Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
LazarGanev - "Велик майстор"
По принцип не виждам смисъл от 2 интегрирани серпентини. Виж и този - по цялата дължина има серпентина:
http://www.tesy.com/bg/products/elektri ... 0_a03_tsp/
И този:
http://www.tesy.com/bg/products/elektri ... tsr_turbo/
И този, но е с по-малка серпентина от горните, но е долна:
http://eldominvest.com/bg/1/id/10/page/ ... -view.html
sashonikolov - специалист
Идеята ми беше да се пуснат и двете серпентини последователно като така се увеличи площа за подгряване.
На тези модели,които си ми показал обаче общата площ на серпентината е пак толкова колкото ако се съберат двете серпентини от другия бойлер.
Благодаря за насоката.Не бях обърнал внимание на тези модели а се лепнах веднага на модела с две серпентини.
Сега четох на Сън Системс за бойлерите.....топло обменната повърхност за серпентината е 0.4 кв.м а при Теси е 0.8 кв.м
Мисля,че колкото е по-голяма толкова по-добре.
Третото предложение също е добро но е с площ 0,49 кв.м
Трябва ли да се водя по този критерий за площа на серпентината или по нещо друго?
Така е. Теси също имат по-евтини модели с малки серпентини, но напоследък пуснаха и с големи, за да отговарят на изискванията за газов котел (понеже призвеждат и котли се светнаха за тази ниша :) )
сега ми направи впечатление нещо и да попитам и за него.......
Макс. мощност на серпентината *60-80°C [kW] 28.2 kW
Вярно,че бойлера не е постоянен консуматор и ,че до сега не съм давал зор до 80 градуса на котела,нотези 28.2 KW мощност... та той котела ми е 23 киловата по книжка...
Това реална мощност ли е на серпентината?
Да, това е мощността, която може да поеме водната риза, но само в един начален момент, с нагряването на бойлера тази мощност пада. Този показател е ориентировъчен и дава представа, че бойлера може да се ползва за газов котел, където в решим на подгряване на бойлера, котелът работи само за него, радиаторите са на отделен кръг. Колкото по-мощна е серпентината, толкова по-бързо става подгряването. В твоя случай не се притеснявай за котела си. Просто знай, че колкото и мощност да отделиш за бойлера, той ще я предаде на водата в него и бойлерът ще загрее за минути.
Перфектен и ясен отговор.....
Благодаря много за помоща на всички!
lux_e_on - специалист
Намали си термостата на ел нагревателя като начало и стига вече с тези инсталации дето на бойлера на серпентината няма автоматични обезвъздушители.Тесито с голямата серпентина и чупката към дъното на бойлера е добър избор,но при него задължително трябват два тройника с два обезвъздушителя и на двата извода на серпентината(както и на всяка най висока точка в инсталацията)което гарантира липсата на въздух в серпентината което мамка му е идеята.
lux_e_on написа:
Намали си термостата на ел нагревателя като начало и стига вече с тези инсталации дето на бойлера на серпентината няма автоматични обезвъздушители.Тесито с голямата серпентина и чупката към дъното на бойлера е добър избор,но при него задължително трябват два тройника с два обезвъздушителя и на двата извода на серпентината(както и на всяка най висока точка в инсталацията)което гарантира липсата на въздух в серпентината което мамка му е идеята.
Това,че не се вижда на снимката незначи,че го няма обезвъздушителя :wink:
Предполагам това търсиш
Изображение
Не претендирам за топлотехник,но поне с основните и елементарни неща съм наясно.Къде от практиката къде от някой познат да ми е показал.
Цялата инсталация на парното си е по мой проект и сметки.Неказвам,че е супер и сигурно има много неща,които не са както трябва но работи,топло ми е,нямам въздушни тапи и т.н.
Автоматичните обезвъздушители са на всички вертикални щрангове и на всеки радиатор.
Но да не задълбавам защото тотално се отклоняваме от темата за бойлера.
За модела на Теси с чупката към дъното...по-добър вариант ли е от този,който е с цяла серпентина от горе до доло?
Ще им сложа снимките и на двата модела за да ме разбереш какво сравнявам
Изображение Изображение
Иначе като характеристики са почти еднакви.Единия е с 2 KW а другия е с 3 KW нагревател.Серпентината е с почти еднаква площ.
lux_e_on - специалист
Нали искаш да грееш долната студена част на бойлера?!А за обезвъздушителите не казвам че нямаш,а че не са на верните места-в дясно горе на снимката вместо коляно тройник и на него АО.
Искам да загрея целия бойлер за разлика от сега когато грея 2/3 от обема му.
Затова и питах кой от двата модела е по-удачен.Този с чупката на серпентината ми допада повече на картинка.За другия ако е така реално както е на картинката пак ще остава студен обем долу в него.
Не те разбрах точно за мястото на обезвъздушителя но мисля,че в случая не е фатално.Тази тръба е подаваща нищо,че се пада долна в случая.Затова задвижката е на нея.
Все пак ако искаш на лично съобщение ми напиши къде точно ми е грешката защото аз лично предпочитам да получавам градивни критики от колкото да правя глупости и след това да преработвам на ново нещата.

Тема "Съвет за избор на Бойлер със серпентина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: