Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
hidrazin - майстор
Колко голяма денивелация?
Вида 5 по спомени има напор към 25 метра , дебит 2800 l/h и смукателна дълбочина 8 метра.
Ако видата не прави дебит и налягане то тогава турбината и е за смяна.С времето се изяжда
и изтънява.
Относно течовете и старите тръби - полиетиленовите тръби с диаметър 32мм са под лев за метър.
:partyman:
baretata_7_62 - специалист
В момента съм с някаква потопяема 150-200W Иначе имам 2 види5 излезнали от експоатация и мислех да ги възтановя и двете. Или от двете да събера 1 и така и така имам тази потпяемата да ги навържа всичките та да ми мирне главата с тези помпи налягания и ядове.
hidrazin - майстор
Ами вземи ги стегни тези види.Прегледай лагерите и смени турбините.
Внимавай като развиваш болтовете където е турбината.Често се късат.
Следва разпробиване и нова резба.
Колко ти е дълбок сондажа и къде имаш денивелация - след сондажа?
LazarGanev - "Велик майстор"
А пък тази потопяемата вземи я подари на комшията или тъщата, за да не се изкушаваш да я ползваш :wink:
Герана е 6-7метрта долу във ниското, като нивото на водата е 1-2 метра под кота нула. Или иначе казано едно 4 метра воден стълб си ги има. А къщата е горе на високото, около 25-30 метра разлика и 120-150метра линеини разстояние :) Като въобще незнам тръбите какви са и кога са слагани и къде точно минават. Знам че с 1000лв ще се оправа, ама нямам и на тоя етап ще е поне да изкара лятото. А лагерите на тези вида5 как да ги проверя, имат ли гресиорки? Или ако вият просто се сменят?
LazarGanev - "Велик майстор"
Според мене изобщо не се занимавай с Видите в такъв случай - ще дойдат слаби. Трябва ти помпа с напор поне 40-50м, нещо такова:
http://www.ranchobg.com/?81&02&9666#a119
Или Драгозов да ти предложи някой по-евтин вариант
dragozow - майстор
Подобна хубава китайска помпа струва 140-200 лв, ако е Grundfos отиваш поне на 400 лв. Китайската също работи, говоря за моите китайски, а не тия по Практикер.
hidrazin - майстор
Grundfos също са китайски, ама с европейска цена. :lol:
А иначе денивелацията наистина ти е голяма.До сега как си вдигал вода?
В смукателната част нямаш грижи - там смучеш от 2-3 метра.За да вдигнеш напора
наистина би били добре да вържеш видите една след друга.Това линейно разстояние от
120-150 метра да не те притеснява.Загубите идват основно от денивелацията, а не от линейното.
Помпите може да сложиш една до друга до сондажа, като едната нагнетява във втората. Все едно имаш
помпа с две турбини.
Относно лагерите - нямат гресьорки.Просто ги сменяш.Струват 2-3 лв броя.Обърни внимание на
турбините.Ако са износени нямаш напор.
dragozow - майстор
На Grundfos си пише къде е произведена всяка помпа, повечето са европейски. Проблема е че една градинска помпа струва 400 и нагоре лв, което си е множко. В това отношение Wilo имат по-добри цени, макар машините да са китайски. Китайския произход плаши много хора, но над 90% от машините на пазара са такива.
Е това се чудех, една след друга или една срещу друга с 2 смукантелни тръби, кой от двата варянта е по силния?

Тема "хидрофорна инсталация на вила. Ел. пресостат или не" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: