• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
pif4o - специалист
Здравейте колеги съфорумци ето че дойде и момента да текне топлата вода в къщи :-D така да се каже :)
Налага се да пусна малко тръбици тук там не по дълги разстояния от 2 метра. До сега какъвто водопровод съм правил (извинете за невежеството ама не знам как точно се казват тези тръби) съм го правил с едни бели тръби дето не се запояват ами с метални холендри се връзват една към друга. Нямал съм проблеми с тях като изключим само една връзка на боилера в банята която все се опитваше да прокапва чат пат ама там грешката беше моя и като си я оправих спря. Мога ли с такива тръби да си направя малко водопровод под мивката в кухнята или трябва да се науча да ползвам тея полипропиленови ли им викате дето се лепят. Нямам против да си купя поялник за тях ако ми препоръчате евтин че и в село ще ме чака инсталация от "скромен тип" и там ще го вкарам в употреба. А дали могат да се запояват с пистолет за горещ въздух.
Като предпочитание предпочитам да си го направя с тея тръби с холендрите че съм правил с тях та знам кака става. Ама да попитам хората които тук са се занимавали та да кажат кое е по надеждно да не стане утре да ми се надигне паркета :)
tysonlkr - специалист
Доколкото имам наблюдения с ППР тръбите (тези които се лепят с поялник) ще ти излезе доста по евтино отколкото тези с холендрите. Едно коляно е в порядака на 4-5 лв, докато при ППР е за някви стотинки.
Нямам наблюдение относно други показатели, защото и аз съм работил засега само с тези които са с холендри (не се лепят) :)
pif4o - специалист
... е не, няма проблем то на мен всичко на всичко ще ми трябват 3-4 колена макс, дори имам останали и от минали път, така че с тях ще ми е далеч по лесно, а и друг + намирам в тях, могат да се разглобяват ако се наложи после още някое добавяне на консуматор или преправяне на пътя. Ако тез лепящите нямат някво предимство което да е толкова по голямо от другите хич нема се занимавам с тях.
Здравей приятел,има и други тръби освен ППР,продават се на метър,навита е на ролка тръбата за което не ти трябва и специален превоз.Този модел е на суха сглобка,бързо,лесно и най-важното винаги можеш да я преправиш,докато ППР-объркаш ли,хвърляш елемента който си заносил/това може да стане по много причини-накриво лепка,затапване,недостатъчно нагряване / най важното е че ти трябва и място за поялника,при изграждане на нова инсталация-добре но при поправка на ППР много често няма място за поялника и се принуждаваш да правиш излишни лепки и елементи в повече
blajko56 - помощник
Тези дето са на ролка са същите за които пита pif4o и се наричат PEX/Al/PEX т.е. обмрежен полиетилен с алуминиева вложка.Да няма да имаш никакъв проблем за водопровод.Те са по-устойчеви на високи температури(95° работна) от полипропилена PPR (67°работна) и затова се използват повече за отопление.Също имат и по-нисък коефициент на линейно разширение 0.025 срещу 0.15 на полипропилена PPR и 0.05 на полипропилена с алуминиева вложка PPR/al/PPR (стаби).Когато се монтират под мазилка или под замаска обаче, свръзките трябва да са на пресова сглобка задължително (запресоват се с машина), а когато са на открито т.е. има достъп до тях са на механична резбова връзка (ракори).И при двата варианта обаче е задължително да се направи вътрешна фаска с калибратор. Има и много ментета на такива тръби. За повече инфо виж този линк: http://www.pipelife.bg/media/bg/Files/0 ... atalog.pdf или http://www.pipelife.bg/media/bg/Files/0 ... oshura.pdf
pif4o - специалист
Мерси колега точно за такива става дума :) няма да са вкопани ни в пода ни в стената ще са зад мивката така че достъп до тях ще имам , еиии как с кеф ще си ги наредя сега :)
torbalan - Дървен философ
ако няма да са вкопани - няма ядове :)
и да протече - сменяш каквото трябва и се оправя (а то рано или късно протича)

колена не ти трябват - огъвай тръбата (ама спружина по възможност, за да не се пречупи, аз като нямам пружина - нагрявам леко тръбата на една печка тип "духалка" и така малко по малко огъвам парчето)...

по възможност, ако се налага, разклонявай тръбата на места, които ще са ти лесно достъпни за в бъдеще (за евентуален ремонт)
Милен - майстор
И аз съм ползвал няколко пъти такива тръби с резбови фитинги, когато ще са на открито. Просто за два метра тръба зад кухненските шкафове не си струва да си купуваш поялник за лепене - 50 лева за някое турско менте.

Инересно в един сайт видях резбови фитинги обозначени като разглобяеми и неразглобяеми и се чудя каква е разликата като идвата вида се завиват с ключ, следователно не пречи и да се развият :? За мен като аматьор в областа са еднакви.

http://www.ruvex.bg/data/docs/780_documentation.pdf - разглобяеми
http://www.ruvex.bg/data/docs/781_documentation.pdf - неразглобяеми

Ползвал съм oSc купени от дистрибутор на Рувекс, така и не можаха да ми кажат какво производство са, за сега нямам оплакване от тях.
blajko56 - помощник
Милене, при разглобяемите можеш да отвиеш гайката и да извадиш тръбата заедно с щуцера, а при неразглобяемите тялото и щтуцера са едно цяло(от едно парче) и за да извадиш тръбата трябва да я отрежеш.Разглобяемите са по добри защото играят и ролята на холендри.Представи си че си вързал бойлера с тези тръби и части.Ако трябва да го сменяш, с разглобяемите само развиваш и вадиш тръбите.Навиваш преходите на новия бойлер, мушкаш му щуцерите и стягаш гайките.При неразглобяемите режиш тръбите и купуваш нови адаптори или ракори както някои ги наричат,а и тръбата ще е къса вече. Така че за предпочитане са разглобяемите. На външен вид неможеш да ги различиш, затова като ги купуваш развивай гайките и ги виш.Незабравяй калибратора. Той е много важен за вътрешната фаска иначе гумичката или гумичките(обикновено са две) не влизат в тръбата а се избутват в края и после..... тиче??? Айде успех!
pif4o - специалист
Тва с гумичките го бях ял :) така ми прокапваше боилера щот ги бях наранил при монтажа, ама като ги смених заспа, та сега правя както каза колегата по една лека фаска мацам със сапун да се лизга и сглабям :)
  • 1
  • 2

Тема "Малко водопровод в къщи, събирам съвети :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: