• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
MamaMy - майстор
Споделям неща за които да не се набутваш. Нали казваш, че търсиш максимално евтино. Каналния вентилатор добре, но ще те вкара преразход с тези тръби Ф110. После трудно може да ги ползваш за друго освен канализация. Ф50 има много повече приложения. По нашия метод най-скъпо ти е желязото. Ако имаш пункт за скрап не е лошо да го наобиколиш. Каквото и желязо да вземеш все ще е от полза. Тук само за обръчите трябват дълги парчета. На комшията беше от сплитки с които са връзвали пакетите желязо за транспортиране и към крана. За един ден ги изправихме с по един чук и две парчета релса. Завиването на правилен кръг беше по големия проблем. Може разбира се да поръчаш направо готово навито на обръчи по 1,1 метра в диаметър със застъпване 10см. Не ги заварявай! Остави ги разкачени за да може да си ги вържеш на място според кофража.
Baлepu - специалист
Мисля да взема готова мрежа 200/200/5 :?
Фи 110 имат "запазено място" веднага след изпълнение на вентилацианното си предназначение :cool:
hidrazin - майстор
пет мар 06, 2026 10:07 pmBaлepu написа:
Хидразин, извинявай, но няма да ти благодаря за информацията.
Няма какво да се извиняваш щото не съм търсил благодарност.
(Нали не си мислиш че съм писал толкова много специално за теб? :idea: :) )
Беше за хора които ще го прочетат след време и най-важното - ще го РАЗБЕРАТ.
Така че - споко.
:partyman:
LazarGanev - "Велик майстор"
пет мар 06, 2026 9:46 pmhidrazin написа:
Ако ще се копае на ръка метода е един. Този на MamaMy но не и този на LazarGanev.
Е, освен ако не си почитател на Садо-Мазо де. Не че не става. Става със съответните си ГОЛЕМИ недостатъци:
- Пак лееш ОТДЕЛНИ пръстени от бетон ама под земята. И нямат нищо общо един с друг.
- Тези отделни пръстени нямат НИКАКВА армировка за разлика от тези дето ще отлееш на терен.
- БетонЯ бил много "корав" на натиск а не на опън... :? Съгласен.
Ама кога започнат да правят ТУНЕЛИ без армировка, тогава и аз ще склоня на кладенец с "пълзящ" кофраж и никаква армировка - ЦЪЪЪК
- За да наливаш бетонЯ на 4-6-8 метра дълбочина ЗАД тоя кофраж с ФУНИЯ, то бетонЯ трябва да е доста рядък - демек не е бетон.
- Това на LazarGanev се явява едностранен кофраж. Няма никакъв проблем при наливане на бетонЯ зад кофража в бетонЯ да се "вмъкнат" свлекли се от стените кал, пръст, кални камъни, пясък, вода...
Демек вече имаме само някакво подобие на бетон...
- Е добре, на 6 метра дълбочина наливаш бетонЯ с ... ФУНИЯ. Как ще го вибрираш за да си сигурен че няма язви/въздух/дупки?
- По метода на LazarGanev за ВСЕКИ пръстен/местене на кофраж ще ти трябва различно количество бетон.
Или няма да стигне, или ще остане.
По метода на MamaMy след първи отлят пръстен може да си напарваш сметката до +/- 1-2 лопати.
- Има и още недостатъци ама ... вече е късно и ме мързи да пиша.
ПЛЮСОВЕ на метода на LazarGanev:
- Няма.
- Е има. Ако някой иска да му е гадно и да блъска за щяло и нещяло. И със съмнителен резултат.
:partyman:
Странно ми е аз, който съм изградил по този метод към 150-200м, да споря с човек, който си няма понятие от съпромат и статика, особено ако дори не е виждал технологията. Сравнението с тунел е абсолютно неадекватно, тъй като при тунела имаш голямо радиално натоварване само в едно направление - вертикално, а при кладенеца нямаш никакво натоварване или ако има минимално, то е по цялата окръжност. Освен това както казах, не е задължително да се прави без арматура, просто аз така съм преценил. Да, въпрос на преценка е според слоя, който се копае, но рядко има смисъл. Още след първите няколко отлети пръстена окото свиква на размера, който трябва да се копае, за да се получи оптимална дебелина на пръстена. Нормалния разход за един пръстен е 2 големи бъркала, като понякога отиват 2 големи и едно малко. Бъркали сме на ръка и под голямо бъркало се разбира цимент 50кг, пясък 100кг и чакъл 150кг, малкото бъркало е на половина, като сме ползвали пясък и чакъл в разфасовки по 25кг.Разходът на материали, труд и особено време е доста по-малък отколкото да се леят пръстени навън и после да се приплъзват надолу, но това е мое мнение, не искам да убеждавам никого, просто споделям опит. Консистенцията на бетона е не по-различна от този, който се ползва с бетон помпа, ефекта е същия - бетонът се набива и самоуплътнява при падане от голяма височина, уплътнява се по-добре отколкото със всеки вибратор
Валери, сещам се за една голяма опасност в метода, който обмисляш да ползваш - да застопориш пръстените до нивото на водата и оттам надолу да копаеш 2 метра без пръстени. Ако не са добре фиксирани или пък се срути почвата или пясъка под тях, има теоретична възможност да пропадне например само най-долния пръстен и понеже височината му е по-малка от диаметъра, той може да се завърти, а нали се сещаш колко опасно е това? Ако всички на пакет пропаднат с 2 метра, може да се мине само с уплаха, но ако почнат да се въртят може да стане страшно за този долу. Тъй че е добре да ги хващаш един за друг!
MamaMy - майстор
Ако си представяте, че пръстените падат от два метра спрете :lol: . Те се плъзгат постоянно. Номера е да ги накараш да тръгнат. Някой път си подкопал повече от дебелината на пръстен на 20см височина и той си виси. Вече писах за случая. Отгоре му тежат десетки тонове, той не помръдва и милиметър. Да не говорим как пръстен с диаметър 1,2м ще се завърти във височина колкото си изкопал 20-30см. Трябва да си малоумен да си подкопал над 1,2м без да изчакаш пръстените да се спуснат. Отделно въпроса след подобна кретения какъв е шанса само най-долния да се свлече известно разстояние приблизително 60см, да се завърти и другите отгоре да го чакат?
Гравитацията и силите на триене са еднакви за всички.
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16

Тема "Моля за съвет за Сондаж ..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: