• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
kula65 - специалист
Здравейте,
Ситуацията е следната. Имам парцел с две лица и в горния му край започнах строеж на къща. Канализацията на същата е под нивото на уличната, като последната шахта е на около двадесет метра от парцела. При изготвянето на проекта е посочено, че канализацията ще се заусти в съществуващата в долния край на имота.
Разстоянието е около осемдесет метра, а денивелацията двадесет метра. Разгледах подобните теми в раздела / viewtopic.php?f=22&t=33047&start=20; и viewtopic.php?f=22&t=43794/ и сега имам няколко въпроса:
1. Има ли по-евтин вариант на енергогасящите шахти? За това разстояние, денивелация и поради това, че трасето не е права линия предвиждам да се монтират дванадесет такива. А цената им е доста солена.
2. Предвиждам на всеки десет метра да се поставя шахта. Правилно ли е?
3. Тръба 160мм достатъчна ли е? Съществуващата канализация е изградена с такава от оранжевите. Да продължа ли с такава или да ползвам от гофрираните?
4. По изгодно ли ще е да се включа към горната канализация с помпа, като цената на помпите и тя е доста солена, а си е техника и трябва да се наблюдава. Трябва и да възстановя и асфалта след това, което също си е разход.
Проект за тази канализация нямам, затова приемам всякакви предложения. Благодаря предварително!
gnt69 - майстор
Не съм ВИК инженер но работя с такива. Имат един лаф "канализация се прави веднъж макар и скъпо а помпиш цял живот" и само проблеми. Аз ако съм на твое място бих направил минимума шахти дори и по голям наклон да се получи, но бих вкарал дъждовната вода от улуците на къщата да мият тръбата при обилен дъжд. Така ще избягаш от отлаганията вследствие от по големия наклон. :supz:
kula65 - специалист
Здравейте,
така и ще бъде направена, като максималния наклон ще бъде пет процента и то само в два участъка. Мисля, че с по-голям наклон твърдите фракции няма да могат да се отмиват.
Поздрави!
gnt69 - майстор
kula65 написа:
Здравейте,
така и ще бъде направена, като максималния наклон ще бъде пет процента и то само в два участъка. Мисля, че с по-голям наклон твърдите фракции няма да могат да се отмиват.
Поздрави!
Дъжда много мие голяма сила. :partyman:
kula65 - специалист
Точно от силата на водата в крайните участъци ме притеснява. Не ми се дават пари за енергогасящи шахти, а разликата в нивата да ги обирам с вертикален клон в който от високото водата да пада долу и тръгва по следващия участък с по-ниска кота, с наклон съобразен с процентите и терена. Дъното на този вертикален участък дали ще се само почиства или с течение на времето ще се затлачи. Дано да си ми разбрал идеята?
Поздрави!
gnt69 - майстор
kula65 написа:
Точно от силата на водата в крайните участъци ме притеснява. Не ми се дават пари за енергогасящи шахти, а разликата в нивата да ги обирам с вертикален клон в който от високото водата да пада долу и тръгва по следващия участък с по-ниска кота, с наклон съобразен с процентите и терена. Дъното на този вертикален участък дали ще се само почиства или с течение на времето ще се затлачи. Дано да си ми разбрал идеята?
Поздрави!
Ами на всички блокове вертикалните щрангове са по този начин и не се запушват. :partyman:
kula65 - специалист
Благодаря ти за отговорите. А имаш ли представа кое ще излезе по-евтино, да направя тези седемдесет метра, или да направя двадесетте метра с помпа?
Поздрави!
VLADO66 - майстор
В един хубав ден ще те накарат да отделиш дъждовните води от каналните.Шахти се правят на всяка чупка.Наклона може и да е по-голям.Дъното на шахтите/ако са класическите циментови/ трябва да е направено от хубав бетон и достатъчно дебел с конусовидна форма и легло към долната тръба.Ползвай дебелостенните канализационни тръби.
kula65 - специалист
VLADO66 написа:
В един хубав ден ще те накарат да отделиш дъждовните води от каналните.Шахти се правят на всяка чупка.Наклона може и да е по-голям.Дъното на шахтите/ако са класическите циментови/ трябва да е направено от хубав бетон и достатъчно дебел с конусовидна форма и легло към долната тръба.Ползвай дебелостенните канализационни тръби.
Благодаря за отговора. Исках да избегна направата на циментови шахти, но май на там отиват нещата.
Поздрави!
buh - напреднал
Здравей колега,
късно видях темата,
но по разни причини не съм влизал отдавна.
Дано ти е полезно:
тук подробно съм описал.
viewtopic.php?f=22&t=49846&p=677037#p677037
  • 1
  • 2

Тема "Как да реализирам канализация с голяма денивилация?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: