Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
kolcho - специалист
шоп написа:
Синоними!
Определено не знаеш значението на думата, ама нейсе :wink:
MamaMy - майстор
Една позната в едно не много близко село ме попита за хидрофор на къщата си защото и там спирали често водата. Всъщност рядко я пускали и то с много ниско налягане. Всеки ден по 4-5 часа само.:-D Не става да се изкъпеш и пералня и миална машина не работят.
В същото време иска и от кладенеца да вади и да си полива. Имала спомен, че баща и имал хидрофор и вадел вода. Явно хората въобще не знаят какво точно значи тая дума и я свързват само с помпа. Помоли ме за мнение. Отидох да видя кладенеца и изненада. 25 метра до водата. Вода вътре 3 метра, но свървала бързо. Значи смукателя чак на дъното. Ми като почетох за помпи и почнах да смятам цени, олеле. Излиза златно. Решението беше да се сложи най-евтиния възможен хидрофор с един депозит 1м3 бидон в мазето. Потопяема (вибрационна) помпа пълни депозита. Поплавък с живачна ампула изключва помпата. Водата от водопровода през един флуид контрол и ел. клапан също изключват помпата. До тук добре, но тя изрева, че много скъпо. Можело само с една помпа. Баща и така вадел като помпата била спусната в кладенеца до средата. Тя си викнала някакви "специалисти" които и казали, че става така. Ще и пуснат хидрофора до средата на кладенеца. Нямам идея за водата от водопровода какво са мислили. Сигурно и нея са мислели да я спускат в кладенеца. :wink:
Е, половин година по-късно тя все още се къпе с канчето и мие чинии и пере на ръка.
То акъла е като женското неразположение. Не ти ли дойде навреме, не го чакай!

ПП На приятел от съседно село още не сме завършили напълно хидрофора, че той все приисква разни допълнителни неща. То не бяха пръскалки, пък капково, пък разни външни постройки. Въпроса е, че системата е пусната и работи. Помпата и цялата разпределителна система е в мазето му. Кладенеца е на 20 м и е 4 метра до водата. Вода има неограничено. Подземна река. До кладенеца има PPR тръби подземно на 80см дълбочина. Всичко останало е полиетилен. Хидрофора е електронен Брио помпата е Метабо. Няма разширителни съдове, няма депозити. Всичко е директно с три размера филтри кранове и програматори за поливане. Супер доволен е, а системата е по-скъпа от онази. Просто въпрос на обстоятелства и възможности.
danko84 - напреднал
шоп написа:
kolcho написа:
питащият в прав текст е заявил, че тегли водата не с помпа, а с " ел. мотор".
Синоними!

има ли помпа без задвижване и може ли да се изпомпва вода само с ел. двигател?!

Поздразбира се, че ел.двигателят е куплиран с помпа. Ако питащият уточни модела на помпата можем да разберем и характеристиката по диаграмата напор/дебит ( H/Q)
Ето това е помпата сондажа е 7-8 метра дълбок:
Прикачен файл:
P10302491.jpg
LazarGanev - "Велик майстор"
MamaMy, защо смяташ, че няма да стане, какво те притеснява? Това с вибрационната помпа си е кощунство спрямо кладенеца. Най-добре си е с помпа в кладенеца. Е, при голяма дълбочина е най-добре помпата да е потапяща, но ако бюджета не стига може обикновена хидрофорна помпа, спусната на 6м от водата. Вярно е, че влагата и скъсява живота, но какво да се прави. Имам десетки изградени хидрофори по този начин и си бачкат. Специално съм говорил със вносители дали е позволен такъв монтаж. Едните забраняват абсолютно, другите казват няма проблем. То е най-лесно да забраниш, но нали трябва да се продава. Един клиент отказа да вземе помпа от мен и донесе да му монтирам от друга марка - негов приятел ги внасял и много ги хвалел. Едва изкара гаранцията и се скапа в кладенеца. Поръча да му монтирам каквато преценя и доста години е с нея. А бе 10-15 години изкарват без проблем затворени в кладенеца. Имам един район, където нямаха водопровод, а си живеят там хората целогодишно. Сега им прекараха вода, но пак ползват от кладенеца.
Така че в случая на Данко помпата си е от години в кладенеца - да и закача един електронен пресостат (флуидконтрол) и въпроса е решен. Като замине помпата се сменя с подходяща и пак така
hidrazin - майстор
danko84 написа:
...Ето това е помпата сондажа е 7-8 метра дълбок...
Забрави за тая помпа. Една читава самозасмукваща с електронен пресостат и никви балони и съдове ако имаш достатъчно дебит.
Това е истината:
MamaMy написа:
Хидрофора е електронен Брио помпата е Метабо. Няма разширителни съдове, няма депозити. Всичко е директно с три размера филтри кранове и програматори за поливане.
:partyman:
dragozow - майстор
MamaMy написа:
Една позната в едно не много близко село ме попита за хидрофор на къщата си защото и там спирали често водата. Всъщност рядко я пускали и то с много ниско налягане. Всеки ден по 4-5 часа само.:-D Не става да се изкъпеш и пералня и миална машина не работят.
В същото време иска и от кладенеца да вади и да си полива. Имала спомен, че баща и имал хидрофор и вадел вода. Явно хората въобще не знаят какво точно значи тая дума и я свързват само с помпа. Помоли ме за мнение. Отидох да видя кладенеца и изненада. 25 метра до водата. Вода вътре 3 метра, но свървала бързо. Значи смукателя чак на дъното. Ми като почетох за помпи и почнах да смятам цени, олеле. Излиза златно. Решението беше да се сложи най-евтиния възможен хидрофор с един депозит 1м3 бидон в мазето. Потопяема (вибрационна) помпа пълни депозита. Поплавък с живачна ампула изключва помпата. Водата от водопровода през един флуид контрол и ел. клапан също изключват помпата. До тук добре, но тя изрева, че много скъпо. Можело само с една помпа. Баща и така вадел като помпата била спусната в кладенеца до средата. Тя си викнала някакви "специалисти" които и казали, че става така. Ще и пуснат хидрофора до средата на кладенеца. Нямам идея за водата от водопровода какво са мислили. Сигурно и нея са мислели да я спускат в кладенеца. :wink:
Е, половин година по-късно тя все още се къпе с канчето и мие чинии и пере на ръка.
То акъла е като женското неразположение. Не ти ли дойде навреме, не го чакай!

ПП На приятел от съседно село още не сме завършили напълно хидрофора, че той все приисква разни допълнителни неща. То не бяха пръскалки, пък капково, пък разни външни постройки. Въпроса е, че системата е пусната и работи. Помпата и цялата разпределителна система е в мазето му. Кладенеца е на 20 м и е 4 метра до водата. Вода има неограничено. Подземна река. До кладенеца има PPR тръби подземно на 80см дълбочина. Всичко останало е полиетилен. Хидрофора е електронен Брио помпата е Метабо. Няма разширителни съдове, няма депозити. Всичко е директно с три размера филтри кранове и програматори за поливане. Супер доволен е, а системата е по-скъпа от онази. Просто въпрос на обстоятелства и възможности.
На жената една сондажна за ~ 350 лв, електронен пресостат, въже, тръби и един хидрофорен съд, някъде около 700 лв трябват. Другия вариант е една голяма с ежектор, защита от сухо, смукател с клапан, тръби и хидрофорен съд, пак толкова пари. Има и евтини решения, но са незавършени, сондажка без защита с ръчно включване и колкото изкара. Има потопяеми хидрофори, но пак само помпата е 450+ лева, от там нататък тръби, монтаж...
zz_stefanov - майстор
Тони Ст. написа:
Да! Но за безплатен отговор и схема,питай в другия форум. Този вече е платен :(.
Не че ми харесва сегашното положение тук, но кой е другия форум ;)
hidrazin - майстор
zz_stefanov написа:
другия форум
:partyman:
шоп - майстор
danko84, снимал си табелата на ел.двигателя 750 вата е и 99% съм сигурен, че модела на помпата е Вида, но кой модел? Предполагам е най-масовата Вида 4, която е с голям дебит, но налягане над 1,5-2 бара няма как да изкараш в хидрофорен режим. Може да станеш разочарован от резултата.

Вземи си самозасмукваща помпа 1000-1200 вата с флуид контрол за 250-300 лв и ще си относително доволен.

Аз бях с такава, но 2-3 пъти годишно се случваше поради различни причини ( най-вече заял филтърен клапан в сондажа, помпата да засмуче въздух и защитата от работа на сухо на флуид контрола да сработи. Много е неприятно да няма вода и мен да ме няма вкъщи. Затова преработих системата и сега няма засечки.

Малко по-скъпо и сложно е:
потопяема винтова помпа 750 вата/2000литра/напор 100 метра китайска за 89 лв
буферен съд 500 литра за 110лв
ел. поплавък за 20 лв
2 бр РС по 50 литра по 50 лв бр ( ще монтирам и трети, който ми е наличен за допълнително намаляване на старт-стоповете.
старият хидрофор 1200 вата/4200литра на час
филтър, кранове и тръби

Сега триетажна къща и двор 1 декар са осигурени с вода за битони нужди и поливане и сметката към Соф. вода е 0 лв :-D

Прикачен файл

SAM_8788.JPG

Прикачен файл

SAM_8787.JPG

Прикачен файл

SAM_8786.JPG

Прикачен файл

SAM_8785.JPG

Прикачен файл

SAM_8784.JPG
p.v.x - майстор
zz_stefanov написа:
Тони Ст. написа:
Да! Но за безплатен отговор и схема,питай в другия форум. Този вече е платен :(.
Напиши на чичко Гугъл следното - Вицове - Намери или сподели решението на проблема си. :-D :lol:

Първия адрес , който ти излезе , и си ти.

:rock:

Тема "Хидрофор към сондаж" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: