• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
sasho 28 - специалист
Молба за съвет от компетентните-дали ще мога да водоснабдявам вила по долната схема,т.е. хидрофорните уредби имат ли достатъчно всмукателна сила,за да дърпат вода от посочените разтояния,без да използват междинни водни резервоари , помпа с какви параметри ми трябва, и примерно китайските от по 160 лв/ейнхел,будгет например/ ще станат ли?Консумацията ще бъде периодична,като за вила.Извинения за качеството.Предварителни благодарности!

Прикачен файл

DSC02243.JPG
DSC02243.JPG (85.28 KиБ) Видяна 8822 пъти
Каналски - специалист
sasho 28 най-важно е денивелацията (вертикалното разстояние) между водната повърхност и помпата ! Ако по-време на работа пада нивото на водата, пак е важно до къде ...
# Второто важно е да има минимални загуби на налягане в смукатела, т.е. по-голям диаметър на тръбата е в добре и всяка скъпа и хубава/хидравлично обтекаема "смукателна клапа" е добре дошла, но едвали ще се намери лесно в България.
# Трето всяка помпа за която производителя дава данни за смукателната височина/дебит и гарантира поне малко за това, е добре дошла :)
P.S.
Често се забравя, но има значение. Ако системата се намира някъде в планината, например над 1000m надморска височина ... нещата се променят малко.
piron45 - майстор
sasho 28, ако си от София мога да ти кажа магазин където продават помпи и хидрофори и всякакви части около ВиК. Момчетата са специалисти, работил съм с тях 10г. Ако ще ползваш водата за питейни нужди ще ти трябва помпа с неръждаемо тяло, та от този магазин съм купувал всичко което ми трябваше за поддръжката на завод за минерална вода. Цените им също са добри.
sasho 28 - специалист
Каналски написа:
sasho 28 най-важно е денивелацията (вертикалното разстояние) между водната повърхност и помпата ! Ако по-време на работа пада нивото на водата, пак е важно до къде ...
# Второто важно е да има минимални загуби на налягане в смукатела, т.е. по-голям диаметър на тръбата е в добре и всяка скъпа и хубава/хидравлично обтекаема "смукателна клапа" е добре дошла, но едвали ще се намери лесно в България.
# Трето всяка помпа за която производителя дава данни за смукателната височина/дебит и гарантира поне малко за това, е добре дошла :)
P.S.
Често се забравя, но има значение. Ако системата се намира някъде в планината, например над 1000m надморска височина ... нещата се променят малко.
Денивелацията е 5 метра.А колкото до нивото на водата-при работа на руско бибо ручеек,водата свършва за час и половина,а се възстановява за около 4 часа.На мен този дебит ми стига.Въпроса е,че искам да монтирам хидрофора в мазето,а не около или във бунара от съображения за сигурност.
sasho 28 - специалист
piron45 написа:
sasho 28, ако си от София мога да ти кажа магазин където продават помпи и хидрофори и всякакви части около ВиК. Момчетата са специалисти, работил съм с тях 10г. Ако ще ползваш водата за питейни нужди ще ти трябва помпа с неръждаемо тяло, та от този магазин съм купувал всичко което ми трябваше за поддръжката на завод за минерална вода. Цените им също са добри.
Определено ще ми е от полза :)
Каналски - специалист
Малко обща информация, но специалистите по магазините ще ти помогнат. Търси се в каталога на помпата данни за NPSH
Това са цитати от ...
Минимално пред-налягане:
Минималното пред-налягане "H" в метри воден стълб необходимо, за да се избегне кавитация в помпата, се пресмята по следния начин:
H = pb x 10,2 – NPSH – Hf – Hv – Hs, където
pb = Барометричното налягане в bar. Барометричното налягане може да се приеме за 1 bar.
NPSH = Нетна Положителна Смукателна Височина в метри воден стълб (отчита се от кривата NPSH, за найголемия дебит).
Вижте Инструкциите за монтаж и работа на помпи тип CR.
Hf = Съпротивления от триене в смукателния тръбопровод в метри воден стълб.
Hv = Налягане на парите в метри воден стълб в зависимост от температурата и типа на флуида.
Вижте Инструкциите за монтаж и работа на помпи тип CR.
Hs = Коефициент на сигурност от минимум 0,5 метра воден стълб.
NPSH (siehe auch Kavitation)
Стойността NPSH (Net Positive Suction Head) е важна характеристика за циркула ционните помпи. Това е минималното входно налягане, необходимо за този тип помпи, за да могат да работят без кавитация, т.е. налягането, необходимо за предотвратява не изпаряването на
флуида и поддържането му в течно състояние. Стойността NPSH се определя според типа работно колело, честотата на въртене на
помпата, температурата на работния флуид, нивото на покриване с вода и атмоферното налягане. Различаваме две значения на стойността NPSH:
1. NPSH на помпата = необходима NPSH
Входното налягане, необходимо за избягване на кавитацията. Под входно налягане разбираме нивото на покриване с вода (разликата във височините между входа на помпата и нивото на водата в шахтата).
2. NPSH на системата = действителна NPSH
Показва какво е налягането на входа на помпата.
NPSHсистема > NPSHпомпа или NPSHдейств. > NPSHнеобх.
При мокър монтаж на помпи ст-та NPSHсистема се изчислява като сбор от (атмосферното налягане) + (мин. ниво на раб. среда в помпата) – (налягането на парите).
При сух монтаж допълнител но се изваждат загубите от Смукателния тръбопровод.
Стойността NPSHпомпа се определя отпроизводителя.

Прикачен файл

pump.png
Примерна характеристика NPSH на помпа
pump.png (7.08 KиБ) Видяна 8684 пъти
sasho 28 - специалист
Каналски написа:
Малко обща информация, но специалистите по магазините ще ти помогнат. Търси се в каталога на помпата данни за ...
Благодарности!
ochko69 - напреднал
Нов вид помпа и ТОВА Е
ochko69 - напреднал
Извиняваите ПОМПАТА е хидрофор
ochko69 - напреднал
има и денивелация
  • 1
  • 2

Тема "Всмукателна сила на хидрофор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: