Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
mirk - майстор
Всезнаещия Google ме хвърли в такова недоумение. Според него и твърдата пяна и мекия дунапрен са все пенополиуретан :roll:

Ей тая гъба е също пенополиуретан http://www.kovafoam.com/bg/products.html

От ровене цял ден в интернет стигам до убеждението че за изолация на тръби се ползва полиуретан във вид на пяна.
8180 - майстор
Мирк,
Обърнах ти внимание по-горе, че изолацията НЕ ТОПЛИ - само забавя изстиването на "затоплената" от течащата вода тръба. Ако дълго не се ползва, все ще изстине - кога не знам, но сигурно може да се сметне.
От там ще излезе колко и каква изолация ще трябва примерно за 1 нощ/ седмица при минусови темп.
Има го и моментът, че тази изолация ще пречи на тръбата да се затопля при плюсови темп. през деня. Така май и не каза това за къща/вила ли е.

Стара практика е да се оставят критични тръби с постоянна циркулация.
vpa - специалист
rulom написа:
Ама, аз се шегувах за варианта с подовото, просто така ми дойде на момента :lol:
Иначе, не вярвам толкова да са зле нещата, че тръбата да върви външно, едва ли не до мивката в кухнята :cool:
...
Тръбата ми вървеше: подземно, влиза в къщата на първи етаж и вкопана в стената минава нагоре за втори етаж, НО един ден имаше ремонт и тази тръба мина външно. От земята се вдига 260см след това по един ламаринен навес 300см и влиза в кухнята ми. Така че :-D
А за варианта с подовото си е решение. Има изпълнени обекти по този начин. Има си "автоматика" която непозволява загряване на водата до висока температура.
mirk - майстор
8180 написа:
Има го и моментът, че тази изолация ще пречи на тръбата да се затопля при плюсови темп. през деня. Така май и не каза това за къща/вила ли е.

Стара практика е да се оставят критични тръби с постоянна циркулация.
Казах че е за къща. По точно за банята и циркулацията ще е постоянна колкото е постоянна циркулацията в една баня ползвана от 4 човека в момента. А големия размер на тръбата ф32 е защото има переспектива за още две бани и една кухня. Тогава няма да има проблем с циркулацията.

Между другото виждал съм такава полиетиленова тръба която се ползва на открито и за 7- 8 години както е сложена без каквато и да е изолация до сега не е замръзнала. Явно такива тръби замръзват доста по-трудно.

А иначе че може да се сметне истиването на многослойна стена може, но ако имаш топлините параметри на изолацията която се слага. А в магазина в който питах не знаят точно от какъв материал са направени готовите изолационни ръкави, а камоли да знаят колко им е коефицента на топлопроводност :-D
sian - специалист
---Здравейте,защо не сложите под изолацията саморегулиращ се нагревателен кабел,мощноста му е около 5-7 W за линеен метър .Може да се комбинира с някакво реле време ,например 5мин.работи /5мин. почива...
bonjyr89 - специалист
Моето предложение е да се сложи готова изолация от стъклена вата и алуминиево покритие доста е дебела (100мм за ф32) но ефекта е супер.Продават се готови изработени само трябва да се нанижат на тръбата.
Иначе в насока подово ... на Бриколаж има добри предложения за подово на улуци и електроника за управлението му.
Georgy Porgy - помощник
Здравейте

Големите студове тези дни ни сблъскаха с проблем който небяхме забелязали до сега,,,

Става дума за нова кооперация , където единият щранг на ВиК инсталацията минава по тавана на тунел водещ към външни парко-места в задният двор.

Тунела е разположен север/юг а това тука (във Варна) означава сериозно въздушно течение през цялата година.

Строителя твърди че тръбата (пп) виси на скоби от тавана като около нея е увита дебела изолационна лента. Всичко това е положено в един 'куфар' от изолационни плоскости като празнините са запълнени с вата.

Външно куфара е измазан с фасадна мазилка.

За съжаление това не попречи водата за замръзне .

Сега умуваме как да оправим положението , така че след като размразим тръбата (предполагам с бренер) да направин някакяви по-съществени подобрения за да не се повтаря този проблем.

прочетох в няколко поста предложението за PU пяна (както е в бойлерите) но се двоумя дали дане заложим на подгряване по цялата дължина с проводник за подово. Управлението на подгрева може да се изясни в последствие.

Някой има ли опит с подобна ситуация ??
Каналски - специалист
Пак си знам моето ... :)
Ето два "рекламни" линка:
http://www.installpipe.com/bg/about-us.php
http://www.rehau.bg/419E2405DA30F8A9C12 ... 0F81.shtml
и пр.
Ако изолацията е с достатъчна дебелина и качествено напълнена и няма разни незатворени места .... епа да не сме на някой от полюсите!
mitaka_vk - специалист
Ако имаше и потребление от тръбата...

Тема "Изолация на външна тръба" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: