Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
РС се монтира допълнително на големи обемни бойлери- 200+.
Стига с тая мантра, ще се монтира ако наистина е наложително!
Висящите, от 80 до 120 литра, нямат нужда от допълнителен съд, както компетентно обясни големият дракон............вече колко пъти.

Силенцио, не се заяждай, че после ще се сърдиш!
MamaMy - майстор
За мен най-доброто си остава предпазен клапан монтиран в тоалетното казанче. Като се качи налягането изпуска налягането в казанчето и само качва нивото на водата. То пък от своя страна не може да се качва прекомерно. Или някой отива до тоалетна и пуска водата или нивото стига до горния ръб на камбаната и прелива но тече в тоалетната чиния.
iliya_i - майстор
вт яну 06, 2026 7:28 pmsilent написа:
вт яну 06, 2026 7:20 pmiliya_i написа:
вт яну 06, 2026 6:16 pmNiksan81 написа:
Да, може би това ще направя....
А дано, ама надали!

Хайде на бас, че този дето дава този съвет те лъже! Този половин литър вода (ти каза толкова) няма къде да отиде.

Вместо кофичка от кисело мляко си сложи 5 литрова.

А кардиналното решение, както каза Лазар Ганев още в началото - разширителен съд.
А на бас че от тоци може и да хващаш нещо,ма за наляганията гуглата помага. :-D
Споделям опит пък вие си чешете мъдете опс езиците. :-D
Ха на бас, че една atm налягане в апартаментна система тръби е 2 капки. Сега кажи къде го дяна този половин литър?

А м-у другото водата и тока имат някои общи закони. Хайде спри да даваш съвети, за харчене на едни пари без ефект! Щото бабешкият ти мозък тъй бил мислил, ама не го е пробвал на практика.
silent - майстор
вт яну 06, 2026 7:31 pmТрифон П.Трифонов написа:
Висящите, от 80 до 120 литра, нямат нужда от допълнителен съд, както компетентно обясни големият дракон............вече колко пъти.

Не се заяждам, бъзикам се с чичака и гледам че пали шушоните. Твърде вероятно е и да е по-малък на години от мен ама е в пъти по-чичак като гледам колко сериозно се взема във виртуала.
Инак си чешем езиците. В някой друг живот ще ходя да снимам редуцир вентили и предпазни клапани да се обеснявам и броя капки :-D на някой си щото той не вярвал че даже ме обвинява че си измислям и лъжа. Автора сам си преценя.
Последна промяна от silent на вт яну 06, 2026 9:00 pm, променено общо 1 път.
вт яну 06, 2026 8:50 pmsilent написа:

Не се заяждам, бъзикам се с чичака и гледам че пали шушоните. Твърде вероятно е и да е по-малък на години от мен ама е в пъти по-чичак като гледам колко сериозно се взема във виртуала.
Инак си чешем езиците.
Ааа, хубу.
iliya_i - майстор
вт яну 06, 2026 8:50 pmsilent написа:

Инак си чешем езиците. В някой друг живот ще ходя да снимам редуцир вентили и предпазни клапани да се обеснявам и броя капки :-D на някой си щото той не вярвал че даже ме обвинява че си измислям и лъжа. Автора сам си преценя.
Силенцио, ти хубаво си чешеш ... клавиатурата, но при 4 градуса плътността на водата е 998 кг/м3. При 100 градуса е 958кг/м3.
Или приведено към 80 литра бойлер, водата се разширява с около 0.35 литра. Хайде, да приемем, че от 10 до 80 градуса се разширява грубо с 0.25 литра.

Попитах те, къде ги сложи тези 250милилитра вода с твоите редуцирвентили?
Чакам отговора.

Сега разбра ли по какво си приличат водата и тока? Ами могат да се изчислят (но само за който е учил).
Baлepu - специалист
В обема на свилият се въздух над изходящата тръба за топла вода в бойлера. Би трябвало да знаеш, че в бойлерите има такова пространство с въздух отгоре точно за тази цел? Въздухът за разлика от водата търпи значително свиване и това му свойство се ползва в случая като "разширителен съд". Да, налягането се покачва още малко, в някои случаи критично за да прокапе предпазният клапан.
Липсата на (не)възвратен клапан или повреден такъв, основно се изразява в потичане на топла вода при отваряне на студения кран. Това за някои е недопустим дискомфорт. Има и известна загуба на вода, поради отточване на въпросната топла (докато дойде студена). За ощетяване на ВиК заради връщане на водомера, ми звучи несериозно.
За мен лично това е даже по-безопасен вариант на свързване (без ВК), без да отричам необходимостта от предпазен, който може да се монтира превантивно във всяка удобна точка на домашната мрежа.
ср яну 07, 2026 4:40 amBaлepu написа:
В обема на свилият се въздух над изходящата тръба за топла вода в бойлера. Би трябвало да знаеш, че в бойлерите има такова пространство с въздух отгоре точно за тази цел? Въздухът за разлика от водата търпи значително свиване и това му свойство се ползва в случая като "разширителен съд". Да, налягането се покачва още малко, в някои случаи критично за да прокапе предпазният клапан.
Липсата на (не)възвратен клапан или повреден такъв, основно се изразява в потичане на топла вода при отваряне на студения кран. Това за някои е недопустим дискомфорт. Има и известна загуба на вода, поради отточване на въпросната топла (докато дойде студена). За ощетяване на ВиК заради връщане на водомера, ми звучи несериозно.
За мен лично това е даже по-безопасен вариант на свързване (без ВК), без да отричам необходимостта от предпазен, който може да се монтира превантивно във всяка удобна точка на домашната мрежа.
viewtopic.php?f=22&t=74867#p1210484, а и по цялата тема, дотук.
Плочата ли надраска?!
iliya_i - майстор
ср яну 07, 2026 4:40 amBaлepu написа:
В обема на свилият се въздух над изходящата тръба за топла вода в бойлера.
Може. Ако скъсиш тръбата за топлата вода с 10 см. ще стане.
В тези 2 см които има фабрично, няма да ги побереш.
kozl - майстор
Писал съм нейде из форума за бойлер на Елдоминвест със спукана тръба, който работеше като РС.
Спуква се тръбата на по-ниско ниво от първоначалното. В стечение и с други обстоятелства значителна част от балона се пълни с въздух и бойлера започва да е като РС, докато работещия на полусухо нагревател цъфнал и прекъснал и те ти само РС.

1. Има ли въздух в балона на бойлера?
2. Ако има въздух, достатъчен ли е, за да не прокапва КПКБ (комбиниран предпазен клапан за бойлер).

1. Ако има въздух в балона, то след като бойлера е под налягане и се спре кран на входа на студената вода към бойлера (ако има такъв кран) то от крана до чешмата за топла вода водопровода ще остане под налягането на бойлера като РС.
Направих проверка на моя 60 л. бойлер - незагрят 20 гр. стайна Т. Стои си пълен с вода, когато не го ползвам. Налягане във водопровода на моя етаж към 4 бара - нямам инсталиран манометър, съдя по предишни измервания и по манометъра в АС (абонатната станция), като приспадам височината до етажа в налягане (бар). Спирам крана на топлата вода преди водомера за т.вода. Отворих смесител само от към т.вода да се освободи налягането в тръбите за т.вода. Отворих крана на входящата ст.вода в бойлера и бойлера е под налягането на студения водопровод. Чу се кратък звук, регистриращ запълване в бойлера. Взех измерителен съд и източих през смесител само от топлата му вода 80 милиграма вода. Толко е поело елестичното разширение.
Еластичното разширение е с най-преобладаващо действие на въздуха като "свиваема пружина", но в добавка е еластичността на балона и на тръбите за топла вода. И колкото е по-тънка ламарината на балона, толкова балона е по еластичен и ще добавя пружинно действие в налягането. И колкото по-голяма е дължината на тръбите за топла вода, толкова тяхната добавка на "еластично налягане" се увеличава.
След горните обяснения все пак приемам, че има въздух в балона. Колко :?
В рядката му експлоатация, бойлера е прокапвал в-у пералнята, след което отведох капките с маркуч до пода, където има сифон и вече капките не ме интересуваха.

2. Има некапещи бойлери в експлоатация, но както вече е писано в този форум доста по въпроса за капенето на КПКБ, факторите за НЕ капене не са зависещи само от въздуха в балона на бойлера. Може би производителите на бойлери имат данни за това и се съобразяват как в бойлера да има достатъчно въздух, който да поеме разширението на водата без прокапване :?
Но тогава защо има прокапващи бойлери при загряване :?
Дефект в производството :?
Въздухът е изчезнал :?
Бойлерите са оразмерени за работа при налягане, примерно 4 бара. Над това налягане въздухът е недостатъчен да поеме разширения обем без покачване на налягането при прокапване :?

Вече съм писал не еднаж за решение на "проблема с капещия КПКБ".
Случката е в хотел в Банско, където обслужващия персонал, пропищя от преляли съдове за събиране на капките. Но да допиша в добавка, че това се случи след подмяна на КПКБ на бойлерите. Първона,ално бойлерите пристигнаха от производителя с пластмасови КПКБ, които бяха 3в1 и серийно почнаха да се пукат и те ти наводнение. Превантивно подменихме всички пластмасови 3в1 КПКБ с такива 2в1 и бойлерите прокапаха :shock: До тази случка и аз не знаех, че има клапани 3в1.
Капещи бойлери и наводнение в гаранция на сградата #-o
Решението на описания проблем стана с:
нед яну 20, 2013 6:58 amkozl написа:
втори предпазен клапан без възвратна клапа с по-ниско налягане на сработване, само че го сложи някъде по тръбата за топла вода да откапва. Примерно в хотел в Банско бойлерите бяха проектирани да стоят извън банята. По ред причини около 20-тина се оказаха с неизпълнен дренаж. Поръчах изпускателни клапани без обратна клапа от Елдоминвест с 1/2 бара по-ниско налягане на сработване, които монтирахме в конзолата под тоалетната мивка в банята, а изхода на клапана свързахме с тръбичка в сифона на мивката. Скрито-покрито и върши работа. Даже един от друг хотел с подобен капещ проблем питал "Откъде купихте тия некапещи бойлери?" :lol: Това е 2008 г. все още ме питат дали нямам останали препазни вентили с понижено налягане, за някой патещ от капещи проблеми - ама нямам свършиха. Ето и схемата:
Изображение

Тема "Бойлер тече от предпазният клапан след смяна на водомери" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: