• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
ciryl - напреднал
Здравей,
Прочети наредба № 4 от 14 септември 2004 г. за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи. Тебе те касае чл.7
ал.3 от наредбата, но има и други неща които трябва да знаем!
blue_g - специалист
Колега, до къде стигна с водата... :?

В момента съм на същия хал. Имам урегулиран гол парцел и централното ВИК е на 50 метра от парцела. Ще ми трябва вода за да мога поне тази година градинка да отгледам. Звъня на шефа в местното ВИК и ми казва следното: Иска молба, скица на парцела, проект и водомер. Казах му че нямам проект и че ми трябва само за поливане. Тогава смени тона, и изтреля: 400лв труд и 150лв материали, които включват водомер, тръба и спирателен кран. А изкопните дейности да си ги организирам сам. Е тогава, отклонението мое ли си остава...какво правим, как ще се узакони...Дали ако ми направят проект ще ми дойде по изгодно...Какво ще ме посъветвате..
Каналски - специалист
blue_g, говориш за местни практики и порядки! Навсякъде по различен начин спекулират с хората. Но винаги се плаща, нещо!
На практика най-масовият вариант, при равносметка се оказва че просто местните водопроводчици + началник на района отклоняват средства от такси към самото ВиК. Естествено риска да се получи двойно плащане е голям. Ако след направата на водопроводно отклонение, ти заведет водомера на отчет и си имаш клиентски номер ... си чист пред ВиК, отчитат и плащаш. Ако някой някога реши да ревизира , разни разрешителни и пр. може да се окаже че не си изряден.
Относно копането по улиците ... е това си е проблем , че нямаш право да копеш когато си искаш и където си искаш, но това е проблем с Общината.
Аз разбирам, че всъщност най те вълнуват Парите май, ами няма как да избегнеш плащане на материали и на работата по дупчене на тръбата. Ако може тихомълком да избегнеш такси за включване, разни гаранции за разкопаване и парите за хартията с печати ... това ще ти е Кяра. Ако може точно да разбереш колко ще ти струват предишните работи , може да решиш да не ги спестяваш.
Не се напъвай за собственост върху 50м тръба, няма да получиш документ за собственост , ни то пък ще подписваш декларации за отказване от собственост ... т.е. Ничие е , ама по Закон трябва да се поддържа и експлоатира от ВиК до твоят имот.
Важно !
Не мога да цитирам точно текстове в нормативната уредба, но не може спокойно да се разхождаш и да разправяш, че ще поливаш градината от уличният водопровод! Има си разни особеностти при тълкуването на понятието водоснабдяване и за какво! Довода "ама аз си плащам" в повечето случаи е неприемлив ...
ciryl - напреднал
Здравей,
Трябва да имаш проек за изграждане на водопроводно отклонение
към имота ти. Този проект трябва да се одобри от ВиК дружеството,
което снабдява селото, като разходите по проекта са за твоя сметка. След като имаш одобрен проект за твоя сметка е и изграждането на водомерната шахта. След като всичко това е готово, ВиК дружеството
за негова сметка те свързва от уличния водопровод до водомерната
шахта като ти поставя и водомера.
blue_g - специалист
здравейте,
благодаря за изчерпателните отговори :)

Каналски, защо да не раправям че водата е за поливни нужди. Там където е имота си е село. Всички за това я ползват. Плюс това е варовита и никой не я ползва за пиене. Преди селото има чешма с минерална вода и всички си точат за пиене.
За изграждането, разбира се, каквото е необходимо от моя страна ще го поема. Но има друго нещо. До мен има празен парцел който се продава. Някой ден ще има нов собственик. Попитах ВИК, ако до мен съседа пожелае да ползва вода, към моя водопровод ли ще го закачи или ще си копае на ново. Естествено, ще го закачат към водопроода за който съм заплатил, защото по документи, ще се води на ВИК. Не издребнявам, не че ще имам нещо против, но ВИК си узаконяват мрежата на чужд гръб. Не ми харесва тази практика. Ако трябва ще си изготвя проект, но защо винаги, независимо дали е ВИК или енерго, все с подкупи да го караме....Разбираш ли, дразни ме подобна практика...
Последна промяна от blue_g на чет фев 04, 2010 9:15 pm, променено общо 2 пъти.
blue_g - специалист
здравейте,
благодаря за изчерпателните отговори :)

Каналски, какво защо да не раправям че водата е за поливни нужди. Там където е имота си е село. Всички за това я ползват. Плюс това е варовита и никой не я ползва за пиене. Преди селото има чешма с минерална вода и всички си точат за пиене.
За изграждането, разбира се, каквото е необходимо от моя страна ще го поема. Но има дуго нещо. До мен има празен парцел който се продава. Някой ден ще има нов собственик. Попитах ВИК, ако до мен съседа пожелае да ползва вода, към моя водопровод ли ще го закачи или ще си копае на ново. Естествено, ще го закачат към водопроода за който съм заплатил, защото по документи, ще се води на ВИК. Не издребнявам, не че ще имам нещо против, но ВИК си узаконяват мрежата на чужд гръб. Не ми харесва тази практика. Ако трябва ще си изготвя проект, но защо винаги, независимо дали е ВИК или енерго, все с подкупи да го караме....Разбираш ли, дразни ме подобна практика...
Каналски - специалист
Извън темата !
Пишеш това :
blue_g написа:
Разбираш ли, дразни ме подобна практика...
А преди него :
blue_g написа:
Каналски, какво защо да не раправям че водата е за поливни нужди. Там където е имота си е село. Всички за това я ползват. Плюс това е варовита и никой не я ползва за пиене. Преди селото има чешма с минерална вода и всички си точат за пиене.
Не е .... не е добре казано ! Криво разбрана работа ! Двойни стандарти/както му е угодно. Нямаш право да се оплакваш ... защото след едно наспиване е вероятно да заемеш обратната позиция. Не искам да те Обидя, това си е положението, такъв е материала.
  • 1
  • 2

Тема "Прекарване на питеина вода в имот" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: