• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
шоп - майстор
Begemota написа:
Все пак ако се случи най-лошото и удължителя не успее да се отвърти и счупи какви са алтернативите?
Наемодателя или майстор нает от наемодателя чупи удължителя и си поемат негативите:-)

Нали имате договор? Там пише права и задължения. Информирайте наемодателя и той да вземе решението. Не е нужно да взимате други мерки и да се информирате. Информирайте който трябва.

Горното го пиша от личен опит. Имам апартаменти, които отдавам под наем. Няма да ми е приятно някой намемател без да знае какво прави да ръчка по имота. Някой с опит знае колко да напъне да не се скъса резба!

Чупи-купи.

Иначе при скъсан фитинг има начини за вадене на остатъка според конкретиката. Шабър, квадрат, щестограм, разпробиване, нагряване и т.н. Последното не е конкретно, а по принцип.
Димитър Димов - специалист
[quote="Hoвoceлckи"]Глей с'я, човекът пита във форум "направи си сам". Намирам за редно да му кажем как би могъл. Като попита в адвакатска кантора, евентуално ще му се обяснят правата :idea:
--------
За собствено жилище ШОП-а му е казал начина,а за неговият случай-''как акъл го учи''.Ако се размине само с притягане е добре,но ако се наложи да разбива и се бръкне в джоба,може би ще съжалява че те е послушал теб, а не този от ''адвокатската кантора'' .
kozl - майстор
То зависи от хазяите. Едни ще се заемат, на други нема да им пука.
Begemota Аве докато не се разнищи случая и развиване на удължителя и оглед, кво ще ти помогне гадаенето.
В комплекс в Банско - над 30% от баните с подобен теч от УКБ-тата. Т.е. от същото място като снимката с полипропиленовия фитинг. Подизпълнителя се оправда с високо налягане в банската мрежа. Така беше, отчетохме над 8 бара в комплекса.
Моннтирахме редуцир вентил на входа във водомерната шахта. Лично го настроих за 4 бара. Авариите продължиха на същите места по УКБ-тата. Тогава направих снимки на дефектиралите фитинги (сега ги незнам де съм ги съхранил тези снимки).
Всички протекли фитинги бяха със спукани вложки от пренатягане с много навити кълчища, въпреки, че резбите на ексцентриците не бяха конусни. Но като се намотат плътно повече кълчища и се стяга яко, вложките с резба са под напрежение. И явно не се пукат веднага при навиването, а след време. И така периодично в Банско се появяваха течове.
fbr - майстор
По вероятното е и двата фитинга да са с цилиндрична резба и в такъв случай помага много кълчища или челно уплътнение между полипропиленовия фитинг и удължението.
Begemota - помощник
Благодаря за съветите. Пуснах темата, за да разбера доколко е сериознен проблема и на базата на споделения ви опит да знам какво ме очаква.

Явно най-удачно е да се развие удължителя внимателно и да се завие ако всичко е наред с калчища или тефлонова лента.
Последна промяна от Begemota на вт яну 02, 2018 2:15 pm, променено общо 1 път.
Hoвoceлckи - майстор
Не съм съгласен за многото кълчища. Щом са в повече, просто биват избутвани всичките.
-----------
Begemota написа:
... Искам да ви попитам за мнение ... Не мога да преценя доколко операцията по натягане или развиване на тръбата е безопасна с оглед на това да не стане по-лошо ако се счупи тръбата и остане в извода. Какво бихте препоръчали в дадения случай?
Ами аз отговарям конкретно на питането. Не съм обяснявал защо няма опасност удължението да се счупи при развиване и да остане парче в прехода, тъй като реално няма такава - вложката е бронзова. Не вярвам и да превърти поради разлепване. Все пак препоръчвам да се започне с минимално усилие и внимателно да се наблюдава какво се случва.
Най-после - "който го е страх от врабци, да не сее просо" :)

Паста! Търси първо паста!
chapara - майстор
Удължителите, видно от снимката са никелирани;
Изображение

Развиват се с шестограмен ключ, та се подготви с набор от такива :idea:
Аз лично не виждам смисъла на тези удължители, трябва да е навито направо кранчето, та да не говориме че се полага по стандарт и никелирана гривна

Изображение, която да скрива връзката. Надрасква се мъжката резба, ако не е фабрично накатена. Малко калчища на резбата, та да прозират и в/у тях тефлонова лента. Кранчето се навива на ръка и на финала като започне да натяга само половин оборот с ключ. Проба и ако не тече още една четвърт оборот от теб, за сигурност и всичко приключва единствено с уговорката че някой идиот преди това не е спукал бронзовата вложка в ППР- а. а защо винаги теча е на топлата вода, ами там има нагрявания и изстивания, които подлагат фитинги и части на различни температурни разширения :wink:
С паста съм работил изключително малко, 2-3 пъти и нямам дълготрайни наблюдения.

П.П. Като направиш връзката , пробата я направи с полуотворен кран, да излезне въздуха, който после леко притвори до напълно затваряне, защо?, това е друга тема :wink:
kozl - майстор
Със шестограм (шестостен) се развиват когато действително са необходими удължители и за тръбен ключ няма достъп. В случая на Begemota тръбен ключ е достатъчен.
Обаче видно от неговите снимки никел се не види. Или са омазани или са некакви поцинковани. Но поне изглеждат нови, а това намалява риска от скъсване.
Begemota - помощник
Благодаря за препоръките. И аз мисля, че са поцинковани. Може наистина да се шунтира удължителя и да се навие крана директно.

А иначе има ли начин да се минимизира теча, докато се пристъпи към действие, че започна да се усилва.
kozl - майстор
Аз се сещам само един начин :?
Като се затворят крановете до водомера :sad:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14

Тема "Помощ за ВиК проблем" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: