Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
krasi92 - майстор
Бих пробил за тръба 3/4 с точна бургия. След това неръждавейка тръба с резби от двете страни. Ширики шаиби с гумени подложки с българска гума а не китайска и стягане с неръждаеми гайки. Външната резба достатъчно дълга да се навие фитинг.
MohicanSQL - специалист
вт фев 22, 2022 8:38 pmkrasi92 написа:
имаш ли разрешение от ползвателитв
Всичко, което се намира под земята е собственост на държавата. Респективно в случая това биха били Басейнова дирекция или Общината, а ако има поставени водомери, се прехвърля на ВИК. Интересно ползвателите в качеството на какви ще дават разрешение ?! Питам защото и на мен ми предстои свързване към каптаж.
gogo7777 - майстор
Ти си лесен. Трябва ти каптажна муфа и разрешение от богинята Гея.
:lol:
MamaMy - майстор
Аз пък бих ползвал мастик вместо болкит. Подобно е на пластелин, но е лепкаво до живот. Не се втвърдява, много е добро. Климатичарите много го използват.
hidrazin - майстор
пет юли 11, 2025 6:35 pmMohicanSQL написа:
...на мен ми предстои свързване към каптаж.
А чия собственост е каптажа или в чий имот е?
:partyman:
MohicanSQL - специалист
пет юли 11, 2025 9:11 pmhidrazin написа:
пет юли 11, 2025 6:35 pmMohicanSQL написа:
...на мен ми предстои свързване към каптаж.
А чия собственост е каптажа или в чий имот е?
Каптажа е в горски масив, с чешма и корито, на общински път във вилна зона. Правен е през средата на 80-те години. Без значение, че е правен от самодейци, но Общината се занимава с каптажа защото преди няколко години е било в плана им да го ремонтират, но нищо не са направили. Зад чешмата има бетонова бункер, а в него стоманен разпределител с дупки и тръби водещи в различни посоки. Тези, които са включени си имат вода и не искат ремонти и нови включвания на такива като мен, защото юли и август дебита намалява, но никой от тях не ебава един резервоар да си сложи и събере нещо, когато има вода и се излива в дерето. Другите им притеснения са, че досега никога не са плащали вода, но ако се направи ремонт, може на всеки да наслагат водомери и да се прехвърли към ВИК. Аз съм само на дъждовна и снеготопене. Пречиствам я и слагам химикали за басейни, но точно лятото ми трябват едни 3 - 4 кубика за закърпя положението до септември и есенните дъждове. Както тук на човека, и на мен ми трябва една дупка да пробия и се вържа към бункера с вода, но само за да няма разправии, изчаквам общината да се раздеижи и веднъж годишно поръчвам камион с вода, който изсипвам в моите резервоари.
hidrazin - майстор
съб юли 12, 2025 2:34 amMohicanSQL написа:
Без значение, че е правен от самодейци, но Общината се занимава с каптажа защото преди няколко години е било в плана им да го ремонтират, но нищо не са направили.
Щом е било в плана им да го ремонтират, значи все пак би трябвало да е включен в регистъра за водовземните съоръжения.
Демек всеки собственик на имот в който има водовземно съоръжение би трябвало да го регистрира, включително общината.
Собствениците на поземлени имоти, в които са изградени съоръжения за подземни води, предназначени за водовземане невключени в регистрите са длъжни за своя сметка да ликвидират съоръженията.
Ама как е в действителност, само оня ГОРЕ знае ... евентуално. :-D
съб юли 12, 2025 2:34 amMohicanSQL написа:
Тези, които са включени си имат вода и не искат ремонти и нови включвания на такива като мен, защото юли и август дебита намалява
Дотук стана ясно че въпросния каптаж не е в имот собственост на на тези които са включени в него.
Това би означавало и че не са собственици на въпросния сондаж. Нищо че е бил правен от някой преди 40 години със собствени средства.
Демек не могат да казват кой да се включва в него и кой не.
Нооооо... по принцип винаги съм бил против с комшии да се влиза в разпра с рогата напред.
Няма ли шанс да се разбереш с другите или поне с повечето от тях?
P.S. И друго. Какъв е района? Демек няма ли възможност за сондаж в твоя имот?
bigdragon - майстор
hidrazin написа:
...няма ли възможност за сондаж в твоя имот?
Първо това ми дойде на акъла за дългосрочно решаване на проблема.
При наличие на каптаж в близост, вероятно района е вододаен...
hidrazin - майстор
"Акъл море, глава шамандура."
Това че има каптаж съвсем не означава че района е вододаен.
Едва ли е случаен факта че 80-те са правили каптаж а не са били сонди...
И то при условие че лятото и за тях водата едва стига. Така поне по описанието.
bigdragon - майстор
Тя геологията не е като електротехниката.
"Пък ние сме от морето и на сухо няма да останем."
Хайде със здраве...

Тема "Връзка с каптаж" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: