Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
don_mimo - помощник
Здравейте,
Доста теми има за видове помпи - потопяеми, цирколационни,за сондажи и тн. 4ак да се обърка човек. При мен ситуацията е следната - имам сондаж дълбок 14м с диаметър 36см, воден стълб 2,2м , на височина 7м от водата успоредно до сондажа имам шахта дълбока 7м ,където е разположена помпа "вида 4". С тази помпа изпомпвам водата от сондажа за около 35-40мин, след 2ч сондажа е пълен отново ... не е много разработен сондажа,но работя по въпроса.
Основния проблем е ,4е водата ,която тази помпа изкарва, няма голямо налягане ... искам да поливам 200м2 райграс и ми е нужно по-голямо налягане.
Предложиха ми тази помпа:
http://productfinder.wilo.com/bg/BG/pro ... escription
Но все още имам съмнения дали ще ми върши работа и ще дава нужното налягане.
Очаквам и вашите предложения и мнения.
Благодаря ви!
don_mimo - помощник
Тази помпа няма ли да източи водата от сондажа за 5мин? или просто по-голямо налягане ще прави и ще може да се развъртят разпръсквачите ( евентуално и разпръсквачи за автоматична поливна система след време)
Освен тази помпа други модели?
hidrazin - майстор
Леко бъркаш нещата. Обикновено разпръсквачите работят при номинално налягане 2,5 бара. Тази помпа дето си показал ще може да осигури при това налягане дебит от около 1,5 кубика на час. Другата дето показах осигурява при това налягане около 3 кубика на час. Това означава че ще можеш да свържеш на един кръг двойно повече еднакви разпръсквачи.
Примерно ако един разпръсквач има дебит от 500 литра на час, на малката помпа може да свържеш 4 такива а на другата 8 броя.
За дебита - не си казал колко е. Вземи го измери. Щом казваш че с ВИДА-4 го пресушаваш за половин час едва ли дебита ти е повече от 500 литра в час - като гледам данните на ВИДА-4 дебита и е около кубик на час. Та дебита ти е крайно недостатъчен за автоматична поливна система с разпръсквачи.
http://vipom.ru/bg/p1_12_2.shtml
То по принцип като не ти е много водата е все едно дали ще поливаш с малката помпа 20 минути докато свърши водата или с голямата 10 минути докато пак свърши. Така просто ще спестиш от кръгове и клапани.
Ако решиш все пак да поливаш с разпръсквачи се насочи към MP rotator на Hunter. Те изискват най-малък дебит.
http://napoqvane.com/nozzle/nozzle_mp_rotator
:partyman:
don_mimo - помощник
за сега проблема го реших : взех си една помпа потопяема винтова 500w RTR premium 1" за 102лв даваща дебит 33л/1мин, воден стълб до 100м и налягане до 10бара... към нея свързах един флуд контрол на "Вило" ...пове4е от доволен съм, налягане екстра развърта 3 разпръсквача "гардена". реално налягане след флудконтрола е около 7 бара :)
сега ве4е започвам да мисля за същия тип помпа ,само 4е по-сериозна марка и мисля 4е проблема е решен.
само не ми е ясно трябва ли след помпата и преди флуд контрола да има възвратен клапан или не е нужно?
hidrazin - майстор
Добра комбинация - турска помпа с китайски разпръсквачи. :-D Поне дано да си наясно че GARDENA разпръсквачи .... нямат. По-точно имат няколко смешни модела. :?
Ти виж какво ще правиш с дебита. дано да се разработи сондажа ако е нов.
Успех!
:partyman:
don_mimo - помощник
сега поне съм наясно каква помпа ми трябва :) ще търся по-ка4ествена помпа от този тип. а сондажа е стар,така купих мястото,но не е ползван 4-5г,сега ще се мъча с него.
поздрави и благодаря за съветите :)
Neno Er - специалист
don_mimo написа:
... диаметър 36см, воден стълб 2,2м ...
...изпомпвам водата от сондажа за около 35-40мин...
Моята сонда е 5,5метра на 110 мм. и воден стълб около 1,8 метра.
Помпата ми е "Гардена" и работи с часове, а водата не свършва.
Явно трябва да разработиш сондажа щом не е ползван много време.

Тема "Помпа за сондаж" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: