• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 28
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
v_tan - специалист
Не ги слушай за бриото. Монтирал съм доста от тях и до сега 3-4 години няма брак. Ползвам ги при захранване на поливни системи. При теб кладенеца е дълбокичък за нормална самозасмукваща помпа, така че мисля че е по рационално да си вземеш някаква потопяема, която да ти дава поне 3 бара нялягане в къщата. Ако захранваш с 3/4 повече от 2,5 куб.м./час при 3,5 бара не ти трябват. Лошото обаче е че наистина при всяко пускане на потребител на вода помпата ще се включва, което според мен ще усещаш в инсталацията като удар в тръбата. Ползвай бриото вместо механичен пресостат, още повече че е с вградена защита срещу работа на сухо, както сподели и dragozow, но си сложи един малък буфер.
При поливна система само с разпръсквачи става и без буфер, ама там търсим постоянно налягане при даден дебит, като включването и изключването не са плавни а по-резки. Потреблението при всеки цикъл е еднакво, а не като в домакинството, където може да искаш и водата от чешмата да тече съвсем леко - тогава ще товариш помпата с постоянни кратковременни спирания и пускания.
dragozow - майстор
Това ме учуди че Бриото се чупели, ми не е вярно. При мен един не се оплака. Монтират ги на всякакви помпи. Ако имаш теч наистина е по-добре да имаш хидрофорен съд. Grundfos SPO и аз продавам, но по-големия вариант:
http://www.argo-market.com/Products/Details/1002
Ако кажеш на твоята кода мога да ти извадя всички графики, имам я програмата при мен. Ако е тази която си мисля 96587112 в каталога цената и е 876.14 лв. Тук обаче цифрите доста се различават от тези на Бриото. Grundfos е друга бира. Има и други добри варианти за пари наполовина от тия, естествено няма да са с толкова благороден произход. За толкова ще вземеш хубав хидрофор, резервоар, пвц тръби, монтаж и ще ти останат. Имам колега който прави такива системи с хидрофори, резервоари и поплавъци ако те интересува. Ако си правил нещо ВиК не вярвам да не се справиш, има тръби за които не ти трябва лепачка и може да си ги вкопаеш, да направиш шахта и т.н. ако ти се занимава. Виж параметрите на SPO:
http://dox.bg/files/dw?a=bf89bbce59

edit
Има потопяема хидрофорна помпа:
http://www.argo-market.com/Products/Details/725
infomar
Помпата Gardena Classic 6000/5 automatic представлява интерес.
Интересува ме:
- може ли да се остави за постоянно да бъде под водата (в рекламата пише "...дори когато е потопена за дълго време ...") което предполага, че не е предвидена за постоянна с години работа под вода без да се вади.
- има ли необходимост от допълнителен буферен съд в къщата. Препоръчително ли е?
- сензора който отчита нивото на водата може ли да дефектира - препоръчително ли е да се постави допълнително към нея Brio 2000 MT на изхода на напорната тръба в къщата до евентуален буферен съд? Ще си влияят ли двете автоматики една на друга?
- има ли след гаранционен сервиз.
- освен помпата какво още е необходимо да се достави за едно нормално захранване на къщата и какви могат да бъдат плюсовете и недостатъците на тази схема?

SPO е хубаво нещо, но и цената си я бива.
Предпочитам да имам вариант без голям външен резервоар/1-2м3, защото си мисля, че с него цената ще скочи с още 300-400лв.+ транспорта при тази цена на горивото...заземяване зимата....
Все пак е добре да се свържа с вашият колега и да видя какво предлага. Никой не бяга от хубавото и евтиното.
v_tan - специалист
Виж и тази (Wilo - TWU 4-0409 EM): http://profesionalni-instrumenti.com/38 ... 09+EM.html
А тук е даже и по-евтина: http://www.pumpstrade.com/wprom/PROMOCIA_WILO.html
Електронното управление е още 107,50лв. (Флуидконтрол WILO, Серия FC2)
infomar
Ако не намеря друго по-добро и ценово изгодно, ще се спра на Wilo - TWU 4-0409 EM Отдавна я заглеждам... Мисля, че ще върши идеална работа в комбинация с пресостат Grundfos PM 2 и разширителен мембранен съд 60-80 л.
Колко му трябва на човек да е щастлив. :проба:
Последна промяна от infomar на вт фев 28, 2012 7:58 pm, променено общо 1 път.
dragozow - майстор
infomar, отговарям ти наред на въпросите:

Може да е постоянно по вода.
Няма нужда от буферен съд, все пак това с чашата с вода може да се избегне с такъв.
Принципно няма нещо което не може да дефектира. Не е нужно да слагаш Брио, това което е в помпата е същото, електронен пресостат, само че вграден.
Има гаранционен и следгаранционен, все е при вносителя.
Какво още трябва да се купи зависи какво точно искаш да правиш, за всеки случай тръби до водопровода ще ти трябват.
За колегата ти казах само за пример, монтира само в София и околностите.

Grundfos PM 2 струва 237.67 лв.
infomar
Благодаря колега,
Получих реална представа какво е необходимо и за сега за мен се оформиха два варианта:

1. Помпа Wilo - TWU 4-0409 EM = 570
Електронен пресостат Grundfos PM 2 = 240 лв.
Мембранен разширителен съд 80 литров вертикален с подпора JULSTRADE GMBH = 120 лв.
-------------------------------------------------
Общо 930 лв.

2. Помпа Gardena Classic 6000/5 automatic = 640 лв
Мембранен разширителен съд 80 литров вертикален с подпора JULSTRADE GMBH = 120 лв.
-------------------------------------------------
Общо = 760 (разлика 170 лв)

Останалото е тръби, фитинги и др. разни.

Ще помисля от гледна точка на дълготрайност, сигурност, ще изчакам и за други коментари.... след което ще взема решение. Интересно ще ми е мнението и на останалите колеги кой вариант да избера и защо? При една дълготрайна инвестиция 170 лв. не са решаващи.

Изображение
kuuuuuul - майстор
Като гледам си се приготвил за добро капиталовложение,а провери ли каква е водата сигурно е чиста,но да ли не е варовита,защото при мене от ХЕИ нямаше проблеми,но след първия месец жената категорично отказа да ползва тази вода защото беше доста варовита и на всякъде оставаха следи,а и за нагревателите не е добре/дадох още доста пари да се боря с варовика но без резултат/.Сега я ползвам само за поливане :cry:
dragozow - майстор
То филтър си трябва задължително. С варовика няма много оправия. Като ходя на Каварна всяка година там мивката като е измита побелява за ден.
infomar
kuuuuuul написа:
.......но да ли не е варовита...... и на всякъде оставаха следи,а и за нагревателите не е добре .....
Не съм проверил още. Къде се проверява за варовика (за ХЕИ е ясно но те май гледат за друго), или само практически. От стари хора съм чувал, че имало води с които трудно се миели коси и после щръквали - това какво означава?
Казват, че кладенецът се е ползвал за взимане вода за пиене в сушави години, но за варовик не съм чувал, но и не го изключвам 100%.
Относно парите - не мисли, че ги бера от дърветата, боли ме когато ги давам, но като чета как са взимали евтини неща по няколко пъти.... то предпочитам да реша проблема веднъж за винаги и да не се занимавам повече, а и като гледам са все среден клас неща. Дано водата не излезе варовита, че тогава ще си остана на ВиК тръбопровода.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 28

Тема "Хидрофорна уредба за къща без буферен съд - само с преостат" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: