Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
MamaMy - майстор
ср яну 07, 2026 4:40 amBaлepu написа:
...За ощетяване на ВиК заради връщане на водомера, ми звучи несериозно.
За мен лично това е даже по-безопасен вариант на свързване (без ВК), без да отричам необходимостта от предпазен, който може да се монтира превантивно във всяка удобна точка на домашната мрежа.
Това се нарича буквализъм и четене без разбиране. Да повторя за по-бавно загряващите "бойлери". Щом бойлера може да връща в мрежата, значи и при тец пак връща. Тогава ощетява съкафезниците си.
Що се отнася до затворените кранове, особено на топлата вода, ловя бас, че до абонатното по целите щрангове едва ли има работещи такива освен ако не е нов обекта на по-малко от 10 години. Масово не работят. Отговарях за системата и абонатното на 4 етажна сграда с повече от 20 щранга. Спирането на водата беше огромен проблем. Ходех да въртя дори тротоарния кран, а ефекта беше като останалите. Само намалява дебита. Бях станал специалист в смяна на батерия или кран под налягане. От тогава знам, по-добре шибърен кран който никога не уплътнява на 100% отколкото кеклов който работи кратко, а като откаже не става съвсем за нищо. Останалите глупости ги коментират колегите. Там няма да се включвам.
:finga:
kozl - майстор
ср яну 07, 2026 4:40 amBaлepu написа:
Липсата на (не)възвратен клапан или повреден такъв, основно се изразява в потичане на топла вода при отваряне на студения кран. Това за някои е недопустим дискомфорт. Има и известна загуба на вода, поради отточване на въпросната топла (докато дойде студена). За ощетяване на ВиК заради връщане на водомера, ми звучи несериозно.
За мен лично това е даже по-безопасен вариант на свързване (без ВК), без да отричам необходимостта от предпазен, който може да се монтира превантивно във всяка удобна точка на домашната мрежа.
През мен са минали проекти на сгради предвидфени за ТЕЦ с водомерни възли с ОК на топла и студена, само на топла и без ОК.
В последната сграда ТЕХЕМ монтира водомери и отказаха монтаж там където нямаше ОК на топлата вода след водомера.
А то нямаше, защото по погрешка ОК бяха монтирани след водомера на студената вода.
Предложих на монтажниците ОК за инсталиране в холендъра на водомера, но монтажниците отказаха под предлога, че не стават за тези водомери. Лично аз не проверих дали е така и останах под :?
По-лесно ми бе да възложа добавка на ОК на топлата вода. И сега тези водомерни възли със сгрешените ОК имат и на студената и на топлата вода ОК :-D И като си ползват бойлера с КПКБ 3в1 и прокапе ще е по причина на ОК на студената вода.
М-у другото небрежно да упомена, че устройството на редуцир вентила работи също и като ОК. Така че тези де ползват редуцир вентил и КПКБ 3в1, не могат да разчитат на градския водопровод за НЕ капене.
Ощетяване на ВиК за връщане на вода през водомера за топла вода - няма. Тази вода де се е върнала през водомера за топла вода откъде е влязла :?
От студения водомер. Или иначе казано - това е "претакане" на топлия водомер, за което вече писах в темата. Случва се неволно, случва се и целенасочено и страдат комшиите, а не ВиК. За това на ВиК не им пука за претакането, защото кубиците, кото са намалили брояча на водомера за топла вода са увеличили брояча на водомера за студена вода. Или сумирано количеството на водата по двата водомера с претакане и без претакане е едно и също. :x
Не се разбира Baлepu за какъв ВК е писал, пък и къде да се монтира :?

Моето мнение съвпада с това на ТЕХЕМ - задължително изправен ОК на топлата вода след водомера.
Пример от сградата, в която живея:
Още в началното изпълнение, водомерните възли са с гравитачни ОК и на топла и на студена вода. При монтажа не мога да дам обяснение - защо :? - някои от клапите бяха монтирани неправилно - нехайство, неразбиране, нарочно за спестяване на място :? Тези гравитачни ОК имат само една поза за монтаж. При всяка друга поза, гравитацията не действа в правилната посока и все едно без ОК, но видимо ги има.
5, 6 години след началния монтаж клапите са заседнали и практически сградат е без ОК :shock:
И се почва едно претакане на водомери и "шоков душ по комшийски".
И това съм писал в този форум - няколко пъти.
Студената вода за претакане на водомери може да навлиза в тръбите за топла вода на сградната инсталация само когато има разлика в налягането на водата м-у топла и студена вода. Като изключа аварийните ситуации налагащи спиране на вода, "претакане" може да се получи, когато някой комшия се къпе (ползва топла вода), а друг комшия - преточва водомера за топла вода. Така "преточващия" комшия се обогатява за сметка на къпещия се, който пък се закалява с охладената вода :lachtot:

Мое би Валери да има в предвид ненужда от ОК, оти и двамата комшии са в полза - единия в парична, а другия в здравословна :weedman:
Baлepu - специалист
Под "ВК" имам предвид разговорното "възвратен клапан". Твоето съкращение е от "обратен клапан". Не претендирам кое е по-правилно. Нещо обаче мешате работите. С ТЕЦ и с бойлер са съвсем различни неща! Каква работа има мойта топла вода у комшията, ако съм с бойлер :?: ОК (и комбиниран такъв) се монтира на студената вода. Не ми се нито обяснява, нито спори - защо. Не отричам и частните случаи на ефект при монтаж на топлата.
MamaMy, прочети бавно горното! Става дума за бойлер, който връща топла вода по студената заради разширяването ѝ. Тази същата вода си изтича задължително завъртайки водомера в правилната посока при отва.яне на кой да е кран. Нелепо е да се говори за ощетяване/измама на съседи/ВиК.
ср яну 07, 2026 7:56 amТрифон П.Трифонов написа:
viewtopic.php?f=22&t=74867#p1210484, а и по цялата тема, дотук.
Плочата ли надраска?!
Дали не си объркал линка? Аз съм видял, че ти назад го намекваш това в очакване, че се разбира. Аз съм с впечатлението, че не е така и го обяснявам като за "по-бавно загряващи бойлери".
ср яну 07, 2026 8:22 amiliya_i написа:
Може. Ако скъсиш тръбата за топлата вода с 10 см. ще стане.
В тези 2 см които има фабрично, няма да ги побереш.
Тези "2 см" са ~1,5 литра. Нали си по сметките - колко са според теб?
Вал, все си опаки!
Драгона го обяснява N пъти. Не само загряха, ми даже прекипяха бойлерите.
Някой днес изрази недоволство от предъвкане на въпроси. То няма накъде, ама да не е във всяка тема!
bigdragon - майстор
ср яну 07, 2026 12:32 pmBaлepu написа:
... "възвратен клапан". ...
За протокола,
Правилното наименование е:
невъзвратен клапан.

Ку щете вЕрвайте, но преди да атакувате,
вижте как е на другите езици...
Отново оригинален, строг, справедлив.

Де ш' ги знайми ний тес рабути уа, кавадар?!!
gogo7777 - майстор
ср яну 07, 2026 1:41 pmbigdragon написа:
За протокола,
невъзвратен клапан.

Ку щете вЕрвайте, но преди да атакувате,
вижте как е на другите езици...
Е па чехи и словаци и казват "spatna klapka". Буквално преведено е "връщащ клапан"......ама те са много тъпи, не са като нас умници....къде ни бутнат от всичко разбираме :lol:
Baлepu - специалист
ср яну 07, 2026 1:41 pmbigdragon написа:
За протокола,
невъзвратен клапан.
За протокола: явно не следиш темата изкъсо. Иначе нямаше да се хабиш да ме просветляваш :wink:
Липсата на (не)възвратен клапан или повреден такъв, ... :arrow:
ср яну 07, 2026 12:42 pmТрифон П.Трифонов написа:
Вал, все си опаки!
Драгона го обяснява N пъти. Не само загряха, ми даже прекипяха бойлерите.
Поста ми, на който се възмущаваш, е отговор на поста отгоре. Хайде върни се там, виж го този над мен и ще разбереш защо пак предъвквам нещата.
Айде нема нужда, дъвкай си там!
gogo7777 - майстор
Трифуне, върви ли ти мухабета?
:drinkers:

Тема "Бойлер тече от предпазният клапан след смяна на водомери" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: