Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
MohicanSQL - специалист
съб юли 12, 2025 11:58 amhidrazin написа:
съб юли 12, 2025 2:34 amMohicanSQL написа:
Без значение, че е правен от самодейци, но Общината се занимава с каптажа защото преди няколко години е било в плана им да го ремонтират, но нищо не са направили.
Щом е било в плана им да го ремонтират, значи все пак би трябвало да е включен в регистъра за водовземните съоръжения.
Демек всеки собственик на имот в който има водовземно съоръжение би трябвало да го регистрира, включително общината.
Собствениците на поземлени имоти, в които са изградени съоръжения за подземни води, предназначени за водовземане невключени в регистрите са длъжни за своя сметка да ликвидират съоръженията.
Ама как е в действителност, само оня ГОРЕ знае ... евентуално. :-D
съб юли 12, 2025 2:34 amMohicanSQL написа:
Тези, които са включени си имат вода и не искат ремонти и нови включвания на такива като мен, защото юли и август дебита намалява
Дотук стана ясно че въпросния каптаж не е в имот собственост на на тези които са включени в него.
Това би означавало и че не са собственици на въпросния сондаж. Нищо че е бил правен от някой преди 40 години със собствени средства.
Демек не могат да казват кой да се включва в него и кой не.
Нооооо... по принцип винаги съм бил против с комшии да се влиза в разпра с рогата напред.
Няма ли шанс да се разбереш с другите или поне с повечето от тях?
:partyman:
P.S. И друго. Какъв е района? Демек няма ли възможност за сондаж в твоя имот?
Имота е в Искърското дефиле, борови гори, скали и точно при мен е трудно достъпно. Не, че е невъзможно, но накрая тази вода ще излезе златна, а и да добавим, че на имот в близост са пускали сонда и са изкарали вода на 100 метра, и то този имот е в часта на Каптажа, където казват, че имало вода, а в моя район нямало. За останалото ще видим. Пуснал съм молба до Кмета за присъединяване, разпределят я към някого, подмятат си я, а кмета най вероятно нищо не знае. Ще изчакам още малко, ще ида да се видя с кмета в приемен ден. Адресната регистрация ми е в този имот, редовен данъкоплатец съм. Накрая ще поискам мотивиран отказ и ако нищо не се случва, може да се видим в съда.
hidrazin - майстор
съб юли 12, 2025 6:29 pmMohicanSQL написа:
Имота е в Искърското дефиле, борови гори, скали и точно при мен е трудно достъпно.
Подозирах че е нещо подобно, особено след като спомена че е вилна зона.
Дано пък да те огрее и да извадиш късмет.
Успех!
P.S. И друго, без вода не е работа.
Да 100м не е малко като сондаж ама не е много. По последно инфо от моя край - цена около 120 лева на метър.
НООО... задължително преди това - ГЕОРАДАР.
MohicanSQL - специалист
съб юли 12, 2025 7:11 pmhidrazin написа:
съб юли 12, 2025 6:29 pmMohicanSQL написа:
Имота е в Искърското дефиле, борови гори, скали и точно при мен е трудно достъпно.
Подозирах че е нещо подобно, особено след като спомена че е вилна зона.
Дано пък да те огрее и да извадиш късмет.
Успех!
P.S. И друго, без вода не е работа.
Да 100м не е малко като сондаж ама не е много. По последно инфо от моя край - цена около 120 лева на метър.
НООО... задължително преди това - ГЕОРАДАР.
Георадср е едно на ръка, а имота е само 500 кв.м. ако изобщо покаже вода. Чух за някакви където с георадар им казали, че водата е на 50 метра. Дупчили, стигнали до към 100, а вода няма и се отказали и всичко това е платено. След това следва издаване на разрешителни, които излизат към 2 - 3000 лв. В моя случай булдозери, проправяме на път събаряне на дувари, а след това възстановяване. Дупчене, помпи, изграждане на резервоар. Всичко това ще вземе да удари 30000 лв. та и нагоре. Затова казвам, че водата ще излезе златна, а ми трябват едни 4 кубика годишно да добавя към дъждовната и снега. Средата на юли е, а още имаме вода от пролетните дъждове. И в крайна сметка за какво да дупча и хвърля маса пари след като Аз съм най близката къща до Каптажа и само тя не е свързана. Така я взех, а тия преди мен са били виладжии и не са си правили труда да се присъединяват към Каптажа. Всички останали са местни жители.
hidrazin - майстор
съб юли 12, 2025 10:03 pmMohicanSQL написа:
Георадср е едно на ръка, а имота е само 500 кв.м. ако изобщо покаже вода. Чух за някакви където с георадар им казали, че водата е на 50 метра. Дупчили, стигнали до към 100, а вода няма и се отказали и всичко това е платено.
Човек, по-добре е да платиш за георадар отколкото за сондаж за лудо. Загубите ще са в ПЪТИ, десетки пъти по-малко.
Поне ще знаеш дали въобще да се хващаш или да забравиш.
По-добре ли е да се довериш на врачка-багетист работещ на принципа "Тука има - тука нема."?
Ми не. Да и при георадарите е възможен фал но основно се дължи на некадърни оператори.
Ти си бил ЧУЛ за георадар дето ги били излъгали .... Аз пък за такъв случай НЕ ЗНАМ.
Но пък знам за десетки излъгани от багетисти. :) Както и да е...

Доколкото знам р.Искър (Искърското дефиле) се водоснабдява с карстови подземни води.
Демек наистина може в имота от 500 квадрата да нямаш възможност за икономически изгоден сондаж.
Но пък може и да имаш... Нито ти, нито аз няма как да знаем.

За останалото, "булдозери, проправяме на път събаряне на дувари, а след това възстановяване. Дупчене, помпи, изграждане на резервоар" ... хем си прав, хем не.
Ако там стигаш с кола, ще стигне и сонда. :) Трудното е докато се хванеш да го правиш...
Относно последното "изграждане на резервоар" - за к'ъв чеп ти е резервоар ако имаш сондаж С ВОДА ? :)
Просто ще трябва да се освободиш/премахнеш/изхвърлиш и сегашните като си освободиш място и не не се занимаваш с поддръжката им...

И пак - Успех! Винаги се радвам на сполучливи решения.
MohicanSQL - специалист
съб юли 12, 2025 11:03 pmhidrazin написа:
съб юли 12, 2025 10:03 pmMohicanSQL написа:
Георадср е едно на ръка, а имота е само 500 кв.м. ако изобщо покаже вода. Чух за някакви където с георадар им казали, че водата е на 50 метра. Дупчили, стигнали до към 100, а вода няма и се отказали и всичко това е платено.
Човек, по-добре е да платиш за георадар отколкото за сондаж за лудо. Загубите ще са в ПЪТИ, десетки пъти по-малко.
Поне ще знаеш дали въобще да се хващаш или да забравиш.
По-добре ли е да се довериш на врачка-багетист работещ на принципа "Тука има - тука нема."?
Ми не. Да и при георадарите е възможен фал но основно се дължи на некадърни оператори.
Ти си бил ЧУЛ за георадар дето ги били излъгали .... Аз пък за такъв случай НЕ ЗНАМ.
Но пък знам за десетки излъгани от багетисти. :) Както и да е...

Доколкото знам р.Искър (Искърското дефиле) се водоснабдява с карстови подземни води.
Демек наистина може в имота от 500 квадрата да нямаш възможност за икономически изгоден сондаж.
Но пък може и да имаш... Нито ти, нито аз няма как да знаем.

За останалото, "булдозери, проправяме на път събаряне на дувари, а след това възстановяване. Дупчене, помпи, изграждане на резервоар" ... хем си прав, хем не.
Ако там стигаш с кола, ще стигне и сонда. :) Трудното е докато се хванеш да го правиш...
Относно последното "изграждане на резервоар" - за к'ъв чеп ти е резервоар ако имаш сондаж С ВОДА ? :)
Просто ще трябва да се освободиш/премахнеш/изхвърлиш и сегашните като си освободиш място и не не се занимаваш с поддръжката им...

И пак - Успех! Винаги се радвам на сполучливи решения.
Имах предвид , че ще трябва шахта, а не както написах резервоар.
Никъде не съм споменавал, че ще използвам Багети, а не Георадар. А и всичко както си го подредил, нещата не са толкова прости и лесни. Както казах, трябват ми 4 - 5 кубика вода годишно. Много средства и разправии за малко кубици. И пак казвам, най близката къща съм до каптажа, но никой от останалите съседи не е копал кладенци или бил сонда, а се е вързал към каптажа.
MohicanSQL - специалист
съб юли 12, 2025 11:58 amhidrazin написа:

Щом е било в плана им да го ремонтират, значи все пак би трябвало да е включен в регистъра за водовземните съоръжения.
Демек всеки собственик на имот в който има водовземно съоръжение би трябвало да го регистрира, включително общината.
Собствениците на поземлени имоти, в които са изградени съоръжения за подземни води, предназначени за водовземане невключени в регистрите са длъжни за своя сметка да ликвидират съоръженията.
Ама как е в действителност, само оня ГОРЕ знае ... евентуално. :-D

Днес разбрах, че каптажа не е регистриран, а също и тези, които са се вързали към него. В сайта на общината има информация, че са планували да го ремонтират 2018 год. но явно е са искали да правят ремонт без да е регистриран. В нета не намирам нищо за отстраняване или ликвидиране на водоземен източник. Знаеш ли по кой член от закона е това ? Кой може да ги задължи, защото не съм чувал за отстраняване на водоизточник. Предполагам ползвателите може да го отнесат с някаква глоба и това е. И като цяло ситуацията с какво се променя, от общината може ли да ми изцвъкат, че Каптажа не е техен и не отговарят за него. Ако от общината се ослушват, нищо не вършат или кажат, че не е тяхна грижа, а Аз отида в Басеинова дирекция и поискам присъединяване какво се получава. Може ли без да искам да накисна всички, които са вързани към Каптажа. От басейнова дирекция ще вземат ли някакви мерки, какво ще направят. И от тук насетне с различните вариации какви са ми опциите за действие ?
hidrazin - майстор
вт юли 15, 2025 5:48 pmMohicanSQL написа:
В нета не намирам нищо за отстраняване или ликвидиране на водоземен източник. Знаеш ли по кой член от закона е това ?
НАРЕДБА № 1 ОТ 10 ОКТОМВРИ 2007 Г. ЗА ПРОУЧВАНЕ, ПОЛЗВАНЕ И ОПАЗВАНЕ НА ПОДЗЕМНИТЕ ВОДИ
Чл. 92. (1) Собствениците на съоръжения за подземни води, предназначени за водовземане, са длъжни да представят необходимите данни и документи за включване в регистрите по чл. 112, ал. 1 и 3.
(2) Собствениците на поземлени имоти, в които са изградени съоръжения за подземни води, предназначени за водовземане, невключени в регистрите по чл. 112, са длъжни за своя сметка да ликвидират съоръженията при условията и по реда на чл. 110, независимо от датата на придобиване на собствеността върху имота.
(3) Директорът на басейнова дирекция предписва ликвидирането на съоръжения, невключени в регистрите по чл. 112.
(4) Когато собственикът на съоръжения, предназначени за водовземане, не изпълни предписанието по ал. 3, директорът на басейнова дирекция предлага на министъра на околната среда и водите прилагането на принудителна административна мярка по реда на чл. 199а от Закона за водите.
(5) Разпоредбата по ал. 2 не се прилага за съоръженията за минерални води.

Аз отида в Басеинова дирекция и поискам присъединяване какво се получава. Може ли без да искам да накисна всички, които са вързани към Каптажа. От басейнова дирекция ще вземат ли някакви мерки, какво ще направят.
Нямам си на идея какво ще се случи и дали въобще нещо ще се случи.
Но вероятността за накисване не за пренебрегване. Мое се вкарате във филм... :)
gogo7777 - майстор

Днес разбрах, че каптажа не е регистриран, а също и тези, които са се вързали към него. В сайта на общината има информация, че са планували да го ремонтират 2018 год. но явно е са искали да правят ремонт без да е регистриран. В нета не намирам нищо за отстраняване или ликвидиране на водоземен източник. Знаеш ли по кой член от закона е това ? Кой може да ги задължи, защото не съм чувал за отстраняване на водоизточник. Предполагам ползвателите може да го отнесат с някаква глоба и това е. И като цяло ситуацията с какво се променя, от общината може ли да ми изцвъкат, че Каптажа не е техен и не отговарят за него. Ако от общината се ослушват, нищо не вършат или кажат, че не е тяхна грижа, а Аз отида в Басеинова дирекция и поискам присъединяване какво се получава. Може ли без да искам да накисна всички, които са вързани към Каптажа. От басейнова дирекция ще вземат ли някакви мерки, какво ще направят. И от тук насетне с различните вариации какви са ми опциите за действие ?
Каптажа е на тези, които са го направили. Ако тръгнеш с рогата напред може би ще си навлечеш проблеми. Нито имаш моралното право, нито "законното" .

Не бъркай обществена чешма направена и дарена на селото от съвестни доброволци с общ каптаж направен от нужда на такъв.
MohicanSQL - специалист
вт юли 15, 2025 6:31 pmgogo7777 написа:

Каптажа е на тези, които са го направили. Ако тръгнеш с рогата напред може би ще си навлечеш проблеми. Нито имаш моралното право, нито "законното" .

Не бъркай обществена чешма направена и дарена на селото от съвестни доброволци с общ каптаж направен от нужда на такъв.
Чешмата не е в селото, а в планината и някой я е направил покрай Каптажа. И каква е разликата, все трябва да бъдат регистрирани. Не искам да вредя на никой и точно за това питам. Споменаваш за морал и закон, а законен ли е незаконен каптаж и морално ли е съседи да решават, дали ти да имаш вода. Подчертавам, Каптажа е правен преди повече от 40 год. Тези, които са го правили отдавна ги няма на този Свят. Каптажа не се намира в частен имот и не е частен. Всичко под земята принадлежи на държавата. Преди години от общината са искали да го оправят, да им сложат водомери и прехвърлят към ВИК. А те като чули, че ще плащат вода и зинали, щото свикнали вода само за тях да има и винаги безплатна. Щом Каптажа може да бъде регистриран само от Общината, означава че не е частен.

Тема "Връзка с каптаж" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: