• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Niksan81 - напреднал
Здравейте, наскоро ни смениха водомерите с нови дистанционни и бойлераът започна да капе от предпазният клапан. Също така водата забелязвам като я пусна и понякога се сменя налягането, та се чудя да не е нещо от това. Някой запознат на тази тема има ли, и има ли смисъл да слагам от тези кранове за налягане или там каквото се пада?
Благодаря!
silent - майстор
Или е прецакан клапана или е високо налягането. Смени клапана, евтин е и е елемент важен за безопасноста. Ако и новия тече сложи клапан преди бойлера за редуциране на налягането не са скъпи.
kozl - майстор
нед яну 04, 2026 1:53 pmNiksan81 написа:
Здравейте, наскоро ни смениха водомерите с нови дистанционни
Понеже дистанционните водомери са задължителни за топла вода от ТЕЦ, та този бойлер винаги ли се ползва или само когато няма топло от ТЕЦ-а?
Иначе причината да капе от предпазния клапан не е от новите водомери.
Но ако има и нови ОК (обратни клапи) на топлата вода, то това може и да е причината да прокапе от предпазния клапан при загряване на водата.
Niksan81 - напреднал
Имаме ТЕЦ, но не го ползвам, винаги съм на бойлера, защото ТЕЦ-а е много бавен, ако така продължават нещата ще мина на него, но това започна да го прави от както минахме на водомерите, може да му е дошло времето де. Става след като се изкъпем и използваме повече вода.
LazarGanev - "Велик майстор"
Или го отвеждаш да капе в канала, или слагаш на бойлера разширителен съд
kozl - майстор
нед яну 04, 2026 10:17 pmNiksan81 написа:
Имаме ТЕЦ, но не го ползвам, винаги съм на бойлера, защото ТЕЦ-а е много бавен, ако така продължават нещата ще мина на него, но това започна да го прави от както минахме на водомерите, може да му е дошло времето де. Става след като се изкъпем и използваме повече вода.
Предполагам, че с новите водомери са монтирали и нови ОК. И както вече писах:
kozl написа:
това може и да е причината да прокапе от предпазния клапан при загряване на водата.
а преди това да не е капело :roll:
Има предпазни клапани от тип 3в1
Обаче т ябва да добавя и уточнение.
Когато се ползва бойлер е редно крана към топла вода от ТЕЦ да е затворен. За да се върне вода от клапан 3в1 през затворен спирателен кран, то този кран пропуска някакви "капки" в затворено положение. :roll:
Новите ОК не пропускат "капки" и предпазния клапан прокапва при загряване на бойлера.
Е може и друга да е причината, но продължавам да поддържам твърдението, че водомерите не са причина за прокапване.
Освен ако са водомери с вграден ОК, които аз все още не съм срещал :?
Обаче като гледам как комшии "претакат" водомерите за топла вода, поради икономическа изгода и не само, крайно време е производителите на водомери да се замислят по въпроса за вградени ОК или новите електронни водомери да отчитат кубиците независимо на къде се движи водата [-(
kozl - майстор
нед яну 04, 2026 1:53 pmNiksan81 написа:
има ли смисъл да слагам от тези кранове за налягане или там каквото се пада?
За водомерите писах.
При загряване на бойлера течността в него се раширява и прокапването през предпазния клапан е нормално.
Ако прокапва бойлер който не се ползва (студен бойлер), то или предпазния клапан е повреден или налягането във водопровода се е покачило над налягането на предпазния клапан.
Та провери дали ще капе като не се ползва бойлера.

Когато капе предпазния клапан при загряващ бойлер отвори кран за студена вода да тече едвам, едвам.
Спира ли да капе?
bigdragon - майстор
нед яну 04, 2026 10:35 pmLazarGanev написа:
... или слагаш на бойлера разширителен съд
Ето тук съм обяснил защо не капе от изправен баланс
на нормално работещ бойлер.

Това изключва високото налягане във водопровода,
тогава си трябва редуциращ клапан.
kozl - майстор
пон яну 05, 2026 10:47 ambigdragon написа:
Ето тук съм обяснил защо не капе от изправен баланс
на нормално работещ бойлер.
Е да, но как след смяна на водомерите, бойлера става ненормално работещ и възможно ли е това да е свързано с обема в балона на бойлера над тръбата за топла вода :?
LazarGanev - "Велик майстор"
При монтажа на новия водомер най- вероятно са сложили възвратен клапан, както е по закон и вече възвратния клапан не може да връща в тръбите преди водомера, аз така ги виждам нещата
  • 1
  • 2

Тема "Бойлер тече от предпазният клапан след смяна на водомери" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: