Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
tinalex - специалист
Тази от 750вт би трябвало да стане.А колко струва?Аз бях сложил електронен пресостат,но не издържа на резките падове на напрежението и изгоря.
peterstamov - специалист
736 лв. е. Тя помпата май си е комплект с пресостат.
Значи 5 кубикова е. Това на снимката какво означават тези '"H"" - нещо в метри на височина или дължина е?

Някой да има впечатление от Wilo-MultiPress FMP (HMP) - за нея пише "Безшумна при работа. Безшумн благодарение на многостъпалната конструкция" има 3 модела с различни характеристики, а цениет са от 380-489лв.

Wilo-MultiPress FMP (HMP)

A тези Wilo-MultiCargo-пак пише че са безшумни?
tinalex - специалист
Това е височина в метри воден стълб.Ти ще я ползваш образно казано при "височина" от 28 до 36 метра.
peterstamov - специалист
Двата модела, които разглеждам на WILO - MP и MC - за първите пише нормалнозасмукващи а за втрите самозасмукващи. За вторите освен, че се самообезвъздушават каква е разликата и приложението? Тоест при моя сондаж мога ли да ползвам и двата варианта (не едновременно), защото някъде четох, че нормалнозасмукващите са само за увеличаване на налягането, а самозасмукващите са за сондажи като моя. Вярно ли е това?
LazarGanev - "Велик майстор"
Можеш да ползваш и двата вида, но самозасмукваща е по-добре - няма да се налага обезвъздушаване, ако изтърве възвратната клапа на смукателя.
pavelari - майстор
peterstamov написа:
736 лв. е. Тя помпата май си е комплект с пресостат.
Значи 5 кубикова е. Това на снимката какво означават тези '"H"" - нещо в метри на височина или дължина е?

Някой да има впечатление от Wilo-MultiPress FMP (HMP) - за нея пише "Безшумна при работа. Безшумн благодарение на многостъпалната конструкция" има 3 модела с различни характеристики, а цениет са от 380-489лв.

Wilo-MultiPress FMP (HMP)

A тези Wilo-MultiCargo-пак пише че са безшумни?
Като цяло добре си се ориентирал. FMP - това е помпа с флуид контроол - т.е. електронен пресостат а HMP - си е обикновен хидрофор с пресостат. МР е типа на помпата Multipress, има и MC MultiCargo. Тези помпи имат едно много интересна за теб особеност - засмукват до 8м или с една дума си на РЪБА. Може да работят ама може и да не работят. Самозасмукващата помпа може би ще има по-добър резултат.

Колкото до характеристиките - те представляват зависимостта на дебита от налягането. Примерните работни точки на помпата е желателно да са в очертания диапазон. Ако обърнем внимание на синята точка например - това означава, че модел 303, при височина 23 м ще изкара 2 кубика за час. При положение, че сме на височина 5 метра и имаме още около 10 метра загуби - т.е. 1.5 атм до 2.3 има нужда да ограничим помпата с кранчето за което попитах и да симулираме още 8 метра височина като леко се притвори. При това упражнение е желателно да има манометър за да следим къде сме - манометъра е между помпата и крана за ограничаване на кота 0.
По този начин вкарваме помпата в характеристика и я разтоварваме по ток - и няма да изгори!!
Или иначе казано избираме си помпа, която около или в средата на характеристиката си има желания от нас дебит и после с кран я правим на нужното и налягане - т.е и очаквания дебит.

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (16.07 KиБ) Видяна 7285 пъти
peterstamov - специалист
Така, доста трябва да го обмисля, за да го схвана. :) Имам време.
Сондажа ми е набит на 8.50 метра, но има воден стълб около 4 метра. Това значи ли, че помпата засмуква от 4,5 метра. Последно като разгледах помпите на Вило MP серията, не я дават да засмуква въобще и има --- вместо метри. В следствие на това варианта MultiCargo MC е това което е подходящо. Остана да избера точния модел и крайното заключение -до колко е безшумна? Имаш ли някакво впечатление от самата помпа?
Поздрави!
pavelari - майстор
Намяш проблеми със засмукването с МС на 100& при това положение.
http://www.wilo.de/cps/rde/xchg/bg-bg/l ... sl/987.htm
Помпа МС 604 даже се продава с балон 50л като НМС 604
По въпроса за шума обаче не мога да преценя до колко ще с чува. Тихи са, но по-добре ще е някоя от малките помпи... Колко кубика на час или колко литра в секунда те устройват. Има и Jet помпи, както и 304,305 серии, които са по-малки и доста по- тихи.
http://adara-bg.com/privates/cont.htm
търсищ Ицо - ще ти предложи точно каквото трябва и то на много добра цена. Мисля, че работи с грундфос.
Каналски - специалист
peterstamov написа:
Сондажа ми е набит на 8.50 метра, но има воден стълб около 4 метра. Това значи ли, че помпата засмуква от 4,5 метра.
Eeee, най-после си каза :)
Трябва да кажеш и до къде ти е потопен смукателят и какво има накраят. И като почне да работи помпата колко пада водното ниво , не е лесно да се разбере.
Разбираш ли, на мен ми е "влезнала муха", че понеже няма безкрайно шумни помпи, при Теб има някаква "работа на границата" и от там да се получават вибрации/шумове. Примерно малък диаметър сондаж, плитко потопен смукател , като тръгва помпата работи с голям дебит (голям дебит защото) и ... и ...
Например ако в "изпразнено състояние" в хирофорният съд въздуха е напомпен на 2atm т.е. ~ 20mH2O зависи и на колко е нагласено да се включва помпата ... помпата почва да работи по характеристиката от 20-то (или при колкото е нагласено да се включи) на горе.
Повечето помпи имат и "смукателна височина", производителите в масовото представяните данни си я спестяват защото там числата са малки, но все пак дава представа за зависимостта между дебит и дълбочина на засмукване.
Последна промяна от Каналски на вт ное 03, 2009 10:03 am, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
По повод на това, което каза Каналски - пробвай да сложиш един кран на изхода на помпата и да го притваряш - напорната помпа си иска натоварване на изхода за да влезе в режим. като влезе в режим се успокоява и утихва. Не се страхувай от повреди - колкото повече затваряш крана на изхода, толкова по-добре за помпата (, трябва да оставиш поне малко циркулация за охлаждане поне)

Тема "Проблем с шумен хидрофор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: