Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
totopz - помощник
Здравейте,

Искам да направя една лека преработка в къщи, но не знам дали е възможна, за това реших да се допитам за мнение тук във форума.

Прикачил съм схема на част от жилището ми. В горната част е входната врата и малък коридор, а на долу е кухнята (от нея се вижда най-малко). Това, което искам е да изкарам пералнята в коридора и за целта ще ми трябва канализация и студена вода. Тук ще питам само за канализацията - мисля, че със студената вода няма да има проблем.

На скицата на числото 3 оградено в кръгче има една колона, в която са нарисувани множество тръби. Когато се нанесох всичко беше направено, така че нямам идея какво има в тази колона, но ми е странно защо са нарисували толкова тръби. Реално там ми ходи вентилацията от кухнята и канализацията от кухнята. С жълтата черта оградена с червено съм нарисувал съществуващата тръба за канализация. Тя върви зад кухненските шкафове и отводнява мивката.

Това, което аз искам е да се постави тръба, която на скицата съм нарисувал с червено оградено с жълто. Интересува ме дали е възможно безопасно да се присъедини допълнителна тръба към съществуващата вече канализация и дали има някакви рискове, като на пример да протече след време след като присъединяването няма да е извършено когато са поставяни всички тръби?

Прикачен файл

Vodoprovod.jpg Схема
kozl - майстор
Възможно е.
Има фасонни части Ф110, с които може да си присъединиш отходната вода на пералнята без да се разглобяват съществуващите тръби на канала по вертикалата. Залепват се с лепило. За по-сигурно може да се притегне със скоби към съществуващата тръба.
По-лесно решение е да пробиеш отвори и да прекараш маркуча на пералнята към тръбата от кухнята и да го заустиш в нея. Т.е. няма да преработваш обща част на канализацията.
Тръбите вероятно са повече, защото обслужват различни етажи за вентилация и вместо да ползват една по-голяма са заложили три по-малки. Възможно е да има два вертикални канализационни клона. Един за БФВ и един като водосточна тръба от покрива.
Но какво е начертано и как е изпълнено са две различни версии :?
totopz - помощник
kozl написа:
По-лесно решение е да пробиеш отвори и да прекараш маркуча на пералнята към тръбата от кухнята и да го заустиш в нея. Т.е. няма да преработваш обща част на канализацията.
И аз това си го мислих като вариант, но ми се иска, ако не е толкова опасно да се направи ново разклонение да го направя както си трябва. Един вид ако след време ми се наложи да сменям пералнята да не трябва да пипам нищо в кухнята и обратно - ако някой ден преустройвам кухнята да не ми се налага да пипам нищо в коридора.

Това присъединяване на ново разклонение сложна работа ли е и трябва ли да търся много добър водопроводчик, за да го направи качествено или всеки, който се води водопроводчик ще се справи?
kozl - майстор
Ако не си правил, по-добре е да търсиш водопроводчик.
Първи вариант: При функциониращи жилища, ще трябва да се предупредят ползвателите отгоре да не ползват, защото се налага да се разглоби вертикалния шранг на канала и после пак да се сглоби, като се монтира фасонна част за отклонение Ф50. Ако щранговете са обзидани, ще се наложи да се поизкъртят стеничките, за да може да има достъп за работа.
Втори вариант: С фасонна част за присъединяане с отклонение Ф50 към тръба Ф110. Доста е по-лесно и не се налага разглобяване на канала и предупреждаване на комшиите. Залепва се частта. Като лепилото достигне якост се пробива отвора към вертикалната тръба.
Водопроводчик не трябва да е мърляч оти може и така :shock: да се получи:
Изображение

Тема "Въпрос за включване към водопровод" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: