Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Здравейте,

подготвям система за отводняване на аквариуми - стая с около 130 аквариума. Идеята е да се сведе амалогията до мининмум, защото ежедневно се сменява по 600-700 литра вода на ръка.
Отводняването ще става през дъната на аквариумите посредством спирателни кранове - механично. Редът е следния - на дъното на всеки аквариум съм поставил bulkhead fitting извинявам се, но незнам как е на български. Този фитинг е с 3/4 инча отвор с вътрешна резба. За него е хванато коляно, за коляното, спирателен кран, от там за тройник, тройника е на тръба. Тръбата и тройника са от полипропилен, всичко останало е от полиетилен. Отводнителната тръба е хоризонтално разположена, без никакъв наклон и е дълга 4 метра. Включва се във вертикална тръба, която директо се свързва за мръсния канал. Аквариумите ще се отводняват един по един. Всеки един е с вместимост 24 литра вода, така че тука не става въпрос за голям дебит. Интересува ме дали тръба 20 ще ми свърши работа? Проблемът е, че нямам никаква алтернатива за друг размер тръба. Не ме питайте защо - всичко вече е купено. Единствено мога да добавя редуктор от 3/4 към 1 инч след спирателния кран и да взема тръба 25. Това ще подобри ли по някакъв начин нещата или е без значение? Изпробвах един аквариум с къса тръбичка и се оттича за около 5 минути, което не е чак толкова зле, но ме интересува ако тръбата е 4 метра дали това време на оттичане също няма да се увеличи? Има ли нещо друго, което би възпрепятствало нормалното оттичане? Извинявам се, ако говоря глупости, но си нямам и на представа от тези неща....

И още едно въпросче, дали наистина GARDENA ХИДРОФОРНА ПОМПА 6000/5 LCD 1769 е абсолютно бешумна както я дават или е някакъв рекламен трик? Купувал съм си помпи, които ги продават за уж тихи, а после се оказва, че трябва да си слагам шлемофони. Ако някой има информация, ще се радвам ако сподели.

Прикачен файл

malaysystem11zy4.jpg
malaysystem11zy4.jpg (66.72 KиБ) Видяна 2920 пъти

Прикачен файл

malaysystem5ps0.jpg
malaysystem5ps0.jpg (62.72 KиБ) Видяна 2920 пъти

Прикачен файл

malaysystem3bc5.jpg
Трябва да се получи нещо такова.
malaysystem3bc5.jpg (72.87 KиБ) Видяна 2920 пъти
Trifun - специалист
Според мен дали ще е с къса или с дълга тръба е все тая, ама сложи някаква мрежичка на системата на всеки аквариум за да не ти се напълни тръбата с рибки :wink:
Тани - модератор
Ако мислиш да ги изпразваш един по един - няма проблеми , но ако мислиш да са по 2 или повече нека тази тръба в която се събират всичките е с по-голям диаметър. Има тетки на които единия извод е по-малък от другите!
Каналски - специалист
И 20mm да е тръбата пак ще върши работа. Диаметъра и дължината ще се отразят само на Дебита и от там на времето за Източване и има опастност по някое време да става едвам едвам. Защо не направиш една Аксонометрична Схема, може да се видят и хрумнат някои идеи. Чудя се дали няма някъде да се получи сифонен ефект или някъде случайно да се получава обратно засмукване. Може да се окаже удачна идея, цялата тръбна система за източване в началото да почва/завършва с тръба свободно отворена над нивото на аквариумите.
Това на снимките изглежда добре направено :) ... изглежда PVC/ABS което в този случай е лесно за работа.
Мисля, че това с отворената тръба над нивото на аквариумите не е лоша идея.
Значи, при мен аквариумите ще са на 3 реда. 3 хоризонтални тръби вързани от двете страни с вертикални, като на едната вертикална тръба - тази която не отива директно в дренажа, а е в противоположния край, ще я оставя отворена отгоре. Другата отива в дренажа. Мога и на нея да и оставя отворен горния край, но ще има ли някакъв ефект или е все тая? Предполагам че с 2 вертикални тръби в двата края ще е по-лесно за оттичане отколкото само с една в единия?! Малко ме притеснява това тази тръба на най-долния ред дали няма винаги да е пълна с вода и там оттичането да става много бавно...Аз сменявам средно по около 20 аквариума на ден. Ако всеки един ми изяжда по 5 минути за източване е ОК, но ако скочиме нагоре с времето не е добре...Ще ги отводнявам един по един.
Ето тука няколко схеми от братята Малайзийци. При тях има и преливник така, че ако случайно забрави, че е пуснал чистата вода да не се наводни. Аз тази екстра я пропускам, че тръбите и дупките ми идват в повече...
За чистата вода мисля да използвам 1000 литров съд. За него ще закача хидрофор и оттам по тръби към аквариумите. Над всеки аквариум по едно кранче - използвам от тези за напояване на Irritec. Затова ви питах и за хидрофора на Гардена дали е тих.
Ето ги и елементите, които използвам за отводняването на аквариума.
1. Прословутия bulkhead fitting - него го внасям от Щатите тъй като така и не можах да измисля нещо друго с което да го заменя. По него е съобразено всичко останало. Незнам дали има PVC тройници на резба или всичко е на лепене. На полипропилена си правя резба с метчик и си решавам проблема.
2. Коляното - на Irritec.
3. Кранче - на Irritec.
Оттам както вече казах за тройник на тръба 25 най-вероятно.
Тръбите съм ги взел зелени, че все пак търсиме и някаква естетика.

Прикачен файл

3.jpg
3.jpg (25.27 KиБ) Видяна 2872 пъти

Прикачен файл

2.jpg
2.jpg (24.87 KиБ) Видяна 2872 пъти

Прикачен файл

1.jpg
1.jpg (5.47 KиБ) Видяна 2872 пъти

Прикачен файл

0012jj1.jpg
0012jj1.jpg (19.85 KиБ) Видяна 2872 пъти

Прикачен файл

bruce68ud.jpg
bruce68ud.jpg (37.82 KиБ) Видяна 2872 пъти
Тани написа:
Ако мислиш да ги изпразваш един по един - няма проблеми , но ако мислиш да са по 2 или повече нека тази тръба в която се събират всичките е с по-голям диаметър. Има тетки на които единия извод е по-малък от другите!
незнам дали ако тръгна да изпразвам повече от един няма да върне някъде и мръсна вода от единия аквариум да влезе за момент в някои от другите. Това не е добре за мен, защото има вероятност ако в единия аквариум рибите са болни да заразят и другите и става страшно. Иначе колкото повече толкова по-добре.
Другото, което ме притеснява е дали налягането на водата при отварянето на крана за отводняване няма да спука стъклото на дъното. Проблемът е, че нямаме солидна основа. Реално аквариумите са стъпили само отпред и отзад на винкелова рамка и всичко по средата където е и дупката "виси".
Мисля да използвам стъкло 5 мм.
Тани - модератор
5 мм стъкло е доста дебело и не можеш да го счупиш толкова лесно . Ползвал съм такива стъкла за рафтове и нямам спомени някое да се е чупило , а бяха с доста по- големи размери!
А относно смесването на водите - така или иначе си предвидил вертикални широки тръби от двата края - свържи едната половина от по- тънките тръби към едната , а другата половина към другата тръба. Така ще може безопасно да си пускаш да се източва по един аквариум от лявата и един от дясната страна едновременно без да се притесняваш от връщане на водата !
vanco2 - напреднал
Добре е замислено, само трябва да внимаваш като отваряш крановете под аквариума да не го буташ нагоре-надолу, най добре тръбата да пробива дъното в някой от ъглите.
ПРи 4 м дължина дебита на източване ще падне малко; може да източваш едновременно аквариуми от един ред, но дебита на общата тръба ще е почти един и същ.

Тема "Система за отводняване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: