• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
bisoft - специалист
Мислил съм и в/у вариант долу откъм отливната страна, където помпата засмуква, да сложа някакъв тензо или пиезо датчик за водно налягане или нещо подобно, но достатъчно чувствителен, в магазините за водни инсталации в Пловдив обаче не можах да намеря такъв.
При max.воден стълб 118см, долу налягането ще е 0,1157 bar ; а при 20см воден стълб - 0,0196bar (1mH2O = 0,0981). И ако се съди по науката налягането в/у датчика ще е право пропорционално на височината на водния стълб, което е много задоволително! Не знам само дали като се включи помпата няма да се получат някои "аномалии" или/и претоварвания, но пък аз имам и там възвратен клапан. Тъй като имам електр.пресостат след това помпата ми (тя е самозасмукващa H=45m/600W) в състояние на покой е с налягане не по-голямо от това на височината на водния стълб в резервоара ?!
Някой знае ли къде мога да намеря такъв датчик за налягане до около 0,15bar работна чувствителност ?
Бисер
Каналски - специалист
не се зачетох много в темата :(
Но я виж тези неща, може да има нещо интересно :
http://www.ayvaz.com/urunseviyeframeEn.html
Турски са и май са ни по джоба...
bisoft - специалист
Каналски :
http://www.ayvaz.com/urunseviyeframeEn.html
Турски са и май са ни по джоба...

ОТГОВОР :
... макар там всичко е на турски, но има и английски де ... повечето сензори са за над 10bar, но пък още една идея от някои сензори AU22, EG11 : на лента с херкони, вертикално разположени в бидона, може да се постави поплавък във вид на топка с малък магнит, който да ги обхойда; топката разбира се трябва да може да носи магнитчето ?! Херконите ще издържат под вода, разбира се при такива малки налягания 0,15bar ...
Много Благодаря !!!
Бисер
gandonov - специалист
Аз съм за простите и надеждни решения.

Доколкото разбирам, ти искаш само да имаш информация за нивото, а не да "автоматизираш" пълненето на бидона.
Та, както ти писа Стефан:
Стефан написа:
... Но си направи и "нивомерно стъкло". ...
Най-простото решение е да сложиш тройник и 2м прозрачен маркуч. Маркуча го връзваш вертикално към бидона.
Нивото на водата в маркуча показва нивото на водата в бидона. Действа на принципа на скачените съдове. Абсолютно надеждно и безотказно.
Каналски - специалист
bisoft написа:
...
E, има и руски ! -> http://www.ayvaz.com/urunseviyeframeRus.html
Да , дават им, че издържат на голямо налягане, т.е. че могат да се ползват напримерно във хидрофорни съдове, но това не значи че няма да може да се ползват и при системи без налягане.
MG 33 е най-весел. Проблема на най-старият от вариантите със стъклена/прозрачна тръбичка е че по някое време малко трудно почва да се вижда ... но със сигурност е най-евтин вариант.
bisoft - специалист
gandonov :
Най-простото решение е да сложиш тройник и 2м прозрачен маркуч. Маркуча го връзваш вертикално към бидона.
Нивото на водата в маркуча показва нивото на водата в бидона. Действа на принципа на скачените съдове. Абсолютно надеждно и безотказно.

ОТГОВОР :
Сигурно това е имал предвид и Стефан. Наистина много просто решение - скачени съдове, днес го видях на един резервоар на пароцентрала в шивашка фирма; немско решение от 70-те години - надеждно, да.
Искаше ми се да е на някакъв електронен принцип по причина на това, че мога да прекарам сигнала далече от бидона.
Направих малка къщичка за хидростанцията в задната част на двора зад вилата и за се информирам за състоянието на бидона, трябва да обикалям през верандата, покрай алеята и барбекюто и чак отзад ... а с електронни датчици ще прекарам кабелен шлейф дълъг 5-6 м през стената направо в къщата, но това разбира се си е мой проблем.
При скачените съдове, трябва ли да се затвори отгоре отворът към бидона (виж картинката) ?
Благодаря за информацията !
Бисер

Прикачен файл

Bidon_VSt.jpg
Bidon_VSt.jpg (36.58 KиБ) Видяна 6623 пъти
bisoft - специалист
Каналски :
MG 33 е най-весел. Проблема на най-старият от вариантите със стъклена/прозрачна тръбичка е че по някое време малко трудно почва да се вижда ... но със сигурност е най-евтин вариант.

ОТГОВОР :
Е на руски е още по-ясно ... да MG 33 е интересно магнитно решение, макар че те не обесняват много, интересно какви са тези "подушечки" (възглавнички) ? и къде е поплавъка вътре в тази колба ли ? Тогава това си е онова старо решение за което говореше Стефан, малко модифицирано разбира се ? Но наистина е добро !!! И има възможност да се "електронизира" ?!
Бисер

Прикачен файл

MG-33.jpg
MG-33.jpg (95.6 KиБ) Видяна 6618 пъти
Стефан - майстор
Разбира се, че е възможно да се измислят какви ли не системи за контрол и регулиране. С датчици, нивомери, и всякакви КИП заигравки. Но необходими ли са?
bisoft - специалист
Стефане,
Може би е необходимо някой път да намериш по-доброто и рационално решение. Аз го изпитах на собствен гръб ?! Дядото, който живее на вилата ме посрещна тази неделя с 1/3 вода в бидона, а аз идвам с 2 коли с 9 човека да пирувам 2 дена, без гаранция, че ще пуснат водата през weekend-a?! Изпитвал съм го на собствен ... аз даже бих искал да си направя и датчик за наличие на налягане в инсталацията, защото той (дядото) се забравя и без да знае дали има вода в централната инсталация полива безразборно ?! Но това са си мои проблеми. Този въпрос ще го разреша с прост мех.пресостат с понижен хистерезис 0,5-1,5 bar и с червен светодиод ще го информирам за ЛИПСА НА ВОДА в центр.инсталация, моя проблем сега е същото да направя с бидона, но градуирано в % поне ... така че сигурно има някакъв смисъл да знам от разстояние във вилата състоянието на бидона, поне за мен е важно ... Все пак много благодаря за вниманието и съветите ...
Бисер
8180 - майстор
bisoft,
Ако не те обижда или разсмива, защо пък не:
Поплавък, корда, 3-4 ролки, дупка в стената/дограмата на дядото (да е жив и здрав да полива салатката), подходяща противотежест, скала на стената в %, литри, цветове и др. по избор. :)

Дори може да му е по-интересно от светодиодите.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Как да измервам съдържанието на бидон 750л." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: