• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
iva6ki - специалист
Ами тъй де =D>

Прикачен файл

ww.jpg
ww.jpg (22.17 KиБ) Видяна 5843 пъти
schuldiner - майстор
При мен има разлика между работеща помпа и когато хидрофорът е само на балон - много е досадно на душа постоянно да се променя дебитът. Предпочитам по време на цялото къпане да работи помпата, защото тогава струята е постоянна. Не знам защо, но си мисля, че повишаването на мощността ще накъса още повече циклите вкл./изкл. Е, аз го решавам като отворя малко крана на мивката заедно с душа, щото не ми се бърника повече хидрофора. А и не знам дали е възможно...
LazarGanev - "Велик майстор"
Възможное, да - настройкте се правят от пресостата - малката гайка.
schuldiner - майстор
LazarGanev написа:
Възможное, да - настройкте се правят от пресостата - малката гайка.
Ама то не е ли да регулира кога да включва/изключва според налягането в съда? На дебита на помпата мога ли да влияя? Защото ако ми трябват 6-7 л/мин за душа, а помпата дава 8-9, налага се да ги "консумирам" и тези допълнителни 1-2 л/мин през чешмата, за да работи равномерно...
Т.е., ако не бъркам тотално нещата, за 3 чешми ако се вземе помпа според максималната им консумация, при ползването на само една от тях ще има постоянни прекъсвания.
При мен първоначалния вариант беше с много мощна помпа и преливник, който връща излишната вода в резервоара. Ама сега с хидрофора това не става... Ако сега си правех банята, щях да пусна тръба, минаваща през баните към резервоара и с кран да отпускам при къпане толкова, че помпата на хидрофора да работи постоянно, а в останалото време да е затворен. В смисъл голям дебит като за повечко консуматори, душ, настройката за равномерна работа от допълнителния кран по време на къпане, а излишната вода не се губи като при мен.
schuldiner написа:
Т.е., ако не бъркам тотално нещата...
:-D Ами да - тотално ги бъркаш нещата, за твоя радост нещата са по-прости, отколкото ти си ги мислиш.
Променливия дебит след крана зависи само и единствено от налягането в хидрофорния съд, което се определя от настройките на пресостата. Заводските настройки на повечето пресостати са 1,5-3 бара - при 1,5 включва помпата, при 3 изключва. Съответно дебита при 3 бара е двойно по-голям, отколкото при 1,5 бара. Ако искаш можеш да промениш тези настройки - като натягаш или отпускаш малката пружина на пресостата, ти променяш разликата между двете налягания (вкл/изкл), а от голямата пружина регулираш налягането на изключване. Ако намалиш разликата (хистерезиса) ще получиш по-равномерен дебит, но и по-често включване/изключване на помпата, поради което е препоръчително да имаш по-голям буферен съд, за да избегнеш това по-често вкл/изкл. Преоразмерената помпа също води до по-често вкл/изкл и с по-голям съд ще компенсираш и този проблем. :drinkers:
schuldiner - майстор
Хайде последно, че много му се набърках в темата на човека, ама може и да му е полезно...
Значи, възможна е настройка хем да работят 3 чешми примерно, хем да не прекъсва само на един консуматор? ОК, ще си поиграя с бурмите...
mios - напреднал
И аз имам подобна дилема искам да си взема хидрофор за село и да го използвам за поливане и за битови нужди спрял съм се на един 1200вт. 4200литра от Баумакс-причината да се спра на китайски боклук е че педваритело съм го прежалил и да го откраднат и да се развали няма да ме е яд.Та въпросами е само за битови нужди нямали да е много мощен и да включа и изключва често.Или да взема 1200вт. помпа и хидрофор 600вт.Или да взема мощния хидрофор и после да му купя 600вт. помпа а неговата да ползвам за поливане.Как е редно да постъпя според вас?Хидрофора с 1200вт. помпа срува 280лева, а само помпата 180 лева,ахидрофор 600вт. 170лева а само помпата90лева.
Вземи си мощния хидрофор щом искаш, но му добави оше един балон - така ще включва по-рядко
mios - напреднал
LazarGanev написа:
Вземи си мощния хидрофор щом искаш, но му добави оше един балон - така ще включва по-рядко
Благодаря Лазаре :prayer:
Значи вземам по мощния и после практиката ще покаже, преблизително цената на балона и на 600вт. помпа са еднакви.
  • 1
  • 2

Тема "Колко мощен хидрофор за 3 чешми едновременно ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: