• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
mitaka_vk - специалист
Аз само да попитам, повърхностни или подпочвени води се иска да се премахнат? Че дренажа си е основно за подпочвени води.
Другото което да вметна увиването на дренажната тръба /така се нарича перфорираната тръба/ с геотекстил не е добро решение защото геотекстила се запушва за много кратък период и тръбата спира да действа. По добрия начин е да се увива с геотекстила дренажната призма. За дълбочина на дренажа не по малко от 80 см за да работи качествено дренажната призма и да не замръзва тръбата в почвата.

ПП Теодолитът е предназначен за измерване на хоризонтални и вертикални ъгли, малко по сложно устройство е, затова бих им препоръчалда ползват нивелир, по лесен е за работа.
hygro - майстор
mitaka_vk написа:
Аз само да попитам, повърхностни или подпочвени води се иска да се премахнат? Че дренажа си е основно за подпочвени води.
Не е точно така - това си е обикновен мелиоративен дренаж, който най-често се намира над нивото на подпочвените води и служи да предотврати акумулирането на дъждовни води в почвения слой.
mitaka_vk написа:
Другото което да вметна увиването на дренажната тръба /така се нарича перфорираната тръба/ с геотекстил не е добро решение защото геотекстила се запушва за много кратък период и тръбата спира да действа. По добрия начин е да се увива с геотекстила дренажната призма.
Абсолютно съм съгласен с теб. В случай, че дренажът се прави на ръка и има хора, които са работили с геотекстил, това е по-добро решение. Тръбите за мелиоративни дренажи са покрити с геотекстил, защото се полагат машинно и този компромис няма как да бъде избегнат. Ако ние изработваме дренажа, със сигурност ще поставим геотекстила между почвата и призмата, на в случая препоръчвам обвити тръби, защото хората, ако нямат опит, ще си спестят поне този проблем. Виждал съм положен намачкан и накъсан като Самарското знаме текстил, та по-лошия вариант може понякога да е по-добрия :wink:
mitaka_vk - специалист
Е па и аз съм виждал как се навива геотекстил на дренажната тръба и ефекта не беше от най приятните. Най вероятно ще се прави на ръка дренажа направо да минат на различни фракции които да филтрират вместо геотекстила :-D. За мен най добрия вариант е да се постави геотекстил около призмата или по точно по стените на изкопа и да се положи внимателно дренажния камък. А пък ако е само за повърхностни води може да се направи и решетка, ако се направи както трябва става доста ефектно в зеленината на терена.
mitaka_vk написа:

Другото което да вметна увиването на дренажната тръба /така се нарича перфорираната тръба/ с геотекстил не е добро решение защото геотекстила се запушва за много кратък период и тръбата спира да действа.

Извинете ме , но ми предстой да правя дренаж 27 м. дължина ( на буква Г ) на 1.50 м. дълбочина и майстора каза, че най- хубавото и съвременно решение е с такава тръба с геотексил, а какво излиза, че не е прав.И навсякъде съм чела , че се прави с такава тръба.
Казвайте докато е време да го сменявам.
И да попитам 2 400 лева ще ми струва всичко материали и труд. Как ви се вижда сумата за направата на дренажа - нормална- или завишена? (ще се копае с мини багер).
hygro - майстор
Митака е прав. Облицованата с геотекстил тръба се използва при машинно полагане или за по-лесно от аджамии, но има по-кратък експлоатационен срок. Нека ти облицоват изкопа с геотекстила и насипят чакъла в него - при такова полагане дренажът трябва да остане работоспособен поне 30-тина години.

А цената... Може да е ниска, може да е висока - зависи какво включва, какви са шахтите, какво е заустването, къде ще се депонира и т.н. Ако дренажът се изпълнява както трябва, цената изглежда кризисна :)
Да разбирам под "кризистна", че е добра ли?
Шахти няма да има защото и в двете посоки има голям наклон където ще се поставят тръби и ще се отведат в уличната канализационна-дъждовна шахта.

Аз исках Вие да ми го правите, ама от ваща фирма по тел. на третия разговор -(след два предварители много любезни и разговорчиви-) когато вече трябваше да уточниме ден за оглед , явно друг служител, защото казвайки му местонахождението на обекта не се сещаше- "хладно" ме отклони- отказа. :?: Но пък и сигурно цената нямаше да е "кризистна". :yawinkle:
А иначе Вие сте ми много симпатичен от Вас научих много и сигурно първите ми разговори са били с Вас.
Благодаря
  • 1
  • 2

Тема "Много вода в селския двор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: