• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
mladenvasilev - специалист
Здравейте.
От гр. Пловдив, живея на ет. 8 . За съжаление проблемите с водата ги имаме с съпругата още от нанасянето ни близо 10 години.
Проблема на този блок, който както разбрах е една от най-високите точки във града, е че няма монтирана самостоятелна хидрофорна уредба (помпа). Извинете ме за това, ако някъде бъркам във хидро-термините, но доколкото разбрах е необходимо да се монтира такава система която да дава по-голямо налягане на водата. Тези проблеми, като моите ги има всяко семейство на горните етажи на блока.
От известно време разбрахме че решението на проблема е, да се постави такава хидроворна система. Викали сме, аз и съседи, служители на ВиК, Пловдив да видят къде е проблема и получавахме само обещания.
Може ли някой да ме посъветва дали мога да си сложа в къщи малка хидрофорна помпа, каква да взема и как да я монтирам. Питах ВиК и те ми казаха че това било незаконно, и под мен комшиите нямало да имат вода.. Вярно ли е това.....като не искат да вземат мерки аз ще трябва да се заема сам...
Може би пък да монтираме една на целият вход.

Много моля за вашето съдействие, за което предварително ви благодаря.
Каналски - специалист
М'да , не само при вас има този проблем! Реалноста е, че не е по силите на ВиК-Пловдив да реши този тип проблеми. Отделно заради "частният характер" на проблема е невъзможно и непрактично да го прави. В момента ВиК-Пловдив поддържа само наследени от миналото Помпено-Хидрофорни системи и разходите по тях и оскъпяването на водата се поема от Всички (всички в града,всички абонати). Нереално е да мислите, че ВиК-Пловдив ще ви направи система за повишаване на налягането. Например при всички нови Сгради, ако има Помпено-Хидрофорни системи те са си изцяло собственост на живущите в сградата и те си им плащат тока и поддръжката. В общи линии ВиК дружеството е до Сградно Водопроводно Отклонение до Общ/Сграден водомерен възел (а даже и това го заобикалят).
Та единственото ви Реалистично решение е, доброволно сдружение на живущите (най-вече пряко засегнатите) и самофинансиране на система за повишаване на налягането. Което си е съпроводено и с правенето на някои хартии за да може да е официално.
Защо например да е официално , ами защото ще е хубаво да е на трифазен ток (мое старо предположение за по-икономична работа), а за да се постави Трифазен електромер и пр. и пр. EVN ще поискат някакво "основание" , някой от съседите може да се оплачи в Общината и Тя да поиска също някакво "основание" за това съществено изменение .... ииии за капак ВиК също трябва да е съгласувало включването на Такова Устройство към мрежата :)
Много приказки изписах без ясна рецепта :)
Упс , забравих :)
Не е практично и много реалистично да слагаш система за повишаване на налягането в твойто жилище. Основният проблем е, че всъщност водата не стига до теб ! Т.е. може да се разчита на някаква засмукваща сила на помпата и просто вече в самият апартамент да ти е в нормалните параметри налягане/дебит ама си е малко "работа на косъм" !
доста изчерпателен бе отговорът. Благодаря за което. Има съседи които са си поставили такава помпа в къщи, и май са решили ЧАСТИЧНО проблема. Имам и друг въпрос, колко би струвала такава система (Монофазна) за 8 етажен вход, със по 3 апартамента на етаж.
Ако не е кой знае колко може да съберем 3 те апартамента на 8 ия етаж и да я купим и монтираме.. Не мисля че ВиК не са задължени, както казваш, да доставят качествена вода. Ние просто искаме вода а не специално отношение и по високо налягане.. Казвам ви че ние от 10 години се къпен с кофи. Ако нямаш резервна кофа с вода, рискуваш да замръзнеш по време на къпане. Водата спира по всяко време, когато по долу съседите пуснат чешмите си.. Така че въпроса е спорен и ние просто искаме да имаме нормално ВОДА....
Каналски - специалист
mladenvasilev написа:
... и ние просто искаме да имаме нормално ВОДА....
Ееех , така като напишеш, като малките деца ! Ами естествено, че го искаш!
mladenvasilev написа:
Водата спира по всяко време, когато по долу съседите пуснат чешмите си..
Това ме подсеща , че има малък шанс да минете без Попено-Хирофорна система! Понеже на 8-мият етаж сте на "ръба" (улично налягане 25-32m), ако подмените всчиките тръбите ... от мазето (от улицата) чак. Може да се окаже, че това да закърпи положението. Ама няма гаранция, но пък е добър опит.
Най-важното е да осъзнаете, че ВиК-Пловдив няма да ви оправи инсталацията в блока или да ви монтира система за повишаване на налягането, тя си е ваша и ще си остане ваша грижа! Също няма да повиши налягането в уличната мрежа!
Ако ти се занимава, сложи един Манометър за вода в къщи , някъде до водомера и запиши за няколко дни , по различно време на денонощието (без да пускаш чешмите) какво налягане отчита. Ако отчетите гравитират към 0,3-0,5bar , има надежда с пресметлива смяна на тръбите и нарочно с по-големи диаметри да се закърпи проблема.
sian - специалист
mladenvasilev написа:
Здравейте.
От гр. Пловдив, живея на ет. 8 . За съжаление проблемите с водата ги имаме с съпругата още от нанасянето ни близо 10 години.
Проблема на този блок, който както разбрах е една от най-високите точки във града, е че няма монтирана самостоятелна хидрофорна уредба (помпа). Извинете ме за това, ако някъде бъркам във хидро-термините, но доколкото разбрах е необходимо да се монтира такава система която да дава по-голямо налягане на водата. Тези проблеми, като моите ги има всяко семейство на горните етажи на блока.
От известно време разбрахме че решението на проблема е, да се постави такава хидроворна система. Викали сме, аз и съседи, служители на ВиК, Пловдив да видят къде е проблема и получавахме само обещания.
Може ли някой да ме посъветва дали мога да си сложа в къщи малка хидрофорна помпа, каква да взема и как да я монтирам. Питах ВиК и те ми казаха че това било незаконно, и под мен комшиите нямало да имат вода.. Вярно ли е това.....като не искат да вземат мерки аз ще трябва да се заема сам...
Може би пък да монтираме една на целият вход.

Много моля за вашето съдействие, за което предварително ви благодаря.
Колега може да решиш проблема самостоятелно ако поставиш малък хидрофор и съд 200-300 литра от който да смуче помпата, стига да може да се пълни съдът от съществуващия водопровод. Отделяш апартаментния водопровод и го захранваш с хидрофора.
LazarGanev - "Велик майстор"
Така е - с буферен съд не могат да те обвинят, че е незаконно
в крайна сметка май единствения изхо0д е да сложа такъв хидрофор в къщи. Може ли някой да ми обясни къде да го вържа (след водомера ли) и дали тези от магазина евтините стават. дали трябва да купувам допълнителни части към него или тези кмплектните само се свързват и това е.. Проблем ли е ако отдолу спре водата и може ли да влезе въздух и да се отрази това н хидрофора...(Или системата е вакум?? не сам сигурен) Има по 150 лв..те стават ли???/ какви спецификации трябва да гледам като купувам такава...? Какво е Буферен съд (хидрофор ли??)
LazarGanev - "Велик майстор"
Извикай някой който разбира
LazarGanev написа:
Извикай някой който разбира
Браво бе, та нали и тук има хора които разбират от такива неща.. Все някой знае дали ще стане с хидрофор в къщи, какъв да купя..
Каналски - специалист
mladenvasilev написа:
Браво бе, .....
Еееее, ами разбира се, че става. Купи един ChinaBoost WP 100-46s 220V. Включи го към връзката преди бойлера след водомера. Настрой системата да включва и да изключва. Проведи в къщи един инструктаж за ползване ... ами не се сещам друго.
Ааа забравих ... всякакви мерки за обезшумяване и поглъщане на вибрации ще са добре дошли.
* Втора примерна Идея:
- Wilo-Economy CO/T-1 MVI***/ER

Код: Избери всички

Водоснабдителни системи с резервоар и една нормално засмукваща центробежна помпа за високо налягане
    * Напълно автоматично водоснабдяване, включително приемен резервоар за индиректно свързване към обществената водопроводна мрежа
    * Изпомпване на питейна вода и вода за домакински нужди, за охлаждане и пожарогасене, както и на вода за други битови нужди, която не може да повреди използваните материали нито по химичен, нито по механичен път, и която не съдържа абразивни или дълговлакнести частици
Изображение
Инструкции за Монтаж
Последна промяна от Каналски на вт ное 30, 2010 1:51 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2

Тема "Хидрофор?? при проблем със слабо налягане на 8 етаж, в блок." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: