VLADO66 написа:5лв. излизa aко сe нaложи 10 пъти нa дeн дa сe източвaт 15м. тръбa сa 30литрa-около 1kw зa стоплянeто Х 17ст.Х 30 дни.За да сме точни дневната енергия е по 18 ст. че и малко повече!
- 1
- 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
preslav
- майстор
20 мнения в "Къде да монтирам бойлер?"
preslav
- майстор
sstefanov написа:За да загреете 30 литра вода с 50 градуса ще ви трябват:Като добавиш цената на източената вода пак няма да се получи цената на втория бойлер, но както казваше един колега "кефът цена няма" - аз лично се изнервям докато текне топла вода от тръба 2 метра, камо ли ако трябва да чакам да се източат 30 литра, че тогава да си измия ръцете!
30 (l) * 4200 (J/kg.C) * 50 (C) = 1.75 KWh
Със загубите - да е двойно, т.е. 3-4 киловатчаса на месец
По 18 стотинки сметнете кога ще ви се изплати вторият бойлер.
Сега се сещам, че проблемът с течовете и прокапванията могат да се решат и с рециркулационна тръба и помпе на безопасно място - не знам кое ще е по-евтино.
kam34
- специалист
preslav написа:"кефът цена няма"sstefanov написа:За да загреете 30 литра вода с 50 градуса ще ви трябват:Като добавиш цената на източената вода пак няма да се получи цената на втория бойлер, но както казваше един колега "кефът цена няма" - аз лично се изнервям докато текне топла вода от тръба 2 метра, камо ли ако трябва да чакам да се източат 30 литра, че тогава да си измия ръцете!
Сега се сещам, че проблемът с течовете и прокапванията могат да се решат и с рециркулационна тръба и помпе на безопасно място - не знам кое ще е по-евтино.

preslav
- майстор
kam34 написа:И да не забравяме, че "луд умора няма"!preslav написа:"кефът цена няма"sstefanov написа:За да загреете 30 литра вода с 50 градуса ще ви трябват:Като добавиш цената на източената вода пак няма да се получи цената на втория бойлер, но както казваше един колега "кефът цена няма" - аз лично се изнервям докато текне топла вода от тръба 2 метра, камо ли ако трябва да чакам да се източат 30 литра, че тогава да си измия ръцете!
b_stoilov
- специалист
Вчера пак огледах помещението и реших, като за начало да сменя тръбите с ПВЦ и изолация.Така или иначе ще преправям водопровода, по-добре а го сменя целия.Мисля да монтирам малко бойлерче под мивката.Отказвам се от бойлера над шкафовете.Това което колегата "Каналски" е предложил е много добро решение!Мисля да го приложа стига да намеря такъв смесител. 

PCL82
- майстор
От един немски сайт научих за един хитър начин за рециркулация, когато не е предвидена трета рециркулационна тръба. Идеята е, че се завърта циркулация между топлата и студената тръба на най-отдалечения консуматор. Водата идва от топлата тръба и се връща по студената обратно в бойлера. В момента в който при консуматора достигне топла вода циркулацията се спира и водата в студената тръба не се затопля.
Просто паралелно на консуматора се слага малка циркулационна помпа с термостат. Ако е къща на повече етажи и боллера е в мазето може да се завърти гравитачна циркулация и е нужен само специален термостатен вентил.
Просто паралелно на консуматора се слага малка циркулационна помпа с термостат. Ако е къща на повече етажи и боллера е в мазето може да се завърти гравитачна циркулация и е нужен само специален термостатен вентил.
Каналски
- специалист
b_stoilov написа:....стига да намеря такъв смесител.Всеки официален дистрибутор на Видима, трябва да може да го достави !
Но аз съм резервиран към хидравличните характеристики/дебит, може да се огледаш и за други производители като GROHE и пр. , ама мисля че всичко ще е по-скъпо

- 1
- 2
Тема "Къде да монтирам бойлер?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература