Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
ilia_tsanev - напреднал
Krass написа:
ilia_tsanev написа:
Вредни ли са вибрационните помпи,че ги отхвърляте.Трябва ми да изпразня за няколко дни кладенеца,да го изчистя от нещата които са пускани през годините когато не е използван
Вибрационните развалят дамарите. Освен това са с малък дебит.На теб ти трябва помпа с много голям 4-5л. в сек, защото тези 10м. вода са много за малка и евтина помпа. Във ВиК имат мощни дренажни и ако можеш да си уредиш такава ще е супер. Но да знаеш, че са трифазни.
Вярно е че за вибрационната помпа са много тези 10 м.воден стълб.Иначе имам трифазен ток и ще видя дали мога да измисля нещо с ВиК-то :-D
hotrider - специалист
dragozow написа:
За вибрационната забрави, както и да си чистиш кладенеца със сондажна помпа. На всички изрично пише че са за чиста вода. Ето ти няколко решения:
http://www.argo-market.com/Products/Details/1313
На 26-ия метър ще дава около 25 литра/мин, за чиста вода с примеси до 100 гр/м3. Двигател в масло и вграден възвратен клапан.
http://www.argo-market.com/Products/Details/1321
На 26-ия метър ще дава 23-25 литра/мин. Помпата е винтова за примеси до 250 гр/м3, ползва се за нови сондажи. Двигател в масло и вграден възвратен клапан.
http://www.argo-market.com/Products/Details/1314
На 26-ия метър ще дава около 80 литра/мин, за чиста вода с примеси до 100 гр/м3. Двигател в масло, няма възвратен клапан.

Първите два варианта са сондажни, третата е с поплавък. В твоя случай няма значение диаметъра на помпата. Първите две са с изход 1, третата е 1,1/4. Ще я вържеш да е на метър над дъното за да не засмуква утайки. И трите модела имат табло за управление. Можеш да комбинираш с електронен пресостат за автоматична работа и защита от работа без вода:
http://www.argo-market.com/Products/Details/1303
Колега язък че толкова рекламирате продаваните от вас помпи(на широко рекламирани тук, да не сте от модераторите), за човек дето се занимава с това чак на 3-ти избор да попаднете на подходяща помпа ме учудва, уж специалист се пишете, 1-ва и 2-ра помпа които предлагате е абсурд да се забият във кладенец не мислите ли ? писах нещо по нагоре ама май само колегата hidrazin разбра за какво говоря, другите си смучете нещо измежду пръстите щото ви сърбят ръчичките ли какво ли не знам.
ilia_tsanev написа:
Колкото до дебита,не мисля че лятото ще имам повече от 3 м3 на ден (а кладенеца съм сигурен че ще ми ги осигури).

колега ilia_tsanev ще задам въпроса иначе, колко вода ви трябва и колко според вас или на база някакво замерване можете да черпите от сондажа и ще дадем избор на помпи които биха ви свършили работа. когато се избира помпа тя се избира по някакви конкретни параметри, помогнете ни за да ви помогнем и ние.
dragozow - майстор
Колега, именно заради това че съм сигурен че ще работят ги предлагам. Причинат? Имам доста клиенти, които вадят вода така. На пазара няма много потопяеми помпи с поплавък и дълбочина на потапяне 25-30 метра. По магазините има дренажни помпи които не са за това. Остави теорията, не всеки път върши работа. Специално от първата помпа нямам нито една рекламация и гарантирам че ще работи абсолютно нормално, сервиза е при мен и не бих си създавал главоболия.
ilia_tsanev - напреднал
ilia_tsanev написа:
Колкото до дебита,не мисля че лятото ще имам повече от 3 м3 на ден (а кладенеца съм сигурен че ще ми ги осигури).
hotrider написа:
колега ilia_tsanev ще задам въпроса иначе, колко вода ви трябва и колко според вас или на база някакво замерване можете да черпите от сондажа и ще дадем избор на помпи които биха ви свършили работа. когато се избира помпа тя се избира по някакви конкретни параметри, помогнете ни за да ви помогнем и ние.
Може би аз не съм се изразил правилно.Написах че кладенеца е с диаметър 1.20м и дълбочина 26м до дъното,от които имам 10-11м воден стълб.Това са 12-13м3 вода. Аз ще имам консумация през лятото 1.5 до мах 3 м3 на ден(максимума ще е рядко,но като имам вода без пари ще се разлива на всякъде).През останалото време ще е само за консумация на къщата.Не съм правил никакви замервания и проучвания,но мисля че времето ще е достатъчно да се възстанови изразходеното.Не е ползван от доста време,но като се разработи ще му се вдигне и дебита.
crez - майстор
Колега ilia_tsanev всички тук сме специалисти по всичко, така че не вземай под внимание цялата информация. Аз имах същия проблем и го реших така: Сондажа ми е ф 450 мм 14 м. до дъно с 4 м.воден стълб. Купих подобна помпа като тази италиянската, която dragozow ти предлага, но моята е украинска, няма никаква разлика в параметри от италиянската. Купих хидрофорен съд хоризонтален 80 л. и механичен пресостат. Близко до кладенеца изкопах изкоп с р/ри на съда + разстояние за обслужване. Бетонирах основата, изградих стените с итонг 150 мм, хидроизолирах го откъм почвата и сложих съда вътре, отгоре капак от дебела ламарина и отдолу я изолирах с изолационни плоскости. Това го правя да не замръзва зимата, оставих 0.5 м разстояние от капака до съда. С трипътен вентил свързах помпата със съда, свързах го с водопреносната мража на къщата. Когато поливам отварям вентила директно от помпата към маркуча, след поливане превключвам към съда. Пресостата го настройвам да подържа 6 атм. във водопреносната мража, като затварям крана към водомера. Как си изчислих обема на съда? По водомер месечно разходвам 5 м3 вода или 5000 л. разделено на 30 дни приблизително 170 л.на ден. Помпата ще се включва от 2 до 5 пъти на денонощие, в зависимост от моментния разход на вода. Така съм отрязал ВиК и не им плащам нищо, освен ако спре тока, тогава отварям крана от водомера, но това е много, много рядко.
ilia_tsanev - напреднал
crez написа:
Колега ilia_tsanev всички тук сме специалисти по всичко, така че не вземай под внимание цялата информация. Аз имах същия проблем и го реших така: Сондажа ми е ф 450 мм 14 м. до дъно с 4 м.воден стълб. Купих подобна помпа като тази италиянската, която dragozow ти предлага, но моята е украинска, няма никаква разлика в параметри от италиянската. Купих хидрофорен съд хоризонтален 80 л. и механичен пресостат. Близко до кладенеца изкопах изкоп с р/ри на съда + разстояние за обслужване. Бетонирах основата, изградих стените с итонг 150 мм, хидроизолирах го откъм почвата и сложих съда вътре, отгоре капак от дебела ламарина и отдолу я изолирах с изолационни плоскости. Това го правя да не замръзва зимата, оставих 0.5 м разстояние от капака до съда. С трипътен вентил свързах помпата със съда, свързах го с водопреносната мража на къщата. Когато поливам отварям вентила директно от помпата към маркуча, след поливане превключвам към съда. Пресостата го настройвам да подържа 6 атм. във водопреносната мража, като затварям крана към водомера. Как си изчислих обема на съда? По водомер месечно разходвам 5 м3 вода или 5000 л. разделено на 30 дни приблизително 170 л.на ден. Помпата ще се включва от 2 до 5 пъти на денонощие, в зависимост от моментния разход на вода. Така съм отрязал ВиК и не им плащам нищо, освен ако спре тока, тогава отварям крана от водомера, но това е много, много рядко.
Точно от такива колеги имах нужда.Да ми кажат как са си го направили във тях,че са доволни.А до тук само ми се обяснява за една или друга помпа.А не за начина на свързване и експлоатацията на системата.Никой не ми отговори на многото въпроси относно свързването на пресостат,маностат,мембранен разширителен съд и др.Дали са ми необходими,нещо допълнително дали не ми трябва и т.н.
dragozow - майстор
Ако пресостата е електронен свързването е елементарно:
https://www.dropbox.com/s/o0ptkv7vyvv72 ... %D1%82.pdf
Не гледай файла онлайн, а го изтегли, защото dropbox нещо не разбира кирилицата.
crez - майстор
Колега ilia_tsanev подробности по включването на пресостата има. Предлагат два вида електронен и механичен, но за нашите нужди по подходящ е механичния. Към помпата има електрически блок за управление, какво има вътре :? не съм го отварял и незнам. От блока излиза 3-жилен кабел за вкл. в мрежата. Приспособил съм едно старо промишлено метално противовлажно табло до кладенеца. В него съм сложил блока за управление и едно реле, с един двупозиционен ПЕП-позиции "1","0" и "2", превключвам. Позиция "1" директно към блока и помпата работи за поливане без съда, включва и релето . Позиция"2", изключва директното захранване и изкл. релето през чиито Н.З контакт минава веригата на пресостата и вече той започва да командва помпата. Направил съм го така през Н.З контакт защото по рядко се полива а пресостата работи почти постоянно, за да не е под напрежение релето. Погледни тук http://aquapump.net/help/minischahta-potop
ilia_tsanev - напреднал
Много добре сте обяснили .Аз мисля да поливам почти постоянно лятото и ще трябва да го направя по по различен начин.Мисля даже капково да си я направя цялата градина.Защо съм останал с впечатлението,че електронния пресостат е по прецизен към постоянното регулиране на налягането и водните тласъци(например когато се къпеш да не ти намаля студената вода или да не идва на тласъци). Аз ще имам голям мембранен разширителен съд,но дали е достатъчно.

Тема "Система за кладенец 26метра дълбочина." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: