• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
preslav - майстор
VLADO66 написа:
5лв. излизa aко сe нaложи 10 пъти нa дeн дa сe източвaт 15м. тръбa сa 30литрa-около 1kw зa стоплянeто Х 17ст.Х 30 дни.
За да сме точни дневната енергия е по 18 ст. че и малко повече!
VLADO66 - майстор
Е понякогa сe прокрaдвaш в кухнятa и прeз нощa и измивaш издaйничeски мaзни пръсти от бъркaнeто в хлaдилникa;)
preslav - майстор
VLADO66 написа:
Е понякогa сe прокрaдвaш в кухнятa и прeз нощa и измивaш издaйничeски мaзни пръсти от бъркaнeто в хлaдилникa;)
Много ми е кеф когато мога да крадна на евтина енергия.
Харесва ми усета ти за хумор!
sstefanov - майстор
За да загреете 30 литра вода с 50 градуса ще ви трябват:
30 (l) * 4200 (J/kg.C) * 50 (C) = 1.75 KWh

Със загубите - да е двойно, т.е. 3-4 киловатчаса на месец
По 18 стотинки сметнете кога ще ви се изплати вторият бойлер.
preslav - майстор
sstefanov написа:

Като добавиш цената на източената вода пак няма да се получи цената на втория бойлер, но както казваше един колега "кефът цена няма" - аз лично се изнервям докато текне топла вода от тръба 2 метра, камо ли ако трябва да чакам да се източат 30 литра, че тогава да си измия ръцете!
Сега се сещам, че проблемът с течовете и прокапванията могат да се решат и с рециркулационна тръба и помпе на безопасно място - не знам кое ще е по-евтино.
kam34 - специалист
preslav написа:
sstefanov написа:

Като добавиш цената на източената вода пак няма да се получи цената на втория бойлер, но както казваше един колега "кефът цена няма" - аз лично се изнервям докато текне топла вода от тръба 2 метра, камо ли ако трябва да чакам да се източат 30 литра, че тогава да си измия ръцете!
Сега се сещам, че проблемът с течовете и прокапванията могат да се решат и с рециркулационна тръба и помпе на безопасно място - не знам кое ще е по-евтино.
"кефът цена няма" \:D/
preslav - майстор
kam34 написа:
preslav написа:
sstefanov написа:

"кефът цена няма" \:D/
И да не забравяме, че "луд умора няма"!
b_stoilov - специалист
Вчера пак огледах помещението и реших, като за начало да сменя тръбите с ПВЦ и изолация.Така или иначе ще преправям водопровода, по-добре а го сменя целия.Мисля да монтирам малко бойлерче под мивката.Отказвам се от бойлера над шкафовете.Това което колегата "Каналски" е предложил е много добро решение!Мисля да го приложа стига да намеря такъв смесител. :roll:
PCL82 - майстор
От един немски сайт научих за един хитър начин за рециркулация, когато не е предвидена трета рециркулационна тръба. Идеята е, че се завърта циркулация между топлата и студената тръба на най-отдалечения консуматор. Водата идва от топлата тръба и се връща по студената обратно в бойлера. В момента в който при консуматора достигне топла вода циркулацията се спира и водата в студената тръба не се затопля.

Просто паралелно на консуматора се слага малка циркулационна помпа с термостат. Ако е къща на повече етажи и боллера е в мазето може да се завърти гравитачна циркулация и е нужен само специален термостатен вентил.
Каналски - специалист
b_stoilov написа:
....стига да намеря такъв смесител. :roll:
Всеки официален дистрибутор на Видима, трябва да може да го достави !
Но аз съм резервиран към хидравличните характеристики/дебит, може да се огледаш и за други производители като GROHE и пр. , ама мисля че всичко ще е по-скъпо :sad:
  • 1
  • 2

Тема "Къде да монтирам бойлер?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: