• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Милен - майстор
Значи до сега съм ползвал само от разглобяемите :) с по две гумички за тръбата и щуцера от въпросния неизвестен тип oSc :? .Само последния път ми пробутаха един с по една гумичка и точно това менте (не му помня марката) протече.

Означава ли, че щом не-разглобяемите имат само една сглобка уплътнена с О-пръстени са по надеждни и за предпочитане за използване при инсталации които няма да се коригират повече.
zandor - специалист
Няма проблем да се направи водопровод от полиетилен 20..колена тям няма!!!
zandor написа:
Няма проблем да се направи водопровод от полиетилен 20..колена тям няма!!!

То колена си има,можеш от тръбата да свиеш вместо коляно,но трябва да има място,радиуса е голям,не можеш да го направиш до стената.
Добър избор за мен беше Нибко,много лесно става само с лепило и може всеки сам да си го направи вкъщи
naskov - майстор
Милен написа:
Означава ли, че щом не-разглобяемите имат само една сглобка уплътнена с О-пръстени са по надеждни и за предпочитане за използване при инсталации които няма да се коригират повече.
Не, не означава. Различните марки имат различен брой пръстени независимо дали са разглобяеми или неразглобяеми. Ако е китайска или турска марка бягай далече. И два пръстена да имат след време губят еластичността си и протичат
Милен - майстор
Я ми кажи OSC и termolux какви марки са. Първите са с по два пръстена вторите с по един и видимо отливката е по груба.
pif4o - специалист
А гледам има едни тръби на Нипко маи бяха или нещо такова, те нито се нагряват нито се завиват разни холендри, само с лепило се лепкат и до там. Някъкво мнение ?
Spokoiniq - майстор
Идеални са, особено ако нямаш поялник.Лесно , бързо, не трябва да мислиш дали ще успееш да вкараш главата на поялника в ъгъл и т.н.В 5 мои апартамента имам такава инсталация и съм монтирал на около 30.
pif4o - специалист
Spokoiniq написа:
Идеални са, особено ако нямаш поялник.Лесно , бързо, не трябва да мислиш дали ще успееш да вкараш главата на поялника в ъгъл и т.н.В 5 мои апартамента имам такава инсталация и съм монтирал на около 30.
Предполагам, нямат проблем с топлата вода? За тях ме светнаха масторите дето шпакловаха у нас ама нали съм верен на форума викам чакаи да се допитам до моите хора те знаят наи добре, кое няма да ме наводни някои ден, че мани не мога да плувам по гръб ако се напълни стаята до де спя....... :-D
Spokoiniq - майстор
Не, няма проблем.А и вносителя е в Пловдив, доколкото помня, та си на далавера :)
Biso - специалист
Нямам никакви проблеми със системата на Нибко десетина години вече. Много лесно и удобно се работи. Мажат се с лепило на ацетонова основа тръбата и фитинга и с леко завъртане се вкарват, докато стигнат до края и изплюе лепилото леко по ръбовете. Преди това се почистват с друг химикал, които и размеква повърхностния слой. Тогава си ги правих сам, след като само веднъж гледах как се прави и ме "светнаха" за тази система.
Имам изградени десетина бани по този начин, че и на мои роднини също.
Един път при тях при монтажа на някаква санитария и пробиване на отвор 6мм свредлото засегнало тръбата и шурнала вода. Викнаха ме по спешност (щото съм им под ръка :-D ) и с леко изчукване на плочката се стигна до пробитата тръба. Напластяването с дебел слой лепило на няколко ръце в дупката оправи проблема и след няколко часа пак имаха вода.

Тръбите за топлата вода са по-тънки и се различават!!! Жълтеникави са на цвят. Не става с тръбите за студена вода да се прави инсталация за топлата!!!
Единствено не знам колко е дълъг срока им на експлоатация, но предполагам поне 20г. няма да има никакъв проблем.
  • 1
  • 2

Тема "Малко водопровод в къщи, събирам съвети :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: