• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Когато се копае кладен или сондаж се копае докато се стигне необходимия воден стълб който да осигурява приличен дебит.Майстора сам определя по състоянието на водоносния пласт и или след пробно водочерпене дали да се копае още.Има обаче едно ограничение , не бива да се копае в по следващия водо не пропусклив пласт ако не се знае големината му. С цел да се получи по голям резервоар ,обикновено се копае в така наречената „хидравлична тапа” и пробиването му води до следното.След време от седмица до 2-3 години сондажа пресъхва (водата избягва надолу) но се получава така че и съседни сондажи също пресъхват. По тази причина мой братовчед не си говори с комшията от 2-3 години а знам и едно село останало без кладенци заради една „кариера’ . Всичко зависи от състоянието на водоносния пласт и големината на пробива .Опита показва че ако не се запуши веднага пробива след време това е не възможно .
zimel - специалист
Като чета вашите отговори си мисля,че ние сме имали голям късмет.
В далечната 86-та г. баща ми реши да си направим сонда за вода,речено -сторено както казват хората,извикахме комшията дето много познавал, с две пръчки ииии хоп отсече мястото където е водата.
Тогава ни препоръчаха човек,който е бил дълги години сонд(ио)р в Либия, да дойде и да пробие дупката.
Дойде човека и с два електрода за електрожен в двете си ръце ,аха и почти до мястото на комшията.
Монтираха със синът му една тринога с два електромотора (един за повдигане и един за свредлото),за една седмица проби 14 метра земя,като само седем от тях беше глина.На около дванадесетия метър излезе вода ,но специалистът каза:"не е това водата" и продължи да дълбае земята.На 14-ят метър свредлото отново пропадна-и това беше ...
Изваждаме около 26 тона вода за 12 часа и нивото на водният стълб пада само с 3 метра.За сравнение комшията,който има сонда вади вода за 15 минути и чака три часа за да се събере вода за следващите 15 минути.
tanok - помощник
Здравейте ! Аз също съм минал по тия мъки в търсене на "пустинното злато", но с тази разлика, че в нашият регион има много подпочвени води и почти всеки двор е потенциален оазис..., та се наканих миналото лято да оправя грешката на баща ми, навремето викнал камион-сонда и пробили към 12 метра, но не поставили тогавашните интернитни тръби, а пуснали в готовата дупка само метални 12м тръби с най отдолу филтърна с мржечни дупки тръба1,5м. След близо десет години и неползване на сондата, вече от моя милост изникна необходимост да захранвам къща, двор и в бъдеще басейнче. Реших се отначало да прибегна до най ефтиният вариант някво първобитно свредело за гълбаене на отвори за лозички, но в послествие бързо отмина тази идея, а и остана ми много хубав спомен... секнах си кръста от дърпането на свредела и сега имам доказана дискова херния... много се отплеснах в подробности май..
Та всичко си иска майстора и затова имам немам пари, се реших на трифазна сонда за пробиване, тъй като вече нямаше възможност на това място за влизане на камион. Мъчиха се хората три дена, макар че имаше стар отвор и уж готова дупка, чупиха се даже и свределата и думкалата... но бяха много упорити и свършиха работата си... на метър ми взеха 65лв., тръбите им бяха 200мм, а аз пуснах 160мм, като те бяха за моя сметка. При обща дълбочина 12м, имам воден стълб 3,5м на това сечение от 160мм и дебита намалява с 20см при работа на трифазна помпа 2 цола за десет часа интензивно изхвърляне, но не наводних махлата де... направил съм предварително отделна голяма канализационна система към градската, тъй като ще имам некой ден басейнче... Ако мога да съм полезен с нещо, питайте, неволята ме е учила да питам много и да правя много след това ... :)
темата е много стара но аз да попита между тази разлика от 2оо мм до 160 мм с какво се пълни. И Колко трябва да е пробита тръбата на сондата от долу на горе в см.и колко трябва да е фи-то на на тези отвори
romanpm - майстор
panchevc написа:
темата е много стара но аз да попита между тази разлика от 2оо мм до 160 мм с какво се пълни. И Колко трябва да е пробита тръбата на сондата от долу на горе в см.и колко трябва да е фи-то на на тези отвори
Разликата реално е много повече в зависимост от почвата :) При мен тръбата е 160 мм като главата на сондата бе ~25 , но наоколо пое около кубик речен чакъл /това се насипва/ Много зависи от слоевете надолу какви са , главата бие странично ако е меко !
Правят се вертикални нарези с флекс тук-там , а не отвори с бургия примерно на една трета височина :partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Колко още да се копае?..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: