• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Здравейте,
Прочетох много експертни мнения по тема която ме вълнува и реших да потърся консултация от специалисти във форум:
Имам сондаж със следните характеристики :
Пвц колона фи-160 дебелина 7.7 мм
сондажен кладенец 42м статично водно ниво 6метра
филтърна част от 6 до 40.7м/утайник 1,3м/
Сондажа е правен 07.2009 год и прочистван с еърлифт
Първоначалната ми идея е е да монтиран преливен съд в горната част на имота денивилацията е около 20 м/ и да поливам гравитачно
или пък алтернативно директно от потопяемата помпа да поливам с разпръсквачи това малко ме притеснява понеже те имат високо съпротивление и ще затормозяват потопяемата помпа/
другия въпрос е че нямам централно ел захранване и трябва да закупя и генератор също се чудя какъв да бъде
Моля за съвет и консултация за подходяща помпа и за генератор?
miroton - майстор
Няма ли по добре да си купиш бензинова помпа?
Krass - майстор
директно от потопяемата помпа да поливам с разпръсквачи това малко ме притеснява понеже те имат високо съпротивление и ще затормозяват потопяемата помпа
Напротив, така помпата се разтоварва.
kozl - майстор
miroton написа:
Няма ли по добре да си купиш бензинова помпа?
А как да я потопи в сондажа?
Krass написа:
директно от потопяемата помпа да поливам с разпръсквачи това малко ме притеснява понеже те имат високо съпротивление и ще затормозяват потопяемата помпа
Напротив, така помпата се разтоварва.
Да има нещо вЕрно, че натоварването на двигателя е най малко при затворен кран след помпата. Но като се повиши напора пада дебита, двигателя на помпата ще се облекчи, но насаждението да не изпищи, че дебита не достига.
hidrazin - майстор
kozl написа:
А как да я потопи в сондажа?
За какво му е да я потопява?
сондажен кладенец 42м статично водно ниво 6метра
филтърна част от 6 до 40.7м/утайник 1,3м/
Така както го е написал водното огледало е на 6 метра от повърхността на земята. Стига да не пада при работа под 8 метра.
:partyman:
kozl - майстор
Сам си отговорил. За да ползва преимуществото на сондажа. Иначе за кВо му е сондаж като тоя да го гали с помпа на повърхността и да не може да използва капацитета на подземните води :?: Примерно аз не бих му предложил да копае шахта 6 м дълбока, в която да слага бензиновата помпа. Иначе и това е решение за по-голямо к-во вода за поливане
Като съдя по писаното, jazzfen има заложена потопяема помпа. Не е писал характеристики на помпата и какво ще полива и едва ли ще има достатъчен напор и дебит да захрани дъждувални апарати за цялата площ и вероятно ще му е необходима още една помпа. Но jazzfen е достигнал до решение, че може да използва наличната помпа за да полива гравитачно, което ме навежда на мисълта, че помпата е с достатъчен дебит за такова поливане при трайно динамично ниво (където притока на подземните води=дебита на помпата за това ниво).
Е може и да не е така, но от нЕколко изречения - нЕколко предположения :wink:
Krass - майстор
Пратихме човека в трета глуха, а той просто пита каква потопяема помпа и генератор да си купи.
kozl - майстор
Каквото повикало - такова се обадило. много неизвестни в уравнението ве :?
Нито разбрахме колко вода му трябва за поливане, нито какъв е капацитета на сондажа.
Ако капацитета на сондажа е недостатъчен, значи той е меродавен за избор на помпа и генератор и ще се полиива колкото водата стига. Ако водата за поливане е малко може да мине и с бензинова помпа на повърхността.
Никъде не сме го пращали - гадаем, а он си трае.
Krass - майстор
За бензинова забравете, защото ако сега водата е на 6м. , пусне ли помпата нивото ще падне поне още 2-3 метра.
Извинете че пиша с закаснение , но сам по полето и чак сега видях
по възникналите въпроси
1. дебита на сондажа е замерван и беше преди 2 години около 300-400гр в секунда което е около 1,2 кубика на час, но според сондьорите тогава се очква д се повиши понеже сондажа е в скала и като се разработи...
2. колкото повече вода толкова по добре за мен:)
3. водното огледало е мерено тогава 2011/6 метра/ лятото/юли/ но знаете че то варира според сезона и годината и може да намалее примерно миналата година 90 дни нямаше дъжд /и не знам до колко може да падне? /

Идеята с бензинова помпа ми харесва защото е по евтино и по лесно за монтаж и демонтаж, но не знам дали мога да поддържам такова водочерпене за да не пада нивото около 400гр/секунда а и може ли да тегли примерно от 8-9 защото при засушавания може и да падне метра и да преодолява денивилация около 10 метра?
  • 1
  • 2

Тема "Моля за съвет за потопяема помпа и генератор към нея" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: