• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Каналски - специалист
NeoBoss написа:
все пак функцията която търсим е като врътнем кранчето , помпата да се включи и като го врътнме пак да спре... и ако няма вода във системата да не се включва помпата... това са функции те които търсим със какво пресостата ги върши по добре ?
- управление на помпата по налягане -> Пресостат или някакъв датчик за налягане ;
- управление на помпата при протичане на вода -> датчик за Поток/Дебит , може даже и Водомер с импулсен изход.

Напрактика е Комплексно ... кое от къде влиза и излиза си е предмет на техническо решение.
Пак повтарям. че като чета отгоре-отгоре аз не разбирам какво пишеш, трябва специално да Вникна и да чета по няколко пъти :)
Виж Другите са по-ориентирани :)
А всъщност функцията която търсим е "врътнем кранчето" -> текне вода с нормален дебит 0,1-0,5 l/s
NeoBoss - специалист
сега виждам защо е е толкова объркващо ... просто като не съм дал цялата система неможе да ме разберете правилно. та давам линк на цялата схема , къде са мивките и другите работи. Със въпросителна 2 съм белязал мястото което е логично да се ползва за свързване на хидрофор ,там е шахтата със водомера. Но поради това че е малка, няма ток а и се е случвало напролет да я намирам пълна с вода. Е леко казано невъзможно там да се сложи ток , помпи , резервоари и т.н.

Затова ми се иска да я сложа там където е резервоара. Но за да работи по познатите ни схеми хидрофор с резервоар пълнен от водопровод, трябва да пусна тръба от водомера до резервоара. Което пак е невъзможно.

затова съм принуден да мисля друг вариант.
Като се опитвам да се възползва, от това че съдът е във най високата от системата, и само по гравитационен път като врътнеш което и да е кранче потича вода. И поради височината във системата има постоянно налягане от 0,2 бара.

и се опитвам да използвам това че през помпата може да протича вода (когато не се ползва) както и през този датчик за дебит ( който действа само когато протича вода във определена посока)
когато има вода от водопровода със налягане над 0,2 бара ще минава през помпата и датчика и ще пълни резервоара , до момента във който не го напълни и плувак вентила не затвори. Като се отвори консуматор който е по голям от това което може да захрани водопровода, ще почне да се смуче вода от съда който поток ще задвижи датчика и ще пусне помпата. Поради горния възвратен клапан (след помпата) тя ще засмуква само от долната част на съда и ще нагнетява във системата.

това е в общи всичко цялата ми идея - но досега не видях никъде да е реализирана по този начин... във форума видях теми за хидрофори без мембранен съд където се разчита само на налягането във тръбите + ел. пресостат.

а на въпроса който сигурно ще ми зададете "защо точно там искам да е хидрофора (на въпросителна 1)" защото е на високо , топло , има ток , сухо е , и е близко до кладенеца.
Кладенеца не съм го включил във системата защото незнам за кавко му става водата , ако дадете идея как лесно мога да я тествам - във риокост преди година и нещо ми искаха 300лв. за пълен тест на водата.

Прикачен файл

Hidrofor.jpg
Hidrofor.jpg (50.75 KиБ) Видяна 3619 пъти
NeoBoss - специалист
това мълчание ме притеснява - пак ли не е ясно или като цяло е глупаво.

просто не виждам как може във моя случай да се създаде система за повишаване на налягането от водопровод захранваща съд .

единствения проблем който виждам аз е че може би няма да работи казанчето на тоалетната - май това налягане е доста малко за да избута гумата и да направи нужния дебит за да включи помпата.
а пералня би ли успяла да работи при тези условия.
Johny - майстор
Не пишеш от къде си, но във всяко ВиК има лборатория за изследване на водата. От дуга страна дедо и баба всеки месец анализираха водата от кладенеца. :lol: :lol: :lol:
Изпомпваш водата, почистваш и като се утаи - пиеш.
NeoBoss - специалист
аз съм от софия , но водоема е в карловско. Кладенеца по приказки трябва да е над 20 метра но сега като го мерих въжето показваше 15метра. Мене лично ме е страх да влезна да го чистя щот е стар кладенец зидан с камъни знам ли какво може да стане. Чувал съм че има помпи за чистене .. но ненамерих информация за такива услуги или цени
  • 1
  • 2

Тема "система за повищаване на налягането" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: