Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
preslav - майстор
release написа:
на картинката съм нарисувал горе долу как е разположението на главния водопровод и къде ще е бидона и сега некой да ми обясни как да ги вържа и какво ми е нужно в тази ситуация
Привет!
Ще ти предложа вариант, който аз бих реализирал за да опростя системата от кранове, невъзвратни клапани и търчане при всяко спиране на водата. Със сигурност има и други варианти - ти ще си прецениш кой ти е по силите.
От водомера до бидона ти трябва директна тръба, завършваща с автомат за тоалетно казанче монтиран в бидона - това ти осигурява автоматично пълнене на бидона, когато има водоподаване. Хидрофорната помпа свързваш към съществуващата система в къщата, може и с гъвкави връзки, само следи диаметрите на смукателната и нагнетателната част да са еднакви с тези на помпата. Печалбата от такова свързване е постоянно опресняване на водата в бидона, иначе след по-малко от месец ще си имаш прекрасен жабуняк.
При повече мерак може на бидона да се сложи преливник вързан към мръсния канал, ако автоматът от тоалетно казанче спре да работи, няма да се наводниш.
Събери още мнения и го прави веднъж, но както трябва.
Успех!
release - специалист
това с тръбата от водомера ще е сложно и почти невъзможно от тази където съм качил горе нямали да може да се пълни и като няма вода пак от нея да се връща вода по системата от хидрофора /
LazarGanev - "Велик майстор"
Разбира се че може, ама нямам време сега да чертая. Трябват ти 2 възвратни клапана - един след водомера и втория - между резервоара и хидрофора. За пълнене на резервоара има специални поплавъци 3/4" подобни на тези в тоалетното казанче. Добре е да осигуриш защита от работа на сухо на помпата, ако няма. Хайнекен? :drinkers:
baretata_7_62 - специалист
Здравейте, възможно ли е с един такъв бидон 1000литра да направя ВиК инсталация на вила. Водата да се задвижва от силата на гравитацията. Горе долу става въпрос за същата схема като на картинката, само че без хидорфорната помпа. А какво налягане би могло да създаде този бидон и дали под него, може да се върже електрически бойлер?
piron45 - майстор
baretata_7_62 написа:
Здравейте, възможно ли е с един такъв бидон 1000литра да направя ВиК инсталация на вила. Водата да се задвижва от силата на гравитацията. Горе долу става въпрос за същата схема като на картинката, само че без хидорфорната помпа. А какво налягане би могло да създаде този бидон и дали под него, може да се върже електрически бойлер?
Налягането няма да зависи от големината на бидона, а от денивелацията. Смятай 10м=1 атмосфера.
Иначе всичко е в човешки ръце и е възможно да се направи. И бойлер може да сложиш, но ще ти е слабо налягането.
genkogenev - специалист
Съвет : Подложи здрави талпи/ или нещо друго/ под бидона за да разпределиш товара на по-голяма площ . Един тон вода си е много за 1м2 повърхнина .
Поздрави
piron45 - майстор
release написа:
на картинката съм нарисувал горе долу как е разположението на главния водопровод и къде ще е бидона и сега некой да ми обясни как да ги вържа и какво ми е нужно в тази ситуация
Помпата на хидрофора може да се управлява и от датчик за ниво сложен в бидона. При желание целия процес може да се автоматизира лесно и с не много елементи.
Има една възможност, макар и не традиционна да си прекараш чиста вода до бидона отделно от съществуващия водопровод. Ако тръбата за отходните води е широка да речем ф110, спокойно вътре в нея можеш да вкараш ППР водопровод до тавана за да не променяш и разбиваш нищо.
baretata_7_62 - специалист
Мерси за съветите, мислех освен с височина (воден стълб) да играя и с диаметъра на тръбите. Една основна с голям цолаж и по малки за отклонения към чешми и тн. Щото си спомням че напора се смяташе освен по воден стълб и по площа на тръбата сиреч цолажа :)
LazarGanev - "Велик майстор"
baretata_7_62 написа:
Щото си спомням че напора се смяташе освен по воден стълб и по площа на тръбата сиреч цолажа :)
Грешно си спомняш :wink:
Здравейте на всички,за да не отварям нова тема пиша тука.
Имам изградена хидрофорна система-помпа,разширителен съд след това са вързани 4ри.чешми баня и тоалетна.и накрая имаме един резорвоар към 16 кубика.Същия го пълним за поливане.
Но имаме проблем в дупката няма много вода и като поработи 9м.свършва водата и след 15м. се въстановява.Затова баща ми който пенсионер по цял ден пуща и спира крана,но сега не му се занимава и иска да автоматизираме системата с някакъв електрически кран или клапан който автоматично да пуща водата за 7-8м.и да я спира.
Ще съм благодарен за всеки съвет.

Тема "направа на хидрофор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: