Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
alra - напреднал
не, няма
trichocephalus - напреднал
А преди водомера има ли вода ?

Колегите tysonlkr и аndi са прави - как ще вкараш кислола във водопровода ? По-добре е да си направиш нов.
Кислолът е разтвор на солна киселина 10 % .НИщо повече. Разтваря котлен камък, но не и големи буци, каквито преполагаш, че има във тръбите.....но дори и да можеше ти просто няма как да сипеш толквоа много кислол в тръбата.
Откажи се просто от тази си идея , а този , който ти е дал съвета явно нищо не разбира от химия.
Знаеш ли какво става с цинка от тръбата като се залее със солна киселина ?

Ако ти се занимава и най-вече ако има вода преди водомера- съветът ми е следният - затвори входящи кран до водомера, и свали холендъра, за да отвориш тръбата от него край. След това намери компресор, закачи го на някой кран на мивките в дома си ( другите кранове затвори), и се опитай да продухаш тръбите - но при всички случаи краят от към водомера трябва да ти отпушен за да има от къде да изпадне боклука.

Предполагам, че са ти казали, че някое парче от тухла, заседнало в тръбата, около което се насъбрал по-малък боклук и се е получила тапа, а ? :-D
Да, ама по-чести са повредите по крановете около водомера и в самия него.Мхм.

Стани утре сутринта и провери сам :

1.)Затвори крана преди водомера, и развий холендъра след водомера.
2.)Отвори крана лекичко и виж дали потича вода от водомера
3.)Ако не потича - затвори отново крана, и развий и другия холендър - по този начин ше демонтираш водомера.
4.)Отвори отново крана и виж дали потича вода.

Ако се окаже, че преди водомера няма вода - викай ВиК да си оправят централния водопровод.
Ако се окаже, че преди водомера има вода, а след него - няма - сещай се сам какво ти е нужно :-D

p.s. виж и давата крана дали се въртят добре, дали няма видими боклуци стърчаш/висящи от тях.
ZMeyGorianin - майстор
trichocephalus е много прав-може някой от крановете да не отваря достатъчно или въобще! Ако тези преди и след водомера са шибърни може да е изтървала резбата и ти само да си въртиш, но не и да отваряш. Това може да се разбере ако крана се върти до безкрайност без да има крайно положение където да спира.
mitko64 - майстор
Ако му е пломбиран холендъра на водомера( от тези черупчестите пломби) без ВиК няма да стане. По- скоро ще стане, но не знам какви са глобите за разпломбиране. При мене на село всяка пролет така се затапяше цедката на водомера, че капка не пропускаше. Като казаха, че ще пломбират холендрите, се принудих да променям линията и да монтирам филтър между спирателния кран и водомера.
tripioo - специалист
е па за софия нова пломба е 7и50 , а само да се обади и да им каже какви са показанията на водомера и не би трябжало да има някакъв проблем
crez - майстор
Има една доста остаряла технология, нооо... как ще я осъществиш много не ми е ясно. На всички изводи се слагат тапи, ползва се мощна помпа и захранващ съд със специална течност (не ми е известтен състава, вероятно кислол) единият край на помпата се закача към входа на трасето което искаш да почистиш, другият към най-отдалечената му точка. Пускаш помпата и тя започва да върти почистващата течност в контура, ефекта е доста осезателен, чисти, но и прави бели. Ако тръбите са много ръждясали и имат язви там пробиват. Присъствал съм на такова почистване, но не тук в БГ. Не съм сигурен че у нас въобще има някой да се занимава с това.
alra - напреднал
Благодаря много на всички ви!

Всичко, което сте написали е проверено, вода няма и преди водомера. Е, има, но не може и едни зъби да измиеш. Крановете си работят. Съседите отдолу не щат нови тръби, ей така напук. На тях им била добре водата. Аз нямам капка вода. Затова прибягвам до кислол-а. И се чудя какво може да се направи.
LazarGanev - "Велик майстор"
Нещо не схванах - щом няма вода и преди водомера, коя тръба ще чистиш - преди или след водомера? :?
trichocephalus - напреднал
alra написа:
Благодаря много на всички ви!

Всичко, което сте написали е проверено, вода няма и преди водомера. Е, има, но не може и едни зъби да измиеш. Крановете си работят. Съседите отдолу не щат нови тръби, ей така напук. На тях им била добре водата. Аз нямам капка вода. Затова прибягвам до кислол-а. И се чудя какво може да се направи.

Я дай обясни отново, ама както трябва, става ли ?

1.)ти в блок ли си или в къща ?
2.)на кой етаж си ?
3.)централният водопровод директно при тебе ли идва, или има и други кранове/водомери преди теб ?
4.)ако си в блок - само при теб ли има подобен проблем ?
5.)провери ли ( демек -свали ли) крана преди твоя водомер ?
6.)как е изпълнена инсталацията преди теб - в смисъл, ако си в блок, тръбата, която води до теб вижда ли се, директна ли е, или захранва преди теб някой комшийски водомер, колко цола е, след теб има ли други комшии-при тях как е налягането ?
Последна промяна от trichocephalus на ср фев 22, 2012 11:06 am, променено общо 1 път.
alra - напреднал
преди, естествено.

Тема "Отпушване на водопроводна тръба" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: