Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
stamenov1 - специалист
Разширението на сондажа от долу не се ли казваше каверна?
hidrazin - майстор
И каверна става като определение.Просто помпата изсмуква под земята около сондажа всичко което
може да мине - пясък, почва, глина.Остава само камънака и естествено повече място където да се събира
вода.Разработването на един сондаж трае години.
Имам и Вида но това чудо не може да тегли от толкова дьлбоко
Имаш тръба 8 метра с 4 метра воден стълб - няма начин Видата да не може да тегли.
За да вадиш вода смукател не ти трябва.Той се слага за да се обезвъздушава лесно и да не изтърва водата.
Пишеш че имаш ПУСНАТА на 8 метра тръба.Какво значи пусната - как ти е изпълнен сондажа?
Има ли обсадни тръби, какъв им е диаметъра, какъв е диаметъра на сондажа?Не те знам и от кой район си - в различните райони
подземните пластове имат различна структура.Покарай теб има ли други сондажи и ако има при тях как е с водата.
Дай да видим такива неща - важно е.
Сега ще ти кажа при нас как се вади вода.Взима се една тръба цол и половина или два.В единия и край се заварява стоманено шило
и се надупчва откъм шилото на известно разстояние.После с чук или бабка и вълшебните думи "......" се набива на 6,5 - 7 метра.
Отгоре се отрязва и се прави резба.На резбата - тетка, над тетката - спирателен кран, после намалител и най отгоре ръчна помпа.
Хоризонтално на тетката се слага възвратен клапан, след него намалител, после холендър и накрая заветната помпа.Разните му там
нипели не съм ги споменавал - те се подразбират.
Дотук - лесно.Сега почва помпане с ръчната помпа - преди много години Видите бяха скъпо нещо и да не се прецака помпата началната
разработка се правеше на ръка.По нашия край стандарта е 10 000 напомпвания.Не си правя майтап.После се пуска вече помпата.
Затова по-горе ти препоръчах разработката да я направиш със стара помпа иначе пясъка ще изпили турбините.
Дано съм бил изчерпателен а и ме заболяха пръстите да говоря. :-D
С една дума - трябва да вадиш вода за разработка на сондажа.
Успех!
:partyman:
Каналски - специалист
bacovrban , Krass го е написал ... трябва си Сондажен Кладенец за ползване на Помпа с Двигател, може да се пробваш да изкопаеш сам кладенец. С малка надучена тръба в земята, такава ръчна помпа ще върши работа:
Изображение
P.S.
Имаше преди време Тема и със взрив правеха разни неща :) ... ама все си трябва по-голяма тръба в земята
hidrazin - майстор
Със взрив става - ама пак си трябва дупка за да го заложиш.
Пък и понякога ефекта става дефект - получава се кухина но с много добре уплътнени стени
дето трудно пропускат вода. :lol:
bacovrban - помощник
hidrazin написа:
И каверна става като определение.Просто помпата изсмуква под земята около сондажа всичко което
може да мине - пясък, почва, глина.Остава само камънака и естествено повече място където да се събира
вода.Разработването на един сондаж трае години.
Имам и Вида но това чудо не може да тегли от толкова дьлбоко
Имаш тръба 8 метра с 4 метра воден стълб - няма начин Видата да не може да тегли.
За да вадиш вода смукател не ти трябва.Той се слага за да се обезвъздушава лесно и да не изтърва водата.
Пишеш че имаш ПУСНАТА на 8 метра тръба.Какво значи пусната - как ти е изпълнен сондажа?
Има ли обсадни тръби, какъв им е диаметъра, какъв е диаметъра на сондажа?Не те знам и от кой район си - в различните райони
подземните пластове имат различна структура.Покарай теб има ли други сондажи и ако има при тях как е с водата.
Дай да видим такива неща - важно е.
Сега ще ти кажа при нас как се вади вода.Взима се една тръба цол и половина или два.В единия и край се заварява стоманено шило
и се надупчва откъм шилото на известно разстояние.После с чук или бабка и вълшебните думи "......" се набива на 6,5 - 7 метра.
Отгоре се отрязва и се прави резба.На резбата - тетка, над тетката - спирателен кран, после намалител и най отгоре ръчна помпа.
Хоризонтално на тетката се слага възвратен клапан, след него намалител, после холендър и накрая заветната помпа.Разните му там
нипели не съм ги споменавал - те се подразбират.
Дотук - лесно.Сега почва помпане с ръчната помпа - преди много години Видите бяха скъпо нещо и да не се прецака помпата началната
разработка се правеше на ръка.По нашия край стандарта е 10 000 напомпвания.Не си правя майтап.После се пуска вече помпата.
Затова по-горе ти препоръчах разработката да я направиш със стара помпа иначе пясъка ще изпили турбините.
Дано съм бил изчерпателен а и ме заболяха пръстите да говоря. :-D
С една дума - трябва да вадиш вода за разработка на сондажа.
Успех!
Благодаря за желанието да ми обясните и помогнете разбрах ви идеята и ще я пробвам както сте обяснили .
Сега ще ви обясня как сьм пуснал тази 8 метра трьба сьс помоща на сонда рьчна (направена от 2 цола трьба сьс уширение в долната част което е да отсича по голям диаметьр от 2 цола за да не засяда сондата и около 80см дьлга, в горната част заварена по мальк диаметьр трьба пробита и завьрзано вьже )с това чуда преди най малко 15 години за един слетобяд пробил дупка 10,5метра като последните метри беше камьчета пяськ и кал това беше една от най сушавите и горещи години и в този отвор пуснах 10,5метра нерьждаема трьба фи 57мм която в момента ползвам за това нещо дето му казвате "обсадна трьба "ако сьм разбрал правилно и вьтре сьм пунал 1 цол трьба сьс смукател .Тьй като няма помпа която да тегли от 10,5метра изкопах шахта 2,5м дьлбока и отрязах трьбата до дьното на шахтата и остана 8 метра трьба в която имам 4 метра воден стьлб.Знам че трябва да се вади доста вода пяськ и глина но не ми е вьзможно да тегля с рьчна помпа вьтре в шахтата пьк и нали сме 21век та затова си питам.
Сега за другото "региона" аз сьм от Враца, но сондажа на село кьдето живеят родителите ми около мен има сондажи на около 100 метра от нас и са на по плитко 5/6метра но аз сьм на много по високо ниво от тях поне 7/8метра .......учудващо но вода има вьпреки че сьм високо по принцип селото ми е разположено в долина на едно нещо което трудно може да се нарече река а както там го наричат бара.
И сега вьпроса ми е като направя всички тези препорьки които ми дадохте: мога ли да пусна да тегли помпата дали ще е Вило или Вида имам ги и двете)и да нагнетявам водата пак надолу около тази трьба фи57 мога да пусна маркуч (за да не се свьршва водата бьрзо) мога ли да пусна и от водопровода вода за да се промие по бьрзо.
Качих няколко снимки за да онагледя малко нещата, на едната се вижда колко е била дьлга трьбата преди да я отрежа.

Прикачен файл

05052012069.jpg

Прикачен файл

05052012070.jpg

Прикачен файл

30042012058.jpg

Прикачен файл

29042012052.jpg
hidrazin - майстор
Добре си направил с този изкоп.А района не го познавам.
Сега - идеята за връщане на водата обратно в сондажа е добра.Те така и се промиват сондажи.
Само дето водата я връщат обратно под налягане с друга тръба.Ти какво може да направиш.
Слагаш Видата БЕЗ ФИЛТЪР ! Смукател може да сложиш за да ти е лесно обезвъздушаването.
Отгоре до шахтата слагаш един колкото се може по-голям съд - варел, бидон където да се събира
водата.Оттам я връщаш обратно в сондажа.Целта на този съд е да ти служи като утайник на едрите
частици - пясък и малки камъчета.Много по-бързо ще стане ако можеш да нагнетяваш водата обратно
с другата помпа ама не виждам как ще вкараш втора тръба в неръждавейката.
Те тези дето правят сондажи така ги промиват - само дето не ползват съд за утайник.Просто
изкопават в земята една дупка, която ползват за тази цел и като свършат си я зариват.Ама те си
идват с цялата техника - багерче, маркучи, големи помпи за високо налягане дето не ги бърка мръсната
вода.Както и да е - нямаш такава възможност.
Пробвай така и дано да стане.Ако не стане най-вероятно ще се наложи да дълбаеш още.Това че имаш
4 метра воден стълб все още не означава че и дебита ще ти е добър.Питай някой от тия дето са по-ниско
от теб на колко им е водното огледало и колко им е водния стълб.Като си сметнеш денивелацията може
лесно да разбереш колко би трябвало да ти е дълбок сондажа.Дано не се стига до там.
За сега от мен толкоз.
Лека вечер и успех с разработката на сондажа.
bacovrban - помощник
hidrazin написа:
Добре си направил с този изкоп.А района не го познавам.
Сега - идеята за връщане на водата обратно в сондажа е добра.Те така и се промиват сондажи.
Само дето водата я връщат обратно под налягане с друга тръба.Ти какво може да направиш.
Слагаш Видата БЕЗ ФИЛТЪР ! Смукател може да сложиш за да ти е лесно обезвъздушаването.
Отгоре до шахтата слагаш един колкото се може по-голям съд - варел, бидон където да се събира
водата.Оттам я връщаш обратно в сондажа.Целта на този съд е да ти служи като утайник на едрите
частици - пясък и малки камъчета.Много по-бързо ще стане ако можеш да нагнетяваш водата обратно
с другата помпа ама не виждам как ще вкараш втора тръба в неръждавейката.
Те тези дето правят сондажи така ги промиват - само дето не ползват съд за утайник.Просто
изкопават в земята една дупка, която ползват за тази цел и като свършат си я зариват.Ама те си
идват с цялата техника - багерче, маркучи, големи помпи за високо налягане дето не ги бърка мръсната
вода.Както и да е - нямаш такава възможност.
Пробвай така и дано да стане.Ако не стане най-вероятно ще се наложи да дълбаеш още.Това че имаш
4 метра воден стълб все още не означава че и дебита ще ти е добър.Питай някой от тия дето са по-ниско
от теб на колко им е водното огледало и колко им е водния стълб.Като си сметнеш денивелацията може
лесно да разбереш колко би трябвало да ти е дълбок сондажа.Дано не се стига до там.
За сега от мен толкоз.
Лека вечер и успех с разработката на сондажа.
Благодаря за което .....А мога ли да нагнетявам надоло около нерьждавейката от чешмата а пьк това дето го вадя да го сьбирам вьв сьд или да го изхвьрлям направо щото може да вкарам маркуч до нерьждавейката и до дьното на сондажа
така че да се промива и да не губи дебит а мога да подвьржа и двете помпи едната да тегли другата да нагнетява .........Ами дадохте ми голяма надежда че ще постигна нещо Благодаря ще пробвам още този уйкенд надявам се на успех а на вас ще ви дьлжа почерпка ако стане Драги "hidrazin"
hidrazin - майстор
Ако можеш да вкараш маркуч това е добре.Пробвай с чешмата, само не знам дали има достатъчно налягане.
Мисля че ако нагнетяваш с Вилото ще е по-добре.Макар да е от най-малките модели все пак прави добро налягане.
И ако не искаш да ползваш мръсната вода Вилото може да се върже към чешмата.На това му се вика бустер помпа - такива помпи
се ползват често където водопроводната мрежа е с ниско налягане и примерно на втория етаж на къщата имаш баня но не можеш
да я ползваш, защото налягането не стига и от душа ти само капе вода. :-D
И само като идея - ако има начин на края на маркуча да сложиш някакъв струйник.Парче струговано желязо с една централна дупка
и примерно 2 или 3 странични.Така ще осигуриш по-добра ерозия на пясъка и глината което ти е и целта.От време на време може да
разместваш маркуча с въртене и повдигане надолу-надолу.
А за черпенето не се натискай че мога да мина през Плевен да си видя апапите и после да те навеся. :lol:
bacovrban - помощник
hidrazin написа:
Ако можеш да вкараш маркуч това е добре.Пробвай с чешмата, само не знам дали има достатъчно налягане.
Мисля че ако нагнетяваш с Вилото ще е по-добре.Макар да е от най-малките модели все пак прави добро налягане.
И ако не искаш да ползваш мръсната вода Вилото може да се върже към чешмата.На това му се вика бустер помпа - такива помпи
се ползват често където водопроводната мрежа е с ниско налягане и примерно на втория етаж на къщата имаш баня но не можеш
И само като идея - ако има начин на края на маркуча да сложиш някакъв струйник.Парче струговано желязо с една централна дупка
и примерно 2 или 3 странични.Така ще осигуриш по-добра ерозия на пясъка и глината което ти е и целта.От време на време може да
А за черпенето не се натискай че мога да мина през Плевен да си видя апапите и после да те навеся. :lol:
Винаги добрите идей заслужават черпене, Брато........! стига да има добьр резултат разбира се пьк и да няма важното е да сме "в Джаза"Ще почерпя при всички случай пьк и варя много хубави ракиййййййййййййййййййй
bacovrban - помощник
bacovrban написа:
hidrazin написа:
Винаги добрите идей заслужават черпене, Брато........! стига да има добьр резултат разбира се пьк и да няма важното е да сме "в Джаза"Ще почерпя при всички случай пьк и варя много хубави ракиййййййййййййййййййй
Все пак ако някой има някакви идеи нека сподели.......... темата е отворена

Тема "Как да направя резервоар на нов сондаж най рационално и лесн" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: