• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Здравейте колеги,
Предстои ми да си купя фидрохор и в един мазазин ме попитха, колко чешми едновременно ще работят. Въпроса си е доста уместен. Ако имам 3 чешми и хипотетичено са пуснати едновременно, колко бара трябва да подържа хидрофора за да имат нормален дебит? Говорим за къща на един етаж и фидрофор почти на нивото на къщата.

Предварително благодаря
tinalex - специалист
Ами аз съм със 2 последователно свързани помпи с обща мощност720 вата.Едното отклонение е половин цол,другото е три четвърт.Като се къпя горе и някой пусне долу чешмата да мие чиниите не ми пречи.Но ако пусне и маркуча да мие колата се усеща.Така че-900вата ще да е добре.
Каналски - специалист
polaznik написа:
....
Хипотетично , 0,5[bar] + Загуби на налягане по инсталацията (за 0,2+0,2+0,2=0,6 l/s) [bar] + Денивелацията [bar] , при Q=0,6 l/s
1 bar = 10,2 m воден стълб
Благодаря за отговорите :) За всеки случай като избирам взимам по-мощният.
Каналски - специалист
По-мощен единствено води до малко повече разход на ток ... не се сещам за друг Основен проблем.
Ама дано Само това да проблема!
P.S.
Да уточня , 0,5bar е нещо като ориентировъчно налягане за минимална работа на водочерпният прибор.
Има други които изискват повече ... примерно специални душове, сложни смесителни батерии, промивни кранове, перални , миални и кой знае ....
STrifonov - напреднал
Малко късно,но и аз да се изкажа :-D Не гледайте мощноста на помпата,а дебита-той е най-важен за да стига водата за всички консуматори.Да приемим,че през една отворена чешма изтичат 20л/мин то във вашият случай трябва помпата да е с дебит 60л/мин или малко повече.А за хирофора налягане 3-4 бара устройват едно домакинство.
LazarGanev - "Велик майстор"
По европейски норми една чешма харчи 4л/мин, а един душ - 8л/мин
STrifonov - напреднал
LazarGanev написа:
Незнам за тези норми,но ми се струва,че са прекалено малки тези стойности.
iva6ki - специалист
STrifonov написа:
LazarGanev написа:
Незнам за тези норми,но ми се струва,че са прекалено малки тези стойности.
те ако са малки как се къпеш 30мин с 80л бойлер :? и още има топла вода в повечето пъти
LazarGanev - "Велик майстор"
Ето тук на 6-та страница - немски норми:
http://new.gaskomfort.com/Resources/FCK ... TEC_bg.pdf
При мен малко бавно зарежда страницата, изчакайте.
  • 1
  • 2

Тема "Колко мощен хидрофор за 3 чешми едновременно ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: