• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
PCL82 - майстор
Не знам на какво си се натъкнал но очаквай изненади.

Нашия канал на вилата го правихме с баща ми. Сменихме вътрешната канализация и гледам, че в мазето водата се оттича бавно. Значи външния канал е запушен Пробвахме да го отпушим, но не стана. Разкопахме при къщата и се оказа, че е положен некадърно с лоши наклони остри чупки, без подложка под камениновите тръби. Мислехме да сменим само първите метри до къщата и се надявахме че правият участък е наред. Оказа се, че от съхненето на почвата тръбите са спукани на всяка муфа и брадати корени са влезли вътре.

Реши се да се сменя всичко. Тръбите обаче минаваха точно под едина 40 годишна сребърна ела и под новата бетонна пътека. Баща ми каза, че порените на дървото не бива да се повреждат, защото при тези видове се получават локални умирания на дървесината. Наложи се да подкопае 5 метра тунел дълбок 1 метър с войнишка лопатка в гадна глинеста почва. Същото беше и под пътеката.

Така заниманието започна през март, работеше се съботи, недели и понякога след работа и завърши успешно през октомври.
ivo_senovo - напреднал
Малеее, че тя моята е песен!
zimel - специалист
Мисля, че твоят проблем не е голям, даже никакъв.
По- големият наклон не е решение, защото водата ще избяга от лай..то, а напротив- тя трябва да го носи...или както каза един строителен инЖЕнер..."две години изучавах пътя на лайното"
Твоето решение е ,че трябва да направиш "спускане" на тръбата , на по- ниско ниво някъде по трасето, дали с колена 45 градусови или с 90 градусови - това може да те посъветва потребителят КАНАЛСКИ.

Мисля, че се казва каскадно изпълнение. Ако въобще съм разбрал въпросът ти.
BAlexandrov - специалист
Преди двайсетина години бяхме правили 20ина метра канализация на вилата, но самата улица е с 15-20% наклон и го нямаше какво да го мислим - по тротоара и така... Още си работи без проблем :wink:
ivo_senovo - напреднал
Мдааа..замислям се за каскада при излизането от къщата и една ревизия там..за всеки случай. Вътре в мазето си има ревизия също.
Не е проблем, ама вече трудно влизам в трапа. :lol:
PCL82 - майстор
Внимавай на каква дълбочина минават тръбите спрямо основите.
Не бива да се допуска тръбите да минават по-ниско успоредно на ивични основи или по-ниско от пети на колони. Перпендикулярно пресичане под ивични основи е допустимо.
  • 1
  • 2

Тема "Моля за съвет за външна канализация до яма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: