор
вт авг 01, 2023 7:33 pmviktoriay написа:
вт авг 01, 2023 12:21 pmТрифон П.Трифонов написа:
вт авг 01, 2023 11:13 amDjack написа:
Човека каза, а даже и снимка има, че ползва набита в земята тръба. За това предложих самозасмукващата.
Не е негова снимката.
Този колега ползва темата на колегата със снимката.
Струва ми се, че все още не е ориентиран, при толкова разяснения.
Не му се чака по 5 минути на растение, което не кореспондира с препоръките на градското, пък и да не била с високи параметри...
Ми как де се ориентира човек при толкова спорни мнения?! А накрая се оказва, че някой дори предлага помпа за чужда снимка :lol: Като казвам, че не ми трябват високи параметри имам в предвид, че тоя бидон от 80л. не е нужно да го пресуша от раз т.е. за какво са ми 43м воден стълб или др. препоръчани по-горе дзверове. Мислех, че въпросът ми не е толкоз спорен-ще имам събрана от дъжда вода в бидон и искам да я използвам.Не ми се гребе с кофа, а именно искам да я транспортирам с помпа по маркуча до растенията.Като свърши бидона ще продължа от чешмата. Не разбирам защо някои ми предлагат помпи за кладенци. Няма ли поне 2 мнения да съвпаднат относно вида помпа и да приключим тоя "сложен" въпрос? :rolleyes:
Нещо не те разбирам. Транспортирането лесно, а другия край на маркуча с ръка ли ще го държиш? Щот ако е с капково си има определени изисквания за налягането.

От друга страна 80литра вода от чешмата струват 20ст при нас и за транспортиране да дадеш 50лв за помпа (да не говорим, че тока дето ще изхарчиш ще струва повече от спестената вода) според мен е много глупаво. По добре ръгни директно в чешмата и пей сърце, а спестеното от помпата употреби по умно :drinkers: :rock:
viktoriay - помощник
вт авг 01, 2023 10:41 pmivanovbg написа:
вт авг 01, 2023 7:33 pmviktoriay написа:
вт авг 01, 2023 12:21 pmТрифон П.Трифонов написа:

Не е негова снимката.
Този колега ползва темата на колегата със снимката.
Струва ми се, че все още не е ориентиран, при толкова разяснения.
Не му се чака по 5 минути на растение, което не кореспондира с препоръките на градското, пък и да не била с високи параметри...
Ми как де се ориентира човек при толкова спорни мнения?! А накрая се оказва, че някой дори предлага помпа за чужда снимка :lol: Като казвам, че не ми трябват високи параметри имам в предвид, че тоя бидон от 80л. не е нужно да го пресуша от раз т.е. за какво са ми 43м воден стълб или др. препоръчани по-горе дзверове. Мислех, че въпросът ми не е толкоз спорен-ще имам събрана от дъжда вода в бидон и искам да я използвам.Не ми се гребе с кофа, а именно искам да я транспортирам с помпа по маркуча до растенията.Като свърши бидона ще продължа от чешмата. Не разбирам защо някои ми предлагат помпи за кладенци. Няма ли поне 2 мнения да съвпаднат относно вида помпа и да приключим тоя "сложен" въпрос? :rolleyes:
Нещо не те разбирам. Транспортирането лесно, а другия край на маркуча с ръка ли ще го държиш? Щот ако е с капково си има определени изисквания за налягането.

От друга страна 80литра вода от чешмата струват 20ст при нас и за транспортиране да дадеш 50лв за помпа (да не говорим, че тока дето ще изхарчиш ще струва повече от спестената вода) според мен е много глупаво. По добре ръгни директно в чешмата и пей сърце, а спестеното от помпата употреби по умно :drinkers: :rock:
Нама да е капково поливане. И някои растения са по-капризни и изискват престояла вода.
kr1100 - майстор
ср авг 02, 2023 8:04 pmviktoriay написа:
...Нама да е капково поливане. И някои растения са по-капризни и изискват престояла вода.
Tи май не знаеш какво искаш .
От бидон водата е топла. За 80 л ти препоръчах помпа на 12/24 В с малък дебит.
Има и друг вариант виж в Алито - има поливане с помпа и таймер и туба вода или галонова туба за смешни пари. с 24 "колчета" -29,30лв + т-т 5лв. за 12 бр - 27,4о+ 5 лв.
Предполагам ,че пишеш за нещо подобно за поливане.
линк : https://www.aliexpress.com/item/1005004 ... 01351727_4
Не пречи да 80л бидон или 19л галонова туба
Освен това при поливане с капков маркуч трасето е дълго и водата не е ледена.Маркуча е черен.
Ал_ - специалист
Важи ли при помпите принципът на Мечо Пух?
Това ще свърши ли работа за поливане на 250-300 кв. м. райграс, има и по-слаб, и по-мощен модел. В описанието в ташев-галвинг я дават самозасмукваща.
Точно пред оградата има шахта, която се пълни с речна вода, идеята е да монтирам помпата от вътрешна страна на оградата, и да пусна смукател в самата шахта. Така евентуално ще мога и да автоматизирам процеса, понеже привечер и през почивните дни рядко може да се вреди човек, а вечер си тече на воля.
kr1100 - майстор
пон авг 07, 2023 7:19 pmАл_ написа:
Важи ли при помпите принципът на Мечо Пух?
Това ще свърши ли работа за поливане на 250-300 кв. м. райграс, има и по-слаб, и по-мощен модел.
Избери си разпръсквачи и колко и смятай дебита
Ал_ - специалист
Взех я, макар че се колебаех предвид това:
пон юли 31, 2023 8:02 pmТрифон П.Трифонов написа:
Чугунен корпус е проблемен след зимната пауза.
Обаче яко пестят, учудих се, че няма накрайници. А консултантът ме уби, след като ме разпитва за какво ще я ползвам каза, че е добре да и намаля дебита на входа :? Не че нещо, но това не следва ли да се направи на изхода?
вт авг 15, 2023 7:19 pmАл_ написа:
Взех я, макар че се колебаех предвид това:
пон юли 31, 2023 8:02 pmТрифон П.Трифонов написа:
Чугунен корпус е проблемен след зимната пауза.
Обаче яко пестят, учудих се, че няма накрайници. А консултантът ме уби, след като ме разпитва за какво ще я ползвам каза, че е добре да и намаля дебита на входа :? Не че нещо, но това не следва ли да се направи на изхода?
Има казуси, при гранични натоварвания, когато това е напълно резонно. Свързано е с мощността на помпата, а тя си има граница.
Прав е, както не е грешно да се ограничава на изхода, ако се налага.
Djack - специалист
Аз не съм чувал да е добре да се ограничава помпа на вход. Ако не е бутална или мембранна, ограничавай на изхода колкото искаш, ама за входа до сега не съм чувал. :partyman:
Е, аз съм и ограничавам, ако се окаже, че е на ръба да не свърши никаква работа.
Ал_ - специалист
Ясно, благодаря. Не се ли създават така предпоставки за кавитация?
Що се отнася до моя случай - евентуално би се наложило ограничаване на дебита, за да може водоизточникът да насмогне на помпата. Тепърва предстоят доста тестове
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Градинска помпа за поливане в двора" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: