• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Тани - модератор
Между двете тетки тече гореща вода и без значение от съпротивлението на бойлера се смесва със студената! Провери си системата и я сравни с начертана схема , съгурен съм че ще има разлика!
nikigada - специалист
цитат : "Ники, правилно ли разбирам, че изобщо не става дума за серпентини и вързване на бойлера към отоплителната система (парното)?
Допускам, че говориш за рециркулация на топлата вода, за да може винаги в тръбите да е топла и като отвъртиш кранчето да потича веднага топлата? "

Точно за това!!!!!

Благодаря!!!!!
LazarGanev - "Велик майстор"
Тани написа:
Между двете тетки тече гореща вода и без значение от съпротивлението на бойлера се смесва със студената! Провери си системата и я сравни с начертана схема , сигурен съм че ще има разлика!

Точно!
teoto - специалист
Колегата явно това е имал впредвид

Прикачен файл

208.jpg
208.jpg (51.93 KиБ) Видяна 9618 пъти
LazarGanev - "Велик майстор"
Така съм съгласен! :thumbs:
galin.com - специалист
Здравейте и за много години. Живи и здрави.
Към автора на темата. Помисли дали си струва поставянето на помпа, която ще върти постоянно. Според мен не е изгодно за къща на 2-3 етажа. Ако пък имаш и няколко хоризонтални отклонения пък съвсем. Ето как разсъждавам: Помпа ~ 30 W*24 часа 720 W. Прецени колко вода може да подгрееш за тези 720 W/ден. Това е само за 1 ден. От тук ти трябва да продължиш като имаш в предвид най-далечното разстояние, колко често пускаш топлата вода на ден, с какво сечение са тръбите, за какво трябва топлата вода (за миене, пране, къпане). Имай в предвид че при постоянно работеща помпа ще топлиш тръбите, а това ще наложи включване и на бойлера.
И според мен първата схема е грешна. За хоризонталните отклонения до други уреди и смесители не се и надявай. "Водата не е будала". Цитирам баща ми. Водата тече по най-малкото възможно съпротивление в мрежата.
Според мен схемата е оправдана за щрангово изграждане в жилищни блокове на по 5 и нагоре етажи с централна топла вода.
Лично мнение, надявам се да съм бил полезен.
илко илиев - специалист
прав си за баща ти ама топлата вода бяга винаги нагоре!!!!!!!това го запомни!също си прав че за къща на 2-етажа помпа не ти тпябва.то става термопомпа,тоест топлата вода става помпа.
galin.com - специалист
Хм. Тя топлата вода много бягаща ще дойде :lol: Ама все си мисля че й е тясно в тръбата. А и по тая логика на втория етаж трябва да е най-топлата вода. Нещо не ми се връзва с практиката.
Тани - модератор
илко илиев написа:
прав си за баща ти ама топлата вода бяга винаги нагоре!!!!!!!това го запомни!също си прав че за къща на 2-етажа помпа не ти тпябва.то става термопомпа,тоест топлата вода става помпа.

Абе напоследък много модерно това понятие ТЕРМОПОМПА и се чудех за какво е това, пък то ето какво било!
крум - специалист
Галин, сигурен съм, че сметките ти са верни. Само че си забравил да отчетеш целта на цялото упражнение. Т.е. когато отвъртиш топлия кран, да ти теква топлата вода, а не да чакаш едно известно време, докато "дойде".
А както всички знаем, всяко удоволствие и удобство се заплаща.
Ники, прави инсталацията и като стане да не забравиш да сложиш малко снимки, че и ние да се насладим!
Успех!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Струва ли си да правя рециркулация в къщата ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: