Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
stamenov1 - специалист
Две серпентини от стар хладилник успоредно на пода, през тях постъпва студената вода и от там или в смесителя или в бойлера, и над тях скара.

А подобна система съм виждал да се предлага преди повече от 20 години в едно немско списание за хотели, където водата от ваните с отделна тръба се събира в мазето и там с топлообменик или термо-помпа се охлажда, и се загрява чистата вода.
Тани - модератор
Вече е писано по въпроса , прочетете там и може да коментираме тук

viewtopic.php?p=227869#p227869

Мисля че при душкабините няма ,чак такава загуба на топлина а и под тях има място са такъв рекуператор
Чаро - Акълия
Те повечето българи, до скоро не вярваха че и термопомпите топлят... :lol:
Не се слага на мивката или душа, и е далееееч от 20-30лв. Но вода и хляб(ток) не иска :lol:
Пода под душа се загрява първите няколко минути! Загубата в конструкции е около 3-5%. Останалите над 90% ги виждаме като пара от шахтите по булевардите :lol:
emilvtc - специалист
Извинете ме за грозната картинка, но нямам възможност в момента да я нарисувам по-читаво.

Идеята е топлообменника да се монтира хоризонтално под лек наклон, като след него да се постави "сифона" изграждащ "водната тапа" към канала. Така водата в нея ще е повече и няма да изсъхва и да мирише канала толкова бързо, както при обикновените сифони.

Така тръбата на обратната вода винаги ще е пълна и топлообмена ще се осъществява по цялата повърхост на стената на тръбата, а не само в долният и край (както някой правилно отбеляза).

Относно запушването в долния край на системата - все си мисля, че ако радиусите на закръгление са достатъчно големи - системата ще се "самопочиства".
Нека някой от спецовете по ВиК да си каже мнението дали съм прав или греша.

Единствения проблем е този за който PCL82 говори - стандарт (ако има такъв) за отстояние на тръбите за чиста и обратна вода.
Е, все пак водата след рекуператора няма да отиде в бойлера, а САМО ще захрани чешмата на душа (смесителя) със студена (частично подгрята от рекуператора) вода. Т.е. от тази вода няма да се пие, готви и т.н. С нея само ще се къпем ...

Прикачен файл

Recuperator.JPG
Recuperator.JPG (23.28 KиБ) Видяна 6388 пъти
Mega - специалист
Един приятел го има реализирано. Твърди, че разликата е два градуса. Както той каза, не е много, но не иска нищо. Измерванията са правени с лазерен термометър!
stoychod - помощник
Здравейте
Аз смятам да си направя такъв рекуператор.
Схемата на свързване ще взема от тук http://www.ecohometips.com/drain-water- ... overy.html
Гледах доста снимки в google (като напишеш drain water heat recovery и дадеш изображения). Гледам че на почти всички снимки рекуператора е направен от медни тръби - дебела медна тръба през която минава мръсната топла вода и около нея навита тънка медна тръба по която минава чистата студена водя която се загрява и влиза в бойлера. Аз не съм запознат с медните тръби и ми хрумват няколко въпроса:
1. Колко цола трябва да е медната тръба по която ще тече студената вода която влиза в бойлера?
2. Каква трябва да е дебелината на стената на тази тръба? Все пак водата с налагане каквото е във водопроводната мрежа.
3. Водата ще става ли за миене и евентуално пиене като минава през медни тръби?
4. Ако просто навия тънката медна тръба около дебелата контакта между двете тръби дали ще е достатъчно добър за да обменят достатъчно топлина или трябва да се сложи някаква термопроводиам паста за по добър контакт? или може би докато тънката тръба се навива да около голямата да се запоява за нея?

Всякакви съвети ще са ми от полза.
Не смятам че ще успея да направя нещо супер ефективно, което да си избие парите за 1 месец. Просто идеята ме кефи и мисля да я реализирам. Мисля да вложа 100-150 лева пък да видим какво ще излезе.
Под банята има мазе така че има къде да се разположи рекуператора.
Чаро - Акълия
stoychod написа:
Мисля да вложа 100-150 лева
Трябва да вдигнеш летвата...
stoychod - помощник
Чаро написа:
stoychod написа:
Мисля да вложа 100-150 лева
Трябва да вдигнеш летвата...
Да
медните тръби май са доста скъпи. По големия проблем е че едни мургави субекти доста ги харесват. Ако знам че никой няма да ги открадне ще го направя като хората. За начало обаче мисля да го направя по евтинко.
Дайте идеи за тръби от друг материал. Примерно дебелата тръба може да бъде обикновена водопроводна тръба с по голям цолаж.
Мен ме притеснява тънката тръба защото е под налягане и трябва хубаво да се увие около голямата(за да има добър топлообмен). Даже и идея си нямам колко трябва да е дълга.
Някакви идеи как да меря температурата на входа и на изхода на тънката тръба?
Чаро - Акълия
Гледай и дерзай. С това мога да ти помогна. Реализирано е, има доста тънкости, но как да ти ги обясня, когато питаш как да мериш водата. Преди да дадеш пари прочети още, обмисли хубаво и тогава действай.

Прикачен файл

little drain.jpg
stoychod - помощник
Чаро написа:
Гледай и дерзай. С това мога да ти помогна. Реализирано е, има доста тънкости, но как да ти ги обясня, когато питаш как да мериш водата. Преди да дадеш пари прочети още, обмисли хубаво и тогава действай.
Ако може да споделеш какви са тръбите като дължина, цолаж и дебелина на стените ?
Как си ги огъвал - само пълниш с пясък и огъваш или ги нагряваш предварително?
Как си осигурил добър топлооблем - слагал ли си някаква паста за по добър контакт?
Ще се радвам да споделиш повече информация. Описал ли си го в някоя тема? Не пречи да опиташ да ми обясниш подробно пък дали ще те разбера ще видим.

Тема "Рекуператор на обратната вода в банята" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: