• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
jekasus - майстор
Ако ползваш удължители за ВиК инсталация,може е там проблема.Преди да монтирам душ-батерия ,обикновенно силиконирам отворите на плочките.
Всъщост, днес загледах едно ппр-коляно отвътре и видях една доста неприятна шупла.
mitaka_vk - специалист
LazarGanev написа:
Надува се с манометър и се оставя известно време (може и 24 часа) за да се види дали има спад на налягане.
Може да е банално ама това се прави преди да се измаже и налепят плочките... Викат му водна проба или хидравлична кой как му харесва. Ама при нас винаги пробата е след като всичко е завършено и после се чудим що станало така...
Май ще падат плочки :-D
plo4kata - специалист
Честито! И аз го изпитах с тези калпави полипропиленови инсталации...http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... c&start=15
PCL82 - майстор
Гафове стават, макар и рядко, но по закона на Мърфи, когато си налепил плочките и си забравил пробата. Друг важен негов законе е, че всички херметични съединения текат.

Теч става от песъчинка, косъм, шупла, неспазване на температури и време за нагряване, кривене и въртене при вкарване, водна проба преди един час от последната спойка.

Много вероятно е да е от някой извод, така че преди да къртиш ги провери. Понякога течът е на едно място, но понеже плочките са лепени на гребен водата изтича от друго.

При мен на вилата смених водопровода и гледам в мазето една локва до врата и первазът й мокър. До нея имам чугунена мивака и плочки. Оказа се, че още не бях сложил батерията и тапата за топлата вода сълзеше, а водата минаваше зад плочките. Сложих си батерията и всичко се оправи.

И един номер за водна проба. Ако има стенни смесители с лебедка, сваляш лебедката и слагаш 50 стотинки с една гайка 3/4"или тапа на 3/4" и пускаш водата.
Каналски - специалист
Извън темата!
PCL82 написа:
И един номер за водна проба. Ако има стенни смесители с лебедка, сваляш лебедката и слагаш 50 стотинки с една гайка 3/4"или тапа на 3/4" и пускаш водата.
Това защо ? Каква е Идеята?
------------------------
Основен Принцип/Идеята за хидравлична проба при инсталацията е да се проверят САМО тръбите и връзките/тръбните съединения. Всеки Разумен Изпълнител трябва да избягва проба с монтирани Арматури и пр. железария. За причината се сетете Сами :) Не ви "трябва трън в гащите" да пробвате разни арматури на разни производители и после да обяснявате, че не вие сте произвели този Кран ...
Иначе на практика е най-добре нищо да не тече при монтирани всички Такъми ! Ама такава Проба трябва след специални Уговорки и Кандърми и пр.
Разбира се говоря за Идиализирани ситуации ... :-D :-D :-D
PCL82 - майстор
Идеята е, батерията е готова връзка между студената и топлата тръба. Отварят й се двата крана, а лебедката се затапва, за да се пробва топлия водопровод. Вярно че само с налягането на водопровода, но все е нещо, а монтажът на батерията тъй и тъй си е част от изграждането на инсталацията.

Това е за домашни инсталации и лично ползване, когато човек не се занимава с ВиК като професия. Ако е майстор, който го прави на отговорни обекти там си има помпи, 72 часови проби и т.н.
joro_d_007 - помощник
Ако си сложил качествен полипропилен,проблема идва не от него ,а от майсторите(или по-точно от майсторията)
radius - майстор
Тия дни ще завърша ВиК-то и искам да направя проби. Имам тапи за навсякъде, както и мека връзка за топлата вода. Разбирам, че правилния начин е да се тества не с налягането от водопровода, а с по-високо. Всичко ми е PN20 , на колко да тествам - 10 бара? Някой от Варна да може да ми услужи или даде под наем помпа за тестовете?
  • 1
  • 2

Тема "Проблем след монтаж на полипропиленови тръби...!?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: