• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
nzagorov - помощник
ВАЖНО!!! Интересувам се дали мога да купя компютърен UPS и да го сложа да захранва хидрофор 1200W. Ако може каква мощност и с какъв акумулатор да взема, а ако не - какво подобно устройство ще ми свърши работа - става дума да поддържа хидрофора максимум за 2 часа. Може ли на компютърен UPS да се сложи акумулатор от автомобил и какви евентуални промени ще се наложи да се правят по UPS-a за да издържи. Има ли вариант "направи си сам"? Мерси предварително!
velsi - Почетен майстор
Не е много добра идея. Компютърния UPS не е създаден за такава цел, още по-малко пък за такъв товар. В него има превключваща електроника, която трябва да превключи за части от секундата, а в твоя случай това не е нужно. Ти я плащаш обаче. Предлагам ти за парите, които ще дадеш за UPS по-добре си потърси конвертор 12В-220В. Има с най-различни мощности. После слагаш автомобилния акумулатор, а за превключване можеш да ползваш най-обикновено реле или контактор. Когато има ток (220В) контактора е залепен. При отпадане на напрежението контактора отпуска котвата и неговите нормално затворени контакти включват аварийното захранване. При подновяване на захранването нещата се връщат на местата си. Просто и лесно.
nzagorov - помощник
Може ли акумулатора да се включи и към зарядно докато е включен към системата? А и колко горе-долу струва един такъв конвертор+контактор? По-евтино ли е от UPS и дали е достатъчно надеждно?
Последна промяна от nzagorov на пон окт 16, 2006 8:30 pm, променено общо 1 път.
velsi - Почетен майстор
Зарядно може да се включи, но трябва да се помисли решение за да не се презарежда излишно. За цени не знам, трябва да се поразрови. Контактора едва ли е по-скъп от 5-10 лв. Проблема с цената на конвертора е, че при тебе мощността е голяма. А колкото по-голяма е тя, цената скача. Ето ти пример като за тебе:
Изображение

Повече инфо тука
Тани - модератор
Каква е идеята? Няма ли други варианти? Пиши , ще измислим по-добър вариант.Аз вече имам идея но не знам доколко ще е приложима в твоя случай!
velsi - Почетен майстор
Прочете ли внимателно? При тези 1200 Вата май няма друг начин.
nzagorov - помощник
Идеята е че има котле на твърдо гориво и като спре тока в къщата помпата за водата ще спре да върти и парната система може да прегрее и да стане фал. А и понеже водата няма да е от ВиК а от сонда, да има и питейна вода в къщата. Помпата за водата на парната инсталация е 50W (пренебрежимо малка), но хидрофора е 1200W и трябва да може да работи поне 1 час (той май не работи постоянно, но да може да поддържа налягане в системата докато дойде тока).
Тани, приемам всякакви идеи - давай смело!!!
Тани - модератор
С това трябваше да почнеш! Но тебе ти трябва реално за 50 ватовата помпа с което ще се справи почти всеки компютърен ЮПС без никакви доработки и допълнителни акумулатори! Не виждам връзката между отоплителната инсталация и хидрофора за нормалната му работа за 2 часа! Доколкото съм запознат с хидрофорите , си имат запас от налягане за няколко литра. Ако не се къпеш докато няма ток , би трябвало да ти стигне водата! Всеки си знае джоба и приоритетите , но аз не бих дал 600 лева допълнително( 400лв трансфертер + поне 200 лв за акумулатор) , за да имам удобството да се изкъпя точно когато е спрял тока веднъж в годината! Бих ти предложил да си вземеш някой евтин бензинов генератор , хем ще имаш и ток , но при това положение ми се струва че няма смисъл , но ти си знаеш! Ако ти трябва вода - това е варианта! Хем при генератора не си ограничен във времето! А с акумулатор поне 200 А/ч ще изкараш максимум 2 часа. Генератора е по-мобилен и може да го ползваш и за други предназначения!
velsi - Почетен майстор
Прав е Тани, а и аз мисля, че не е необходимо аварийно захранване на хидрофора. Какво го бърка парното, че няма вода във водопровода? То не е свързано с него и е относително затворена система. Водата в него просто си циркулира и трябва да не спира да циркулира. А това е доста по-евтино решение.
nzagorov - помощник
Ами и аз си мислих за тоя хидрофор и стигнах до заключението, че няма да го захранвам. Купувам си един компютърен UPS и с него захранвам само помпата на парната инсталация. Мерси на всички за отговорите.
  • 1
  • 2

Тема "UPS за хидрофор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: