Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Здравейте!
Ще правя 5-та сонда в житието си. Аз съм от района на Пловдив и водата при нас е на 5-6 м, но всяка година слиза все по- надолу. Имам 3 сонди на полето- две на 12м и една на 10м. Последна в къщи е на 15м, с идеята, че някой ден ще сложа хидрофор. Тръбите са ф 200, а ги ползвам с 3 цолови бензинови помпи. Дебит и вода има, но въпреки дълбочината, помпите вадят фини песъчинки, които в някакъв момент запушват капковите маркучи, а това е проблем. Всички сонди са подсипани около обсадните тръби с мозайка 4-ка или 6-ца. Сега получавам съвети, предстоящата сонда да я подсипя с филц. Моята логика е, че филцът бидейки по- едър, ще пропуска още по- едри песъчинки, което ще е още по- голям проблем. Ще се радвам някой да сподели опит, как се е справил с песъчинките във водата и каква е разликата между филца и мозайката в първичното филтриране на сондата. Благодаря!
ivanovbg - майстор
Циклонни филтри, след тях дискови и капката на маркуча отгоре. След всяка поливка промивка на циклонния, дисковия на 5,6 поливки. Може и по рядко, но зависи от количеството песъчинки.
kr1100 - майстор
съб ное 16, 2024 8:00 amivanovbg написа:
.... и капката на маркуча отгоре.
Никъде не е писал, че е с "еднодневни" маркучи.Многогодишните 'твърди" маркучи са с капкоотделители и от 2 те страни
ivanovbg - майстор
нед ное 17, 2024 8:18 amkr1100 написа:
съб ное 16, 2024 8:00 amivanovbg написа:
.... и капката на маркуча отгоре.
Никъде не е писал, че е с "еднодневни" маркучи.Многогодишните 'твърди" маркучи са с капкоотделители и от 2 те страни
Предполагам, че става въпрос за декари за напояване като гледам обемите и броя на сондажите. Трябва да си доста глупав да ползваш многогодишни.
Наистина става дума за декари, но акцентът във въпроса ми е друг- при домашни сонди, където помпите и системите са по-капризни на примеси във водата, има ли голямо значение мозайка или филц?
За протокола, ползвам относително скъпи италиански меки маркучи навсякъде- в къщи в градината и на полето. Капкообразувателите винаги са нагоре! Най- бързо се запушват тези от най- дълбоката сонда, която е 15. Момчетата, които ми правят сондите винаги запушват дъното на обсадната тръба и я режат на рибена кост. Казали са ми да пускам смукателната тръбва или маркуч на 25-30 см от дъното и от такава дълбочина да черпя вода, защото, ако е от по-плитко, следващия сезон водата от дъното изчезва. От домашната сода вадя вода с тръба ф40 от 15м и като сложда дисков филтър се запушва за минути. Тази пролет си взех по необходимост 1 цол самозасмукваща водна помпа Gmax JET S100 за дъждуване под налягане, с която черпя от 8м и дори не се налага да почиствам мрежестия филтър, който съм сложил. Най-лесното е да дърпам вода от по-плитко, но се страхувам да не си скопя сондите в последствие, а това ще е пагубно, предвид тенденцията в падането на водата през годините. Трябва да отбележа, че при първоначално пускане за деня, водата се изчиства след 5-6 минути, но когато това трябва да се прави ежедневно на полето при трасета по 2-300м, създава трудности както за мен, така и за съседите. Постоянното наводняване води до излишно заплевеляване и хабене на ценен ресурс.

Тема "Въпроси за нова сонда." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: