Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Здравейте,

Преди няколко дни си монтирах бойлер в банята - хоризонтален Теси 50 литра. Според указанията трябваше да се монтира по следния начин - възвратно предпазен клапан - кран за източване - вход на студената вода в бойлера (тоест клапана ми е със стрелка по посока на движението на студената вода и е преди крана за източване на бойлера). Дотук добре - странното е че когато реших да пробвам да го източа и отворих кран на топлата вода + кранчето за източване монтирано непосредственно преди входа на бойлера - текна съвсем малко вода и после спря. Поумувах за кратко и реших да продухам през чешмата с отворен кран на топлата вода.... Въздух не ми остана но изведнъж водата текна от кранчето за източване - бойлера се изпразни. После реших пак да пробвам - и пак същото :(. Докато не вкарам налягане през топлата тръба - бойлера неможе да се източи. Въпроса ми е аз ли бъркам нещо или това е нормалното поведение на системата??

Имам и още един въпрос относно възвратно - предпазния клапан който дойде в комплект с бойлера. Както се вижда от снимката, на него няма лостче - а навсякъде гледам такива клапани с лостче - въпроса ми е каква е подръжката на този клапан - как да съм сигурен дали работи както трябва? Нужно ли е да го демонтирам през месец за да гледам да не е задръстен? Или може би трябва да го сменя с такъв с лостче??

Благодаря ви предварително за отговорите.
Прикачен файл:
P1010672.JPG
LazarGanev - "Велик майстор"
Източването е затруднено заради тънката тръба. По-правилно е да монтираш тройника директно на бойлера. Лостчето на предпазния клапан не е за да проверяваш дали работи - няма как чрез него да провериш дали ще сработи на 6 атмосфери - просто приеми че работи, а може да си сложиш още един предпазен клапан за спокойствие. Само този го обърни с щуцера нагоре за да не се пълни с боклуци от водата. Аз не бих се доверил на тези тръби и фитинги, особено ако са китайски. Това са тръби за отоплителни инсталации и издържат максимум 10 атмосфери, но ако са китайски нищо не се знае.
Благодаря за отговора. Ако правилно съм разбрал - ако развия коляното което директно съм свързал за студената вода - бойлера ще се източи без да трябва да надувам през топлата тръба? На мен ми се стори че има някакъв въздушен джоб който спира източването в началото. След 5 минути упорито духане в тръбата на топлата вода - нещата се наместват и водата започва да тече. Тръбата е 16мм - не мисля че една мека връзка1/2 е по широка от тази тръба. А и когато е отворен топлия кран - системата би трябвало да взема въздух и да започне да тече без проблеми.

Също така този клапан не е проблем ако е е без лостче? - тоест да не го сменям (само ще го обърна нагоре).. За какво тогава е това лостче?

Относно тръбите - би ли ми обяснил какво точно мога да очаквам ако тези тръби са (в най лошия случай - китайски) - ще прокапе от фитингите или самата тръба може да се спука??

Още един въпрос относно тези тръби - тъй като за първи път правя инсталация с такива (поради факта че спешно трябваше да монтирам бойлера).... Та въпроса ми е - сега като развия модула - предпазен клапан - кран, същите фитинги ли да ползвам или трябва да махна старите от тръбата, да зарежа тръбата и да сложа нови... Кофти ще е ако не могат да се полват старите - че доста скъпо излизат :?
LazarGanev - "Велик майстор"
krasisharo написа:
Благодаря за отговора. Ако правилно съм разбрал - ако развия коляното което директно съм свързал за студената вода - бойлера ще се източи без да трябва да надувам през топлата тръба?
Разви двете колена ( на топлата и студената) и после изводите си ги прави сам
[quote="krasisharo"
Също така този клапан не е проблем ако е е без лостче? - тоест да не го сменям (само ще го обърна нагоре).. За какво тогава е това лостче?
[/quote]
Лостчето служи за промиване на застанали боклуци и евентуално за източване на бойлера (ала-бала)
krasisharo написа:
Относно тръбите - би ли ми обяснил какво точно мога да очаквам ако тези тръби са (в най лошия случай - китайски) - ще прокапе от фитингите или самата тръба може да се спука??
И двете. Тръбите за БГВ трябва да издържат на 20 бара. Не казвам, че задължително ще им стане нещо, само казвам, че не ги ползваш по предназначение и риска е по-голям, отколкото с ППР.
krasisharo написа:
Още един въпрос относно тези тръби - тъй като за първи път правя инсталация с такива (поради факта че спешно трябваше да монтирам бойлера).... Та въпроса ми е - сега като развия модула - предпазен клапан - кран, същите фитинги ли да ползвам или трябва да махна старите от тръбата, да зарежа тръбата и да сложа нови... Кофти ще е ако не могат да се полват старите - че доста скъпо излизат :?
Е, предполагам няма да са повредени тези фитинги и ще могат да се ползват - пробвай
ОК, клапана е със щуцера нагоре и не тече от фитингите - тоест всичко мина без проблем. Отностно пробата - да развия и двете колена - опасявам се че няма как да го направя, защото отдолу имам рафтове и сушилна машина - жена ми няма да е много доволна :-D.

Тръбите ги гледам че пише 10 бара ама никъде не пише къде са произведени. Нали предпазния клапан сработва на 6 - 7 бара тоест преди тръбите да са достигнали номиналното си налягане - тоест не би трябвало да има проблем..?

Отностно бойлера - той няма да се ползва често. Сложих го заради ремонтите на топлофикация - та да имам топла вода през месеца на ремонтите, пък и после когато правят профилактика. Също така другата ми идея беше като ми спрат студената вода - да мога да си източа от бойлера (все пак има 50 литра :roll: ). Когато не се ползва затварям крановете на топлата и студената тръба - така че бойлера е напълно изолиран от мрежата - а водата си е вътре - надявам се да не се повреди от факта че няма да се ползва често - все пак е със стъклокерамично покритие на водосъдържателя - тоест няма да кородира ако го ползвам като резервоар през повечето време...

Тема "Въпрос за хоризонтален бойлер Теси" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: