• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
kozl - майстор
вт сеп 24, 2024 2:57 amvpdyankov написа:
Как би трябвало да се преправи горната картинка, ако помпата е преди съда? При мен е 42 метра сонда и помпата е долу.
42 метра сондаж и помпа долу :?
За потопяема помпа ли е въпроса?
Ако да резервоара от картинката е излишен.
vpdyankov - напреднал
Точно, сондаж с помпа долу и веднага след нея възвратен клапан. Клапана се скапа и понеже мога да източа 300 литра и чакам 2 часа да се напълни пак, сега когато нямам клапан губя 90-100 от тези 300л. (къщата ми е на 70 метра от сондажа)
MamaMy - майстор
Че кой ти пречи да си купиш нов клапан и да го смениш този :?
hidrazin - майстор
вт сеп 24, 2024 2:57 amvpdyankov написа:
Как би трябвало да се преправи горната картинка, ако помпата е преди съда? При мен е 42 метра сонда и помпата е долу.
НИКАК.
Нещо си се объркал. Въпросната картинка е за автоматично обезвъздушавани на центробежна помпа монтирана над земята.
Не за потопяема както при теб. Там не върши никаква работа.
Ноооо... така и не разбрах какъв точно ви е проблема?
:partyman:
P.S. По мои си разбирания 300 литра на час граничи с липса на вода, просто при вас вода няма.
Или сондажа ви е "калпав".
kozl - майстор
чет сеп 26, 2024 4:18 pmvpdyankov написа:
Точно, сондаж с помпа долу и веднага след нея възвратен клапан. Клапана се скапа и понеже мога да източа 300 литра и чакам 2 часа да се напълни пак, сега когато нямам клапан губя 90-100 от тези 300л. (къщата ми е на 70 метра от сондажа)
Не е писал диаметъра на тръбите, но 42 +70=112м.
За вътрешен диаметър на тръбата 1 цол това прави към 56 литра. Обратната задача за 100 литра и 110 метра водопровод е за вътрешен диаметър на тръбата =34мм.
При повреден клапан след потопяемата помпа и при спаднало водно ниво тези 100 литра ще се върнат обратно в сондажа.
Дали ще бъдат загубени :?
Ако сондажа се приеме като резервоар, който се пълни от тръба за 2 часа и си изпразва с изпомване на 300 л вода, то:
ако клапана работи, тръбата след помпата е пълна и може да приемем обема на резервоара за 300+ литра.
ако клапана се повреди и не работи, водопровода е празен и след като се напълни навън ще изтечат 200 л вода. Обаче след като се изпразни резервоара и помпата спре в него ще се върнат 100 литра от водопровода, което пък ще намали времето на пълнене на резервоара.

Извод - ако сондажа се приеме като резервоар водата не се губи при повреден ОК, Но категорично ще има загуба на ел.енергия :roll:
  • 1
  • 2

Тема "Възвратен клапан на сонда за вода." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: