• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
pipchi - напреднал
Здравейте!Търся чертеж /схема/ на предпазен възвратен клапан на бойлер.Опитвам се да си обясня защо понякога връща топла вода към студения кран.Бойлера функционира отлично - всичко по ел.частта е наред.При отвита мека връзка на студената вода клапана не тече - не пропуска топла вода обратно.По логика когато вътре налягането на бойлера е по-високо не следва ли клапата вътре в самия клапан да се притиска още по силно в леглото и да не пропуска?
dyaneff - майстор
А не е ли по-логично да върне превряла вода към студената, която е с по-ниско налягане.
novgradski - специалист
Старите клапани бяха без пружинка и е добре да се монтират хоризонтално ,така че клапана да се затваря под собствената си тежест ( а налягането което "връща" топлата вода е в "+").
При:
- неправилен монтаж
- замърсяване на клапана (песъчинки..)
.....е възможно да не уплътнява и да не работи както трябва.
pipchi - напреднал
Проблема е,че го прави понякога - оня ден при спряна от ВиК вода - не връща ,вчера при около 50 С /незагрял напълно/ връща?
jekasus - майстор
Как е налягането на водата, голямо ли е ?
pipchi - напреднал
На последен 8-ми етаж съм.Налягането е нормално към ниско.Топлата вода тече видимо по слабо от студената,но не е проблем.Връщането на топла вода е слабо в смисъл,че като хвана меката връзка и възвратния клапан ,който е монтиран директно на входа на бойлера са леко топли.Нямаше и да разбера ,но сменях нагревател скоро и поглеждах за течове и други нередности та затова...
EDI - майстор
Ако е леко топла, може да не връща вода, а да се предава само топлина по клапана и връзката.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Новите връщат и не капят. - На упътването пише че е нормално да не капят.
Като се дигне налягането в бойлера, единия вариант е да връща към водопровода, а другия да капе по земята.
Като го слагах, новия и аз се чудех какво става (защо не капе), ама го тествах спрях водата преди бойлера и след 4-5мин., почна да капе. На упътването му пише че сработва на 8-10бара май беше - там някъде.
Старите клапани капеха.
todortv - майстор
pipchi написа:
....като хвана меката връзка и възвратния клапан ,който е монтиран директно на входа на бойлера са леко топли....
Трябва да се провери зануляването на бойлера, апартаментно, етажно, главно табло.
Загряването идва от разлика в потенциалите на тръбопровода и нула. През оплетката на меката връзка протича
ток, който я загрява.
Виждал съм 3 пръснати меки връзки на студената вода по тази причина и наводнени апартаменти.
pipchi - напреднал
По електрическата част със сигурност няма проблем - аз съм си я правил , а и тръбопровода е пластмасов, само в апартамента са метални тръби.Този възвратен клапан никога не е капал,което ме устройва напълно.
  • 1
  • 2

Тема "Възвратен клапан на бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: