Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Здравейте,
от няколко години извършвам ремонти на водни помпи ,хидрофори и други електроинструменти.
От два дни имам много интересен случай с една помпа,който нещо ме затруднява,затова се обръщам към Вас за съвет.
Случаят е следния.
Самозасмукваща помпа с вграден електронен пресостат. Засмуква нормално вдига нормално налягане при затваряне на изхода повишава налягането и изключва,както трябва да бъде.Проблемът идва ,когато след 20 сек. се включва без никаква консумация и без течове.Проверени са смукател с смукателната тръба,проверена е цялата помпа за херметичност и не виждам никъде проблем а налягането пада и включва пак.Моля ако сте имали подобен случай или се сещате за причината да споделите .Благодаря предварително
vlax - майстор
Не съм специалистта който ти трябва,но да попитам как я правиш тази проверка?
:partyman:
пет авг 01, 2025 6:52 pmspasenieto написа:
...проверена е цялата помпа за херметичност...
Проверката извършвам с затворен кран на изхода и приложено налягане към помпата,като следя по външен манометър за спадане налягането.За 10 минути не забелязах спад .
iliya_i - майстор
пет авг 01, 2025 9:06 pmspasenieto написа:
За 10 минути не забелязах спад.
А какви са зададените стойности за включване и изключване на пресостата. И на колко деления по скалата на манометъра отговаря разликата им?
При този модел не се регулират , както при повечето ел.пресостати изключването се задейства при липса на поток.Не мисля ,че влияе за работата.Проблемът е че незнайно,къде спада налягането и включва отново помпата
iliya_i - майстор
пет авг 01, 2025 10:31 pmspasenieto написа:
При този модел не се регулират , както при повечето ел.пресостати изключването се задейства при липса на поток.Не мисля ,че влияе за работата.Проблемът е че незнайно,къде спада налягането и включва отново помпата
Пресостат изключва и включва по налягане (pressure). И има хистерезис (долна и горна граница, с разлика между тях). Поддържа налягането между долната и горна граница. Потока е друга величина.
Първо си изясни какво имаш и как работи.
LazarGanev - "Велик майстор"
Илийка, това, което говориш важи за механичните пресостати, електронните работят по друг начин - пускат помпата при спад на налягането и я спират при липса на дебит
iliya_i - майстор
пет авг 01, 2025 11:38 pmLazarGanev написа:
Илийка, това, което говориш важи за механичните пресостати, електронните работят по друг начин - пускат помпата при спад на налягането и я спират при липса на дебит
След което налягането спада много бързо, от обем под 1 милилитър. Което предизвиква ново включване.
На един бойлер 80 литра разликата между 3 и 7 бара е няколко капки през клапана.
Djack - специалист
пет авг 01, 2025 6:52 pmspasenieto написа:
.........проверена е цялата помпа за херметичност и не виждам никъде проблем а налягането пада и включва пак.......
Щом все пак налягането пада, значи проверката за херметичност не минава! При тези системи, с толкова малък обем и нулева свиваемост на водата, всяка капка е от значение за налягането.
kozl - майстор
пет авг 01, 2025 9:06 pmspasenieto написа:
Проверката извършвам с затворен кран на изхода и приложено налягане към помпата,като следя по външен манометър за спадане налягането.За 10 минути не забелязах спад .
пет авг 01, 2025 10:31 pmspasenieto написа:
Проблемът е че незнайно,къде спада налягането и включва отново помпата
Не става много ясно къде следиш налягането с външния манометър. Нали следиш налягането с манометър в напорния водопровод след пресостата и то не спада. Трябва да си сигурен в това.

Тема "Запитване по интересен въпрос" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: