• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
kozl - майстор
Риск за какво от по-скъпа помпа ли :?
Оно като липсват данни, как пък от лисващите данни мое да се сглоби неква оценка на риска :?
Помпата удовлетворява потребностите, но дебита от сондажа е недостатъчен да покрие потреблението без буферен съд.
Добавя се буферен съд.
Финансово може да се окаже, че по-евтина сондажна помпа, която пълни буферен съд + хидрофорна уредба включена към буферния съд, ще е по евтина от предния вариант за по-скъпа момпа + РС като буферен съд.
Въпрос на сметки за оценка на финансовият риск :roll:

А оно и апетита иде с еденето. После да нема оти струята ми е променлива и ко да праа :?
Да и регулатор на налягане не виждам на снимката :?
Разход около 300л на денонощие е посочен.
Дебит на сондажа 1м3, мисля също за денонощие. пп. За час е кубикът!!!
Това съм запомнил. Ако трябва ще прелистя и цитирам.
Регулатор? Не вярвам да купува многостъпална, но не му знам апетита, наистина.

Козлин, не преиграваш ли лекичко?
В интерес на истината, не знаем ритъмът на обитание и ползване на вилата.
Та, въпросът с височината на инвестицията и нейната обосновка си е негова работа.
gogyto - специалист
Ами, вече съм купил необходимото, утре ще пристъпя към изпълнение така както е замислено в предните постове.
Диаметъра на сондажа е 140мм, тръбите са 110мм.
Всичко останало е посочено, по-подробно от това здраве!
Djack - специалист
Здрасти, какво стана? Първо се извинявам, че изпозвам чужда тема. Събрахте ли схемата?
Аз съм на същия хал в момента! Вчера направихме сондажа. Водата излезе на 8-мия метър, а дупчихме до 15м. Диаметъра на сондажа е 140мм. , а на обсадните тръби 110мм. КОгато пуснахме тръбите, водното огледало се вдигна на 6м. от кота 0. Дефакто имам 9м. ниво в сондата. Понеже сонди правихме 4 човека тази седмица, а аз бях последен, при избора на помпа се водех от техните данни. При тях потопяемата помпа изпразва сондажа и мислех, че и при мен ще е така, та и аз взех потопяема. Като пуснах помпата обаче се оказа, че при мен водата не свършва. Нивото пада с 15-20см. и си остава постоянно. Дебита на помпата го измерих с пластмасова туба от мин. вода - 22 литра на минута, като малко подпирам помпата, защото маркуча ми е 1/2 и от 1 цол при помпата, минавам на сечение 12мм.
Ако знаех, че няма да мърда нивото, може би щях да сложа обикновенна външна помпа, ама така и така съм взел тази потопяемата, си мисля дали не мога да я използвам за хидрофор.
Сондажа е почти 100% в гранит - няма пясък. Пуснах помпата да работи няколко часа, водата се избистри почти веднага, като на половин час отивах и я клатих нагоре-надолу, за да може да извади батака ако нещо се е утаило. Първите два-три пъти се замъти леко, сега вече няма промяна в цвета. Механични частици сигурно ще има, ама количеството е минимално.
Интересува ме, възможен ли е варианта с подобна помпа да направя хидрофор с разширителен съд и електронен пресостат ..... така и така съм я купил...!?
ivanovbg - майстор
Става. Вземи по голям РС за да не включва често помпата. Аз съм с 80 литра РС и механичен пресостат и нямам проблем. Стига и за къщата и за поливане.
Cyx - напреднал
Някой потопяеми сондажни помпи имат ограничен брой (5-6) включвания за час. Те не са особено подходящи за хидрофор. При тях е по-рентабилно монтирането на буферен съд. След него вече е лесно. Има евтини помпи с които безгрижно може да се изгради хидрофор или може да се купи направо готов такъв.
kozl - майстор
вт ное 05, 2024 9:11 amDjack написа:
Дебита на помпата го измерих с пластмасова туба от мин. вода - 22 литра на минута, като малко подпирам помпата, защото маркуча ми е 1/2 и от 1 цол при помпата, минавам на сечение 12мм.

Интересува ме, възможен ли е варианта с подобна помпа да направя хидрофор с разширителен съд и електронен пресостат ..... така и така съм я купил...!?
Възможно е.
Друг е отговорът дали ще ти е в полза :roll:
Djack - специалист
ср ное 06, 2024 7:28 amkozl написа:
вт ное 05, 2024 9:11 amDjack написа:
Дебита на помпата го измерих с пластмасова туба от мин. вода - 22 литра на минута, като малко подпирам помпата, защото маркуча ми е 1/2 и от 1 цол при помпата, минавам на сечение 12мм.

Възможно е.
Друг е отговорът дали ще ти е в полза :roll:
В смисъл?
kozl - майстор
Няма данни за помпата.
Няма данни за необходим напор и дебит при консумация.
Като няма данни възможната преценка е "проба - грешка".
Купил си помпата, измерил си дебит 22 л/сек при, предполагам при изхода на сондажа. Като свържеш помпата към консуматора този дебит ще намалее. С колко :? :? :?
Според зависи от помпата даже може и да е нулев дебита ако максималният напор на помпата се окаже по-малък от геодезичния напор.
Djack - специалист
ср ное 06, 2024 10:14 amkozl написа:
Няма данни за помпата.
Няма данни за необходим напор и дебит при консумация.
Като няма данни възможната преценка е "проба - грешка".
Купил си помпата, измерил си дебит 22 л/сек при, предполагам при изхода на сондажа. Като свържеш помпата към консуматора този дебит ще намалее. С колко :? :? :?
Според зависи от помпата даже може и да е нулев дебита ако максималният напор на помпата се окаже по-малък от геодезичния напор.
Не знам дали няма да се счете за реклама https://praktiker.bg/bg/Dalbochinni-pom ... eaturesTab
Нямам представа, какъв дебит ще ми е необходим, щерките нямат особен интерес към ранчото, така че сме двама души и поливане на градина (оранжерия) с капково напояване.
Дебита го измерих на 10 метра от сондажа - дръпнах маркуча извън оградата в съседния празен двор да не наводнявам терена! Смених бързата връзка на маркуча, че от бързане бях сложил такава с хидростоп и дебита вече 26-7 л/мин.
Къщата е на 15м. от сондажа, терена е равен. За сега е водоснабден само първия етаж.
Това се сещам.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Дилема за сондажна помпа." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: