• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Lara_ - напреднал
Здравейте :)
Дали може да се включи проточен бойлер след обикновен. И двата са електрически.
Идеята ми е да не включвам винаги 80 литровия, а да имам постоянно топла вода на разположение .
Това, което ме притеснява е , че когато използвам 80 л-вия вследствие на загряването на водата в него, ще се увеличи налягането в изхода му (Р2) и това може да доведе до спукване на казанчето на проточния.

Ето нагледно схема какво се опитвам да направя:
Как мислите? :?

Прикачен файл

bojleri.jpg
bojleri.jpg (61.92 KиБ) Видяна 8884 пъти
Borizanov - специалист
Да се увеличи, да се увеличи... колко да се увеличи налягането?
Все пак проточния бойлер би трябвало да издържа на на различни налягания. А налягане, което може да го спука преди това би трябвало да повреди нещо друго.
По- голям проблем според мен е дали инсталацията ти може да издържи двата бойлера заедно. Ако може - давай смело.
PCL82 - майстор
Ще се повиши малко входящото налягане на проточния бойлер, но ще остане в границите на допустимото за инсталацията. Разбира се ако студената вода към обикновения бойлер е с нормално налягане.

След проточния бойлер не трябва да има спирателна арматура. Т.е. изхода му постоянно трябва да е отворен към атмосферата.
Transporterr - специалист
много пък ги разбирате тия бойлери бе, много :lol:
към атмосферата казваш тогава какво да модифицираме проточните бойлери заради това ли?
ами че те нали с налягане работят като падне и се включва да топли, нещо на някой май не му е ясно повечето проточни бойлерчета на какъв принциш работят..
а иначе е вярно, имат един гаден извод (вероятно точно с идеята да не гръмне) с клапанче което има свойството при студено време да седи отворено и да врътка водомера ;)

lara, ръгай смело нищо му няма ни на протчния ни на тоя с казана :)
Чаро - Акълия
Колега поясни какъв ще е проточния бойлер. Ако е нещо сериозно няма да има проблем (разгледай упътванията на производителите в нета за допустимите налягания)
ако е от тия- теси,меси, елдом.... ще трябва да сложиш по един за консуматор :lol:
Има вариант с добавяне на разширителен съд или редуцир вентил между двата бойлера, ако толкова те притеснява налягането
lenko71 - специалист
Досега не съм виждал такова нещо - проточен бойлер под налягане :?
sian - специалист
lenko71 написа:
Питай Гуглето дали има.
mirk - майстор
Бойлерчето ще издържи обаче не се знае да ли ще издържат кабелите за 3kW обемен + още няколко по 3 за проточния. :lol:
Transporterr - специалист
lenko71 написа:
даам има, това е налягането в водопроводната мрежа.когато се пусне чучура и тръгне "топла вода по всяко време" налягането пада, един прекъсвач включва нагревателите.когато затегнеш и се покачи, до това което е в водопровода обратно изключва. Явно заради това има клапан с извод ако не изключи и се нагрее да почне да излиза от там налягането вместо да гръмне. Разбира се като при всяко българско нещо този клапан се разваля веднага и започва да "пропуска налягане" при студено време (под 17-18 градуса). Неудобството е, че при ефтините "теси меси " и "дипломат" с една врътка се регулира колко топла да ти е водата което е меко казано глуповато.. :cool: Вероятно при прототипа е било надежно но след 1-2 месеца употреба кранчето се скапва.Тоя тип бойлери са от типа "направи си сам" според мене.Евтините проточни не струват.
Това което си заслужава е над 9 кв., но наистина както споменаха по горе трябва отделна инсталация и бушон за да не стане сакатлък.Абе отговорна работа си е. По отговорна от обикновенния бойлер!
blajko56 - помощник
Немога да разбера за какво казанче говорите при проточния бойлер.Той е от една тръба която влиза, прави един завой и излиза а отвън е цялата с нагреватели.Нали за това е ПРОТОЧЕН! Ако имате предвид тези малките от по 10,15литра те не са проточни а имат водосъдържател.Наричайте нещата точно за да не става объркване.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Проточен бойлер след обикновен?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: