Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
liusien - специалист
cucovata написа:
Както вече писах това е проблем който преди не съществуваше!Тоест налягането и преди и сега е едно и също!Може би най-доброто в Калофер,тъй като къщата е в ниска точка и когато при другите е спряна водата при нас все още има!Проблема се появи когато направихме кухня и осте една,две бани!Например може ли да е проблем че всичко е вързано последователно?
Не съм специалист, но да те питам - чула ли си, че там дето има движещи се части има и износване? Просто - купете една нова глава за спирателен кран и там където "свири" стария кран, подменете главата! 99% съм сигурен, че проблема ще е до тук! Има една приказка - хвали старото, използвай новото! Сещаш ли се? А пристройката... просто съвпадение като е почнал проблема. Не е лошо да пишеш проблема отстранен ли е... :roll:
ciryl - напреднал
Здравей,
Водопроводните тръби са за смяна!
piron45 - майстор
Ето ви малко подробности по темата дано стане по ясно

Кавитацията е резултат от мигновеното образуване на газови мехури във флуида, което се дължи на увеличаването на скоростта му в мястото на стесняване на потока. Нарастването на скоростта е последвано от рязко понижаване на налягането на флуида след стеснението. Движението на флуида след стеснението води до възстановяване на стойността на налягането, което предизвиква спукване на газовите мехури. Освободената енергия резултира в появата на вибрации, шум и издълбаване на язви по вътрешните повърхности на вентила и тръбопровода.

Често инженерите са изправени пред важния въпрос - когато се избира регулиращ вентил, кое е по-важно - налягането или скоростта на флуида през регулиращия му орган. Въпреки че изходящата скорост на флуида трябва да бъде отчетена при избора на регулиращ вентил, това няма да опише изцяло физическия феномен, който се случва вътре в него.
Тъй като при всички регулиращи вентили се наблюдава възстановяване на налягането (поради така нареченото ударно налягане), то крайното налягане по посока на потока обикновено е по-високо от статичното налягане в мястото на стеснението.

Експериментално е установено, че параболичният клапан при еднакви съотношения на налягането показва най-големи стойности на акустично налягане. На въздействието на кавитацията е подложена цялата регулираща повърхност и уплътнителните повърхности на клапана и седлото на вентила. Клапанът с прорези показва по-ниски стойности на шума. Регулиращите и уплътнителни повърхности на тези клапани са относително по-добре защитени.
Клапанът с отвори показва най-ниски стойности на шума. Уплътнителните му повърхности не са изложени на въздействието на кавитацията, а регулиращите повърхности са сравнително нечуствителни спрямо въздействието й. Но е важно да се спази посоката на протичане на флуида - навътре към клапана, с цел заглушаване на шума.

ПП. Посъкратих я малко, да не изнервям четящите.
Последна промяна от piron45 на чет юли 16, 2009 9:50 am, променено общо 2 пъти.
liusien - специалист
piron45 написа:
Ето ви малко подробности по темата дано стане по ясно

Кавитация при регулираща арматура...................................
Приятелю, извини ме мен - неукия, но... дисертация ли пишеш? :shock: Пиши с няколко прости думи според теб какъв може да е проблема, ма тоя роман... :idea:
LazarGanev - "Велик майстор"
Не смятам, че пише, просто копи-пейства :-D
zvetomil - специалист
Кавитацията е проблем основно в тецове където се работи с големи налягания и дебити.Това в случая вероятно е пак кавитация.Предизвикана от стеснение при слепването на тръбите.Ако е от спирателен кран би се получила само от едно място а не при пускане на която и да е точка на разход.Според мен при някоя от споиките е стеснено.Американеца като викне водопроводчика му вика има тръбъл,което се превежда като проблем.
piron45 - майстор
LazarGanev написа:
Не смятам, че пише, просто копи-пейства :-D
Прав си, хвана ме :lol: Май прекалих, това са неща от статия която бях писал преди години и сега ме домързя да пиша и ги прехвърлих тук. Сори ако съм натъжил някого.
Но проблема с музикалността на тръбите си е този в основни линии.
LazarGanev - "Велик майстор"
Щом са твои нещата - няма лошо, статията е добра, но е по-скоро за специализирано списание или форум. На читателите тук ще е в повечето случаи неясна и скучна.
pet.kan - специалист
При мен шумът се получи само за топлата вода. Най-вероятно след като смених възвратно-предпазния клапан на бойлера и сложих нова гъвкава връзка. Обвиних главите (кеклите), които бяха поостарели и ги смених с нови , също "безконечни" - резултат : още по-музикален. Следваха още проби с части от "стария материал", но нищо съществено не се промени. Решението за шума намерих - малко скъпо, но вече не досажда-керамични глави. но си остана леката вибрация на входящата тръба на бойлера (поне там я усещам) и много слаб брум при пускане на малък дебит на топлата вода.
Смених още веднъж клапана - за съжаление същата конструкция, защото от старите вече няма, та и резултатът остана същия.
За "успокоени" чувам, че и на съседите се получава подобен ефект.
Какво ти успокоение - чува се нощем :(
mehanika - напреднал
смени централния кран със сферичен намазан със свинска мас или шибърен месинг

Тема "Свири цялата система при пускане на водата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: