Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
blajko56 - помощник
Калчищата са класика в жанра. Не виждам смисъла обаче цялата инсталация да е неръждаема и негниеща а резбите да са с калчища които са органичен продукт и след време гният, особено ако са под мазилка или под замаска(връзките). Всичко губи смисъл нали така? Най ме кефи баш-майсторския патент кълчища и отгоре тефлонова лента! Ашколсум!
michael78 - специалист
Много благодаря за изказаните мнения. да резюмираме:
Ако навия поцинковани тапи (едни такива с малки квадратни пъпчици), уплътнени с калчища, върху месинговите резби на полипропиленови тръби, ще прецакам ли резбите на полипропилена? А как се навиват тапите, когато плочките са сложени и тръбите са навътре?
Чаро - Акълия
blajko56 написа:
Калчищата са класика в жанра. Не виждам смисъла обаче цялата инсталация да е неръждаема и негниеща а резбите да са с калчища които са органичен продукт и след време гният, особено ако са под мазилка или под замаска(връзките). Всичко губи смисъл нали така? Най ме кефи баш-майсторския патент кълчища и отгоре тефлонова лента! Ашколсум!

А като текне някой тефлон в някоя сложна инсталация (остави обикновените ВиК) кво правиме? Мацаме с червен силикон ли? :-D

Кълчищата нямат алтернатива. НАучно и съвременно казано- адаптивно уплътнение за резби. :-D
LazarGanev - "Велик майстор"
michael78 написа:
А как се навиват тапите, когато плочките са сложени и тръбите са навътре?
Ако тръбите са останали навътре трябва първо да сложиш удължители или пък нипел-муфи и тогава тапите. Понеже така резбите стават двойно повече и се увеличава риска от нови течове е добре да потърсиш приятел-специалист.
blajko56 - помощник
Няма да ги прецакаш резбите, но калчищата трябва да са фини и да не се стягат душмански. Ако са навътре резбите, можеш да си направиш инструмент за навиване. Вземаш едно парче поцинкована тръба 1/2" около 30,40,50см каквото намериш и в единия край го удряш с чука да се сплеска малко. След това го завърташ на 90° и пак го удряш така че да се получи глух квадрат.Мериш на тапата дали влиза и това е.Използваш го с тръбен ключ като с едната ръка го натискаш към резбата а с другата въртиш ключа.Има също и полипропиленови тапи,които са направени за имбус. Мисля че бяха на екопластик. Успех! :)
Каналски - специалист
Мое си мнение !
Опасното е при звъртане/отвъртане да не се закръглят/загладят ръбовете на четиристена
Изображение
Интересно е мнението на "наводнени хора" дали тези Тапи са Скъпи :)
Изображение
http://www.ortwein.de/render.php?breite ... a040_1.jpg
mit Messinggewinde lt. DIN 1988
Мноого извън Темата :-D !
Докато рових вижте какъв инструмент предлагат хората !
http://www.ortwein.de/render.php?breite ... a023_1.jpg
zum wandbündigen Ablängen von z.B. Sifonwinkel oder Hahnverlängerungen
michael78 - специалист
Интересно е мнението на "наводнени хора" дали тези Тапи са Скъпи :)
Изображение
http://www.ortwein.de/render.php?breite ... a040_1.jpg
mit Messinggewinde lt. DIN 1988[/

колко струвата тези тапи и от къде могат да се намерят?аз като "наводнен" мисля че бих дал някой лев в повече, ако ми осигурят спокойствие!
inspo - майстор
Малко извън темата ,да запитам .
Този апартамент ,няма ли спирателни кранове преди и / или след водомера ?
Каналски - специалист
michael78 написа:
...
michael78, аз си правя малко майтап на чужд гръб , извинявай !
Ами колкото знам, май не се намират в България, защото са "скъпи".
Скъпи за строителите. Тези и подобни понякога ги водят "пробни тапи" , за мен са си "монтажни тапи". Уплътнението е с гумен О-пръстен, т.е. ще вършат работа само за хубави/гладки фитинги, т.е. няма да вършат работа за поцинковани.
В общи линии идеята е да се ползват преди да дойдат Мазачите и Фаянсаджиите. Проблема е, че на обекта могат 1001 пъти да изчезнат.
Като всяко нещо което е временно и за превантивни работи, не е популярно заедно с другите видове тапи ...
Преди две години , изобщо не можах да стигна до обяснение , че две такива (подобни) Синьо/Червени работи стърчащи от мазилката са добър Фасон в очите на хора които плащат по 1000 Еuro/m².
michael78 - специалист
inspo написа:
Малко извън темата ,да запитам .
Този апартамент ,няма ли спирателни кранове преди и / или след водомера ?
Има, но бабите забравят да ги спират и т.н. -редовни наводнения.

Тема "течащи тапи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: