• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Здравейте колеги,
Искам да захраня една къща с вода. Миналата седмица дойдоха едни малдежи и ми направиха сондаж (22м)
Сега смятам да направя една шахта около сондажа и в нея да седи резервоара за вода, както и хидрофора. Шахтата ще е на около 1.5 м под земята да не замръзва водата. И понеже сондажа си има стабилен дебит мосля да сложа малък резервоар.
Спрял съм се на ЕЛБИ PA, 300
Изображение
Само че има няколкио питания.
Къде ще се монтирват датчиците за горно/долно ниво ? Дали се пробива пласмасата и се слагат или си има предвидени места?
А може би през горния капак се слага някакъв поплавък?
Ако има по-добри вариянти за този вид съд моля споделете.

Предварително Благодаря !
Поздрави
Каналски - специалист
Пак ще прочета какво си написал, ама едва ли ще ми стане по ясно!
# или Резервоара е част от някаква система
# или просто искаш да си пълниш някакъв Резервоар
# или ...
... чак тогава може да се дават идеи за Датчици.
Да прав си, не е добре обяснено :sad:
Нарисувах малка схема
Изображение

От сондажа помпа качва водата до съд(резервоар) и от там хидрофор захранва къщата. Системата която ще управлява горно /долно ниво в резервоара и в сондажа ще е на форма Тест Русе, а медела е РУН2. Въпроса ми е къде се монтират датчиците за управлвние на нивата е съда(предполагам се пробива или се пускат през капака) ? и дали тези съдове са най-подходящи за тази цел.
Каналски - специалист
Поздравления за желанието за Автоматизация ! На пръв поглед това РУН2 + LLS-01 изглежда добре. Предполагам , че с това "реле" + 6 датчика и едно добро Табло може да да се направи Идейно управление на системата.
# Да, резевоарите на ELBI за мен са добри, както и на други Италиански производители ... и си носят съответната цена. Мисля, че на повечето модели за "открит монтаж", някъде по капака слагат и клапа за влизане/излизане на въздух ;
# Всяко разпробиване на резервоара на места различни от предварително заложените е непрепоръчително, но всичко опира до наличието на добри фасонни елементи. Разбира се монтаж над нивото на водата не е притеснителен ;
# Вече конкретно, как с какво , точно място , трикове за монтаж ... Съжалявам не мога да препоръчам. ;
* Примерна конструкция фасонни елементи:
Изображение Изображение Изображение Изображение
* ако помпата от сондажа се свърва към горният край (или тръбата стига над горно ниво) това е нещо като механична защита от Препълване:
Изображение
extranios - напреднал
ако имаш достатъчен дебит на сондажа,може да погледнеш в сайта на грундофос , там се предлагат системи за постоянно налягане с които ще избегнеш резервоара и хидрофора.
Благодаря за отговорите.
И аз гледах разни хидрофори които смучат вода от 20м с инжектори и тн. Само че сондажа ми е 125мм. и се притеснявам че са доста обемни нещата и да не стане авария(да се заклещят). Пък и не знам, с резрвоар ми се виждат по-читави нещата.
Ще снимам нещата които правя да стане една полезна тема.
extranios - напреднал
Моят сондаж също е 125мм , и съм си я направил сам тази система.Имам една помпа в сондажа и след това мембранен компенсационен съд(моят е 50л) трансмитери за налягане и контролер.Грундфос ти предлагат тази ситема , ако не можеш сам да си я изпълниш. Имаш само една потопяема помпа в сондажа , мембранния съд си го избираш според нуждите (той може да ти е в къщата) и си готов , а управляващият модул при тях е доста компактен и с много възможности.
partnerson - помощник
Ако има достатъчно вода в сондажа, последния вариант е най добър. Ако няма- ще трябва да се сложи резервоар. 300 л по мое мнение е недостатъчен, но това зависи и от дебита на сондажа.
Горно /долно ниво се контролират с поплавък- топка + ел. поплавък.
ето и други добри резервоари с вградени месингови щуцери
http://www.otoplenie-bg.com/products.aspx?type=13
Synthy - специалист
Тук ще питам, тъй като моят проблем е подобен: ще правя хидрофр в къщи, който ще се захранва от ВиК мрежата. Къде мога да видя механични поплавъци за защита от преливане, каквото е показано по-горе в схемата (подобно на този в казанчето за вода за тоалетната). Мисля с такова нещо да си регулирам пълнененто.

Втори въпрос: какво мислите за съдовете на Виталбокс ? Цените им са доста "народни", в сравнение с италианските.
и трети въпрос: каква помпа? Марка, дебит... До тук, след четене по разни сайтове, стигнах до умозаключението, че ми трябва хидрофорна помпа с разш. съд около 50л., дебит 60л/мин, за налягането.. тук вече идея си нямам какво да търся. Бих искал да мога да мога да пусна 2 чешми едновременно без да спадне осезаемо налягането. 4 бара и въпросният дебит 60л/мин достатъчни ли са за това?
extranios - напреднал
Относно налягането - виж каква ще бъде разликата във височината от помпата до най-високата точка(консуматор)
а за дебита трябва да си прецениш консуматорите.
  • 1
  • 2

Тема "Резервоари за вода, Какъв ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: